REFORMĂ în Armata Română? Se propune un Statut UNIC al militarilor! „Vrem să DISPARĂ inechitățile și chiar DISCRIMINĂRILE între corpul cadrelor militare”

Armata Română s-ar putea confrunta cu o… reformă… Emoții mari la Ministerul Apărării, unde se știe că la Liga Militarilor Profesioniști se lucrează intens la un statut unic pentru toți militarii Armatei Române. Aceștia au avut în luna martie o audiență cu reprezentanții ministerului, iar acum lucrează la acest proiect ca din sesiunea parlamentară din toamnă să poată fi dezbătut în Parlament.

„Profesionalizarea forțelor armate, inițiată prin suspendarea serviciului militar obligatoriu, pe timp de pace și adoptarea statutului soldaților și gradaților profesioniști au determinat atenuarea diferențelor dintre cadrele militare și soldații gradați profesioniști. În actualul context de securitate, soldații în cauză își desfășoară activitatea în aproximativ aceleași condiții ca ofițerii, maiștrii militari și subofițerii. Există o serie de diferențe între îndatoririle și drepturile celor două categorii de personal militar, care nu reflectă în proporții corespunzătoare nivelurile de desfășurare a activității. În aceste condiții, apare necesitatea aplicării în mod unitar a setului de norme statutare tuturor categoriilor de personal militar”, se arată în preambulul draftului de proiect.

La discuțiile din martie, cei de la MApN nu au fost impresionați – era și normal, întrucât vorbim despre floarea ofițerimii care nici nu vor să audă de nici un fel modificare a status-quo-ului milităresc – numai că cei de la LMP beneficiază de statut consultativ în Parlament și, din septembrie, vor începe lupte grele în comisiile parlamentare. Concret, prin acest nou statut se propune integrarea soldaților și gradaților profesioniști în statutul cadrelor militare – adică unificarea celor două statute, dar și uniformizarea unor situații… financiare.

Președintele LMP, constănțeanul Dănuț Albu, ne-a oferit și un exemplu: chiria reprezintă 50% din solda unui soldat, la fel ca și în cazul unui general. Numai că… ce solde au generalii și ce solde au soldații? Este un astfel de exemplu oferit de Albu:

„Noi milităm pentru unificarea statutelor militate. Considerăm că trebuie să existe un singur statut, astfel vor dispărea discrepanțele și inechitățile și chiar discriminările între corpul cadrelor militare – ofițeri, subofițeri și maiștri și corpul soldaților și gradaților profesioniști. (…) Noi am propus în cadrul audienței de la Ministerul Apărării criteriile generale și am înțeles că… nu sunt de acord. Dar, avem și statut consultativ în comisia de Apărare din Parlament! (…) Personalul militar e format din mai multe corpuri, iar noi considerăm că un soldat trebuie să aibă… aceleași drepturi ca un general. Nu ne referim la salarizare, gradul e grad, avem exemplul normei de hrană, care este egală și pentru general și pentru soldat. Inechități: chiria se acordă procent din soldă – 50%. Acest 50% din solda unui soldat înseamnă… 400 de lei, pentru că noi suntem plătiți la nivelul din 2009! Soldele noastre ajung la salariul minim prin sume compensatorii! Așa că domnul caporal primește 400 de lei și un domn general ajunge și la… 3.000! Un soldat face școala la Caracal și e repartizat la Constanța… 2.300 cu norma ajunge la 3.400 plus că dacă pleacă în aplicație mănâncă din norma lui… păi despre ce bani de chirie mai vorbim?”, a spus Dănuț Albu, pentru TOMIS NEWS.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

2 comentarii la „REFORMĂ în Armata Română? Se propune un Statut UNIC al militarilor! „Vrem să DISPARĂ inechitățile și chiar DISCRIMINĂRILE între corpul cadrelor militare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *