Spread the love

Tuturor ne place să facem baie în Marea Neagră, însă nu știm câți s-au întrebat cât de curată este apa. Nu ne referim la fenomenul de înflorire algală, care este natural, ci de gradul de poluare. De aceea, pentru a ține sub control calitatea apei, Guvernul condus de Viorica Dăncilă a inițiat un proiect de lege pentru modificarea anexei nr. 3 la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.71/2010 privind stabilirea strategiei pentru mediul marin.

Concret, Executivul dorește introducerea Programului național de monitorizare pentru evaluarea stării ecologice a apelor marine naționale. Legiuitorul spune că prin acest program vor fi elemente de evaluare pentru starea ecosistemului marin, pentru reevaluarea/evaluarea stării ecologice, precum și elemente pentru monitorizare în vederea atingerii stării ecologice în fiecare regiune marină. De asemenea, se va ține seama de activitățile umane, care pot avea impact asupra stării mediului marin și se va elabora un plan de amenajare al acestora în vederea reducerii și eliminării efectelor negative ale acestora în scopul dezvoltării durabile a regiunii marine.

„Prezenta lege urmărește completarea legislației interne privind protecția mediului marin, asigurând îndeplinirea obligațiilor României ca stat membru al Uniunii Europene. Scopul acestui act normativ este transpunerea Anexei III a Directivei (UE) 2017/845 a Comisiei din 17 mai 2017 de modificare a Directivei 2008/56/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește listele orientative ale elementelor ce trebuie luate în considerare în vederea pregătirii strategiilor marine, care face obiectul Anexei nr. 3 a Ordonanței de urgență a Guvernului 71/2010 privind stabilirea strategiei pentru mediul marin, aprobată cu modificări prin Legea nr.6/2011, cu modificările ulterioare. Totodată prin promovarea acestui act normativ se dorește completarea art. 11 programe de monitorizare și art.12 programul de măsuri ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 71/2010, în vederea asigurării punerii în practică a programului național de monitoring și a programului național de măsuri pentru atingerea stării ecologice bune a regiunii marine Marea Neagră până în 2020“, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul legislativ se află în dezbatere la Camera Deputaților și a fost adoptat în 3 septembrie la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

CITEȘTE ȘI:

Consiliul Județean demarează un proiect ambițios pentru reducerea poluării în Marea Neagră. Țuțuianu: „Ne implicăm activ în acțiuni de conștientizare și de prevenție”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *