Spread the love

Despre subiectul privind redefinirea familiei în Constituție, proiect propus de Coaliția pentru Familie, s-au scris multe. Și o să se mai scrie de vreme ce pe 10 iunie românii cu drept de vot sunt chemați la urne pentru a răspunde la o întrebare simplă. Alegătorii vor fi puși să aleagă dacă vor sau nu ca în Constituție să fie trecut faptul că familia se întemeiază în baza căsătoriei liber consimţite între un bărbat şi o femeie, așa cum a întreprins Coaliția pentru Familie. Până atunci, pe 19 mai este programat un miting de susținere a familiei, la apelul președintelui PSD, Liviu Dragnea. Constanței i s-a trasat cifra de 20.000 pentru prezență, numai pentru municipiu fiind vorba de 9.800! Între timp, Liviu Dragnea a lansat și un apel pentru… comunitatea LGBT.

CITEȘTE ȘI:

După decizia Curții Constituționale, Coaliția pentru Familie solicită Parlamentului organizarea referendumului privind protejarea căsătoriei și a familiei

Stelian Ion (USR): „Problema căsătoriilor persoanelor de același sex e securizată, avem un Cod civil care nu prevede așa ceva”

În prezent, Constituția prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți. Pentru că a fost susținut de actuala coaliție de guvernare, partidele din opoziție au sărit ca arse și au spus că acțiunile PSD și ALDE nu sunt decât o păcăleală, pusă la cale pentru a distrage atenția de la problemele reale. Printre cei care cred acest lucru se numără și deputatul de Constanța al USR Stelian Ion. Acesta ne-a precizat:

„Cred că este o chestiune care trebuie soluționată. Prelungirea la nesfârșit nu mi se pare de bun augur. Pe de altă parte, se observă că PSD vrea să folosească această temă în scop electoral, de a abate atenția de la alte probleme legate de Justiție. Tot în iunie va fi și întrunirea comisiei de la Veneția și se vor discuta modificările pe Codul penal și pe Codul de procedură penală. Nu e deloc o coincidență. Au tras de timp, sunt cei care promovează chipurile aceste proiecte de revizuire a Constituției, dar ei au tras de timp, nici măcar în Senat nu s-a votat, nu pot să trag decât concluzia că e folosit în scop electoral. Nu îi interesează subiectul foarte tare, vor doar să se folosească de el. Noi considerăm că e dreptul cetățenilor de a se exprima și de a merge la vot, dar cred că prioritatea României este legată de integritate. Din punct de vedere legislativ, problema căsătoriilor persoanelor de același sex e securizată, avem un Cod civil care nu prevede așa ceva și nu vedem o problemă.“

CITEȘTE ȘI:

Deputatul constănțean Stelian Cristian Ion a dat vot favorabil pentru ocrotirea familiei și a căsătoriei

Turcescu (PMP): „Constituția va trebui modificată în mai multe aspecte. Mă apucă o silă imensă când văd cu ce dispreț tratează Dragnea toate temele importante”

Mai intransigent decât Stelian Ion a fost deputatul de Constanța al PMP Robert Turcescu. Acesta a declarat pentru TOMIS NEWS că până să apară în spațiul public acestă decizie, indiferent de cine a fost generată, nu și-a pus niciodată problema că familia e altceva decât cea cu care a fost obișnuit de când era copil, anume că familia este alcătuită din mama și tata sau, în condițiile în care mama sau tata nu mai sunt, din celelalte rude.

„Discuția despre modificarea Constituției este una care a venit sub o formă de presiune artificală. Din punctul meu de vedere, familia, în sensul ei tradițional, este alcătuită dintr-un bărbat și o femeie, iar din punctul ăsta de vedere definiția cum este în Constituție e suficientă. Nu știu de ce ar trebui să aducem în discuție redefinirea familiei. Poate că în alte părți ale lumii există numeroase cazuri în care doi bărbați, două femei sau o femeie sau canarul ei din colivie vor să întemeieze o familie. În România nu este cazul. Cred că este o temă care le-a convenit celor din PSD, încercând, așa cum fac de foarte multă vreme, să înghită pe nemestecate teme și din zona liberalismului, mai ales când vorbim de economie, așa cum făcea Ponta, care era mai liberal decât liberalii propriu-ziși, fie teme conservatoare, așa cum este cea legată de familie. Mai pe scurt, Constituția va trebui modificată în mai multe aspecte și sunt unele mult mai importante decât cea privind redefinirea familiei. Când se va modifica Constituția în legătură cu împărțirea administrativ-teritorială a României, chestiune care ne dă cele mai mari bătăi de cap în momentul de față? Din această cauză nu reușim să progresăm mai deloc în comparație cu alte state ale Uniunii Europene. Când vom delimita palierele care vizează, pe de o parte, judecătorii, pe de altă, parte procurorii? Dragnea nu face altceva decât să se agațe de această temă, încercând să facă uitate alte chestiuni mult mai importante. Mă apucă o silă imensă când văd cu ce dispreț tratează Dragnea toate temele importante. Spre exemplu, astăzi (7 mai, n.r.) în Parlament s-a discutat moțiunea simplă pe Sănătate, inițiată de liberali. În timp ce noi dezbăteam moțiunea, cu toate problemele din sistem, domnul Dragnea împărțea mici la sediul din Kiseleff și bea bere cu taximetristrul din Galați cu care a făcut pariul respectiv. Tot azi în timp ce Dragnea făcea chel la sediul partidului, am îngropat un om căruia îi datorăm cu toții foarte multe pentru istoria noastră mai mult sau mai puțin recentă. E vorba de Doina Cornea“, a afirmat Robert Turcescu, pentru TOMIS NEWS.

