RECORD al cetățenilor moldoveni din diaspora care s-au înscris pentru alegerile anticipate din 11 iulie

Comisia Electorală Centrală a anunțat după expirarea termenului de depunere a cererilor de înregistrare prealabilă pentru cetățenii Republicii Moldova aflați în străinătate, că numărul celor înregistrați a depășit 100.000, transmite știri.md. Astfel, este cea mai înaltă rată de înregistrare din toate scrutinele naționale din Republica Moldova.

În total, s-au înregistrat prealabil 100.049 de cetățeni. Cele mai multe înregistrări au fost făcute în Italia (21,8 mii), Marea Britanie (16,1 mii), Germania (14,1 mii), Franța (8,9 mii), Rusia (7,3 mii), România (6,6 mii), Irlanda (5,1 mii), SUA (3,7 mii), Spania (3 mii), Canada (2,1 mii), Belgia (1,6 mii), Portugalia (1,5 mii), Olanda (peste o mie). De precizat că la scrutinul prezidențial din 2020, s-au înregistrat prealabil puțin peste 60.000 de cetățeni aflați în străinătate.

Înregistrarea prealabilă este unul din criteriile importante care stă la baza deciziei CEC privind deschiderea secțiilor de votare în afară țării, dar și pe teritoriul Republicii Moldova, pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni. CEC menționează că înregistrările făcute pentru scrutinele naționale precedente rămân a fi valabile, cu excepția cazurilor în care alegătorii intenționează să voteze într-o altă localitate din afara țării unde vor fi deschise secții de votare. În aceste situații, alegătorii pot face modificări în datele prezentate anterior.

De menționat că, recent, președintele R.Moldova, Maia Sandu, a îndemnat cetățenii moldoveni care se află în diaspora să se înregistreze pe site-ul Comisiei Electorale Centrale în vederea deschiderii unei secții de vot cât mai aproape de zona unde sunt stabiliți:

„Dragi cetățeni din diasporă, pe 11 iulie votul vostru va decide calea pe care va porni Republica Moldova. Înregistrați-vă pe site-ul CEC și îndemnați rudele, prietenii să facă la fel. Mai sunt câteva zile în care puteți face înregistrarea prealabilă pentru deschiderea unei secții de vot mai aproape de dumneavoastră, termenul-limită fiind 26 mai”.

La fel, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a anunțat că nu exclude că la scrutinul parlamentar din 11 iulie 2021 ar putea fi deschise mai multe secții de votare peste hotare. În special, este vorba despre secții suplimentare în localitățile unde, la ultimul scrutin prezidențial din 2020, au fost epuizate buletinele de vot.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *