Regulamentul Camerei Deputaților, MODIFICAT! USR și AUR vor CONTESTA la CCR

Regulamentul Camerei Deputaților a fost votat, iar deputatul AUR, George Simion, va fi sancționat. Acesta va pierde o parte din indemnizația de parlamentar, dar riscă și alte sancțiuni. Proiectul a fost adoptat cu 143 de voturi pentru, 64 împotriva și 4 abțineri. De asemenea, a fost modificat Regulamentul, iar în plen va fi interzis filmatul în afara băncii de parlamentar.

Este interzisă utilizarea violenței fizice constând în gesturi agresive ori a violenței verbale constând în injurii, invective sau calomnie la adresa altui parlamentar”, potrivit proiectului de modificare a regulamentului Camerei Deputaților. De asemenea, conform documentului, se interzice transmiterea ședințelor Camerei Deputaților, Biroului Permanent și Comitetului Liderilor altfel decât prin grija Sectretariatului General, în contextul în care multe ședințe erau transmise de George Simion. Totodată, bannerele în sala de ședințe vor fi interzise.

„Încălcarea atrage sancțiunea evacuării imediate din sală a persoanei sau persoanelor care încalcă interdicțiile. Evacuarea este obligatorie și se dispune de către președintele de ședință din oficiu sau la solicitarea unui deputat, cu acordul majorității ponderate a liderilor grupurilor parlamentare”, se arată în proiect.

Proiectul este semnat de liderii grupurilor deputaților UDMR, PSD, PNL și minorităților naționale.

Războiul din Parlament va fi tranșat de judecătorii CCR. AUR și USR au anunțat că vor contesta la Curtea Constituțională nouă regulament al Camerei Deputaților. Asta deși cele două partide sunt declarate ca fiind inamice. Ce le unește în acest demers însă? Restrângerea dreptului de a face transmisiuni LIVE din plenurile din Parlament. Deputații au modificat și completat, miercuri, regulamentul Camerei. Astfel, este interzisă utilizarea violenței fizice constând în gesturi agresive ori a violenței verbale constând în injurii, invective sau calomnie la adresa altui parlamentar.

Copreședintele AUR, George Simion, a acuzat, în timpul dezbaterilor, introducerea printre modificări a unei prevederi potrivit căreia ședințele nu pot fi filmate și transmise live decât prin Secretariatul general sau de jurnaliștii acreditați. De asemenea, potrivit unui amendament aprobat, prin derogare, ședințele pot fi filmate și de deputați, dar doar din perimetrul alocat grupului parlamentar ai coror membri sunt.

Azi e o zi tristă pentru democrația din România pentru că interziceți filmările, ca să nu vadă tot românul cum se uită unii dintre colegi pe siteuri porno. Scoateți prevederile legate de filmare. Lăsați violențele, lăsați injuriile. (…) De azi se instaurează dictatura generalului Ciucă”, a spus în plen George Simion.

Liderul grupului minorităților naționale, Varujan Pambucian, a apreciat că că a început o creștere a agresivității în Parlament, fără precedent, care poate duce, în opinia sa, „spre spre lucruri care pot pot fi catalogate ca un risc major la adresa democrației”.Parlamentul este, într-adevăr, un loc în care se confruntă idei, dar nu poate fi un loc în care să se confrunte injurii și tot felul de reacții foarte agresive. (…) Trebuie să ne exprimăm dezacordul față de orice formă de violență”, a adăugat Varujan Pambucian.

Vicepreședintele USR Dan Barna a afirmat că „violența rămâne exact oportunitatea pe care dumneavoastră folosiți să reduceți transparența, sub pretextul legitim că violența trebuie oprită”.

Faptul că punem bannerele împreună cu violența e clar că folosiți îl folosiți pe amărâtul acesta de disperat populist. Îl folosiți ca să limităm transparența dialogului din Parlament, asta e problema de fond”, a adăugat Barna.