Daniel Gheorghe (PNL): „Refendumul este esențial pentru România, în perspectiva alcătuirii identitare a valorilor în România”

În mod surprizător, referendumul pentru modificarea Constituției este susținut și de către unii dintre membrii opoziției. Este vorba de deputatul PNL Daniel Gheorghe, un parlamentar mai tot timpul ieșit din peisajul resemnat al politicii naționale. Acesta a declarat pentru TOMIS NEWS că susține categoric organizarea referendumului pentru familie, pentru că „este un drept suvern al românilor”, care au solicitat acest lucru în baza inițiativei cetățenești, fiind strânse peste 3 milioane de semnături.

„Cu familia naturală și cu valorile creștine în baza cărora a fost construită societatea românescă și va rămâne așa, nu se poate negocia!“, ne-a spus Daniel Gheorghe.

În ceea ce privește mitingul pe care PSD se pregătește să-l organizeze, deputatul liberal este de părere că acest subiect nu trebuie politizat.

„Nu este o temă care poate fi transformată într-o minge de ping-pong de către partidele politice, între președinte, Parlament și Curtea Constituțională. Cred că acest subiect nu ar trebui târât într-o zonă de dispute care nu își au locul. Inițiativa nu e a unui partid politic. Cred că ar trebui organizat un miting la care să participe toată lumea, nu doar o parte a clasei politice. Repet, nu cred că politizarea acestui subiect face bine. Este foarte important pentru că refendumul este esențial pentru România, mult mai important decât ar părea, mai ales în perspectiva alcătuirii identitare a valorilor în România. Acest referendum nu trebuie tratat într-o cheie electorală“, a spus Daniel Gheorghe, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

„Marșul pentru Viață”, la Constanța. „Individualismul îl îndeamnă pe om să se gândească la carieră, nu la familie. Toți suntem datori să dăm un răspuns în fața vieții”

Vocea rațiunii? Dobre (PSD) așteaptă pronunțarea pe legea de organizare a referendumului! Dragnea sucește esența mitingului pro-familie și caută… voturi și la LGBT!

Pe de altă parte, deputatul constănțean al PSD, Mircea-Titus Dobre, fost ministru al Turismului, a declarat că social democrații așteaptă ca magistrații Curții Constituționale să se pronunțe în privința contestației pe legea de organizare a referendumului și atunci se poate discuta mai pe larg.

Amintim că Florin Iordache, deputat PSD şi fost ministru al Justiţei, a declarat, săptămâna trecută, că în jurul datei de 10 iunie ar putea avea loc referendumul pentru redefinirea familiei. Până atunci, social democrații se pregătesc să organizeze un mare miting pentru susținerea familiei compusă dintr-un bărbat și o femeie, acțiune care ar avea loc pe 19 mai a.c.

Pentru Constanța s-a dispus de la București cifra de 20.000 de oameni, care să meargă la București cu prilejul respectivului miting, doar municipiului fiindu-i trasată cifra de… 9.800. În timp ce PSD-iștii constănțeni sunt foc și pară ca să rezolve directiva de la București, președintele PSD, Liviu Dragnea, le-a dat toate planurile peste cap, anunțând luni că partidul lucrează la un proiect de lege prin care să fie legiferat parteneriatul civil, existând discuţii cu reprezentanţii comunităţii LGBT, iar responsabilul de acest subiect a fost desemnat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu!

„În ceea ce priveşte comunitatea LGBT, trebuie găsită formula legală prin care parteneriatul civil să fie legiferat. De asemenea, trebuie legiferată clar situaţia familiilor monoparentale. Trebuie o discuţie serioasă pentru a acoperi toate zonele. Dar, una nu exclude pe alta”, a afirmat Liviu Dragnea.

CITEȘTE ȘI:

Marșuri pentru familie și căsătorie! Semnal pentru CCR: lanț uman în jurul Parlamentului, pe 26 octombrie

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *