Regele Mihai I a murit la vârsta de 96 de ani

Mihai I a fost regele României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. A fost unul dintre puținii foști șefi de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care au trăit și în secolul XXI. Fiu al principelui moștenitor Carol, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen. Marți, 5 decembrie a.c., a decedat la ora 13:00, la domiciliul său din Elveția, având vârsta de 96 de ani (împliniți la 25 octombrie).

În ianuarie 1948 a plecat în exil, fiind căsătorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma și s-au stabilit după mai multe peregrinări la Versoix, în Elveția. Cuplul are cinci fiice, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria. După Revoluția din 1989 a fost oprit de regimul Ion Iliescu să se întoarcă în țară, cu excepția Paștelui din 1992, când a atras mulțimi entuziaste venite să-l vadă. Cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, la 25 octombrie 2011, Mihai a ținut un discurs în fața camerelor reunite ale Parlamentului României. În martie 2016 a fost anunțată îmbolnăvirea lui de leucemie cronică și retragerea din viața publică.

Anunțul de marți al Casei Regale:

În ceea ce privește ordinea de succesiune la tronul României, Casa noastră Regală are două feluri de succesiuni. Prima, legea salică (o lege a francilor din secolul al VI-lea, ale cărei principii au fost introduse în constituțiile României de dinainte de 1952 și care interzice dreptul femeilor de a prelua succesiunea) și, a doua, după principiul primogeniturii cognatice cu preferință masculină.

În cazul primei variante, moștenitorul va fi prințul Carlos Patrick de Hohenzollern (statutul Casei Regale din 1884). În cazul celei de-a doua variante, moștenitoarea tronului este Principesa Moștenitoare Margareta a României, Custode al Coroanei României (n. 1949), conform noului statut al Casei Regale, promovat de Mihai I la 30 decembrie 2007.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*