De la începutul legislaturii am făcut apel la respectarea Codului de conduită. Dacă acest apel ar fi fost recepționat de toți colegii, în mod evident, nu am fi ajuns în această situație de a adăuga în regulament noi sancțiuni. Tocmai pentru că regulamentul a fost conceput pentru situații normale, în care oamenii se respectă și respectă mandatul pe care cetățenii l-au încredințat fiecăruia dintre noi. (…) Reamintesc faptul că aceste modificări sunt absolut necesare”, a spus și liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache.

Ceea ce se întâmplă astăzi și ceea ce face majoritatea parlamentară. PSD, PNL astăzi este la fel de regretabil. sub pretextul faptului că ne apărați de pumnii lui George Simion, băgați un pumn în gura opoziției. Sub pretextul faptului că dumneavoastră corectați niște abuzuri comiteți alte abuzuri și instaurați cenzura parlamentară care va afecta mai ales opoziția”, a afirmat deputatul partidului Forța Dreptei Alexandru Kocsis.

Când mârlănia devine bărbăție, să știți că avem cu toții o problemă. Când cea mai abjectă înjurătură devine manifest politic, stimați colegi de la USR, când, în funcție de interesul politic, ne bucurăm și juisăm când un coleg de politică este făcut praf, să nu ne mirăm că am ajuns aici. Cu toții am avut excesele noastre, dar oare este în regulă? Nu este în regulă să ne înjurăm unii pe alții. Nu este în regulă să ne băgăm telefoanele în ochi, nu este în regulă să nu lăsăm omul să vorbească. Dacă vreți și dacă am ajuns aici, este pentru că unii într-adevăr au sărit calul”, a afirmat vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu (PSD).

Raportul Comisiei de regulament a fost favorabil. Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație au deschis un dosar pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice după scandalul de luni din Parlament. Ședința de luni a Camerei Deputaților a fost suspendată după ce liderul AUR a întrerupt discursul ministrului Energiei, Virgil Popescu. „Hoțule”, i-a strigat Simion lui Popescu pe un ton agresiv. Replica ministrului Energiei a fost: „Ești un prost”. Liderul AUR George Simion s-a dezlănțuit după ce deputații au modificat și completat, miercuri, regulamentul Camerei.

Tot ce pot să vă asigur este că în momentul în care vom avea o majoritate în Parlament îi vom lăsa pe toți să filmeze și să fotografieze. Ce pot să vă promit este că, în ciuda cutumei de aloca și opoziției anumite locuri, nu o să permitem niciodată ca o comisie importantă cum este Comisia de apărare să fie reprezentantă de invidizi ca Pavel Popescu”, a spus Simion, la tribuna Parlamentului.

Deputatul USR Dan Barna a declarat, miercuri, că Regulamentul Camerei trebuie să fie modificat pentru a sancţiona explicit violenţa şi USR nu este de acord cu reducerea transparenţei activităţii forului legislativ.

Asta se întâmplă când sunt folosite la alibi genul acesta de partide extremiste pentru a rezolva preocupări ale majorităţii, pentru că această temă trebuia să o tratăm în mod explicit şi clar, dar, dacă ne uităm în raportul pe care ni l-aţi trimis, toată discuţia este doar despre libertatea de exprimare. Dacă nu sancţionăm explicit şi verbal în textul raportului violenţa, rămâne exact oportunitatea pe care o folosiţi să reduceţi transparenţa sub pretextul legitim că violenţa trebuie oprită şi astfel de manifestări complet în afara vieţii parlamentare să nu se mai întâmple”, a afirmat Barna în plen, la dezbaterea raportului privind modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor.

El a spus că trebuie revizuite „chestiunea filmării strict din zona grupului”, precum şi a pedepsirii întregului grup pentru demersurile unui singur reprezentant.

Potrivit unui articol adoptat miercuri de Comisia de regulament, care urmează să fie supus votului plenului Camerei Deputaţilor, sunt interzise „participarea la desfăşurarea unui banner în sala de şedinţe de plen sau în sălile comisiilor Camerei, înregistrarea sau transmiterea în direct a şedinţelor Camerei Deputaţilor, Biroului permanent, Comitetului liderilor, Grupurilor parlamentare sau comisiilor, utilizarea violenţei fizice împotriva altui parlamentar sau a violenţei verbale constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie la adresa unui alt parlamentar”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.