Recepție la Ambasada Greciei, de ziua statului elen. Zisopol: „Ne îndreptăm recunoștința către cei care contribuie zilnic la consolidarea identității spirituale a elenismului!” Antoniadis: „Legătura dintre popoarele noastre va dăinui mult timp de acolo încolo!”

Luni, 25 martie a.c., de Ziua Greciei, a avut loc o recepție în clădirea Ambasadei în prezența Ministrului Delegat pentru Afacerile Europene, George Ciamba, care a ținut discursul de deschidere.

Cu acest prilej, președintele Uniunii Elene din România, deputatul Dragoș Gabriel Zisopol, a precizat că 25 martie este și un moment propice pentru popoarele grec şi român de a reflecta asupra legăturilor dintre cele două state și asupra prieteniei care a ghidat parcursul istoric al celor două ţări.

„În Grecia şi in afara ei, numele protagoniştilor luptelor pentru independenţă s-au contopit cu patriotismul. După 7 ani de război, sacrificii umane si pierderi materiale incomensurabile, în anul 1928, statul grec devine o realitate pe harta Europei. Principiile fundamentale ale revoluţiei elene, libertate, democraţie, demnitate, se impun şi astăzi ca norme comune ale lumii contemporane. Această zi este deopotrivă şi un moment propice pentru popoarele grec şi român de a reflecta asupra legăturilor dintre cele două state și asupra prieteniei care a ghidat parcursul istoric al celor două ţări. Ziua de 25 Martie, ZIUA BUNEI VESTIRI, este ziua când grecii şi filoelenii de pretutindeni îşi comemorează eroii căzuţi in luptele pentru eliberarea Eladei de sub dominaţia otomană. Acestora li se alătură şi membrii Uniunii Elene din România, care îşi îndreaptă recunoştinţa către cei care au suferit martiriul, dar şi către cei care contribuie zilnic la consolidarea identităţii culturale şi spirituale a elenismului”, a spus deputatul Zisopol.

zisopol antoniadis
Președintele Uniunii Elene din România, Dragoș Zisopol și președintele comunității elene Elpis Constanța, Anton Traian Antoniadis

La recepția de luni a participat și președintele comunității elene Elpis Constanța, Anton Traian Antoniadis, care a amintit că experiențele istorice ale popoarelor român și grec demonstrează legături politice și culturale care vor dăinui și peste următoarele decenii, cel puțin.

„Am clădit și vom clădi multe împreună, atât la noi la Constanța, cât și în restul României, dovadă că președintele nostru este din Ploiești! Avem istoria antică comună la noi la malul mării, o avem și pe cea târzie medievală, dar și pe cea modernă, fără de care independența Greciei nu s-ar fi produs și avem istoria contemporană, a noastră, de acum, care va dăinui mult timp de acum încolo!”, a spus Antoniadis, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *