Recomandările Comisiei Europene pentru România: Deficitul excesiv trebuie REDUS până cel târziu în 2024

Comisia Europeană recomandă României să revină la nivelul de deficit bugetar acceptat la nivelul Uniunii Europene până în 2024, cel mai târziu. Recomandările Comisiei vin în contextul în care țara noastră este singura care a intrat în criză cu un deficit mult mai mare decât limita europeană de 3% din produsul intern brut și acum trebuie să corecteze acest dezechilibru. Astfel, Comisia Europeană a lansat patru recomandări de care România ar trebui să țină cont, după ce a încheiat anul 2019 cu un deficit excesiv de 4,6%, deși la acea vreme nu era criză și toate celelalte state membre înregistrau excedent.

În raportul privind situația deficitului bugetar excesiv al României, Comisia Europeană recomandă:

  1. Autoritățile române ar trebui să pună capăt situației de deficit excesiv până cel târziu în anul 2024;
  2. România ar trebui să atingă un deficit public de 8% din PIB în acest an, după care să atingă pragurile de 6,2%, 4,4%, respectiv 2,9% la final fiecăruia dintre următorii trei ani. În acest interval, deficitul trebuie pus în legătură cu o rată de creștere a cheltuielilor guvernamentale nominale de 3,4% în 2021, respectiv 1,3%, 0,9% și 0% în anii următori;
  3. Pentru corectarea deficitului până peste trei ani, statul român trebuie să aplice pe deplin reglementările adoptate pentru 2021;
  4. Consiliul UE stabilește ziua de 15 octombrie ca termen-limită pentru adoptarea unor acțiuni eficiente în conformitate cu Regulamentul privind Consolidarea Supravegherii Pozițiilor Bugetare. Ulterior, România ar trebui să raporteze semestrial progresele privind implementarea recomandărilor, până la corectarea deficitului.

În plus, România ar trebui să asigure aplicarea completă și eficientă a cadrului fiscal național. Pentru a asigura succesul strategiei fiscale pe termen mediu, va fi, de asemenea, important să se sprijine consolidarea fiscală cu reforme cuprinzătoare.

Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri că strategia fiscal-bugetară anunţată de Guvern, cu revenirea deficitului bugetar sub 3% în 2024, a fost acceptată ca strategie principală de Comisia Europeană:

Aş vrea să anunţ că cei de la Comisia Europeană au publicat şi recomandările referitoare la deficitul excesiv pentru România. Sunt foarte bucuros să vă anunţ că strategia noastră fiscal-bugetară, cu revenirea deficitului bugetar sub 3% în 2024, a fost acceptată ca strategie principală. Deci, există încredere în ceea ce am spus că facem, în reformele pe care le vom face în perioada următoare. Acea scădere a deficitului este acceptată de Comisia Europeană”, a declarat Florin Cîţu la Palatul Victoria.

Şeful Executivului a participat, alături de vicepremierii Dan Barna şi Kelemen Hunor, şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, la prezentarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, document care a fost depus oficial de România la Comisia Europeană.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *