Spread the love

Constanța va avea un parc de miniaturi. Cel puțin asta se va întâmpla ce aleșii locali municipali din Constanța au votat, marți, 12 iunie, în cadrul unei ședințe de îndată, două proiecte importante, care fac posibilă continuarea procedurilor pentru proiectul Primăriei privind reamenajarea unei arii din Parcul Tăbăcărie, asta după ce în ședința ordinară din 29 mai inițiativa a fost trântită la votul consilierilor.

CITEȘTE ȘI:

Reamenajarea unei arii din Parcul Tăbăcărie și transformarea într-un „parc de miniaturi“, împiedicată de aleșii din opoziție. Făgădău l-a trimis „la plimbare” pe Negoi de la USR

Este vorba de două cerințe ale Uniunii Europene potrivit cărora municipalitatea din Constanța trebuie să asigure o cofinanțare din proiect de cel puțin 2% din valoarea proiectului și să asigure disponibilitatea fondurilor până în momentul în care se vor aproba cererile de rambursare.

„Sunt clarificări de formă și nicidecum de fond solicitate de organismul intermediar ce gestionează proiectele transfrontaliere România și Bulgaria. Cu alte cuvinte, ni s-a cerut să venim cu două precizări. Una prin care ne asumăm cofinanțarea nu într-un procent fix, ci de minim 2%, și această regulă este nouă pentru toate proiectele europene aplicabile pe axa România – Bulgaria, nu doar pentru Constanța. În a doua solicitare ni s-a cerut să asigurăm disponibilitatea fondurilor până în momentul în care se vor aproba cererile de rambursare, lucru care s-a mai practicat în România multă vreme. Ba chiar așa au început fondurile europene. Întâi utilizam fondurile noastre, iar ulterior făceam cererile de rambursare. Dacă aceste două reguli s-au schimbat, vă asigur că nu s-au schimbat special după acest proiect. Chiar dacă acest proiect nu va fi aprobat la finanțare este obligația noastră să-l înfăptuim“, a declarat primarul Decebal Făgădău.

După o pauză de consultare cerută de patru consilieri ai PNL Consiliul Local, Adriana Arghirescu, Costin Avătavului, Mihaela Andrei și Ion Solomon, cele două solicitări au fost aprobate. În cazul primului proiect, cel referitor la plata contribuţiei ce îi revine municipiului Constanţa pentru proiectul „Joint Romanian – Bulgarian Cultural and Historical heritage – Miniature Park”, selectat în cadrul programului INTERREG V A România – Bulgaria, care este de minim 2 % din bugetul aprobat al proiectului, cei patru liberali s-au abținut. Cu toate acestea, proiectul de hotărâre a trecut cu 15 voturi „pentru“ și 4 „abțineri“. În cazul celui de-al doilea proiect, referitor disponibilitatea temporară a fondurilor până la rambursarea acestora din Programul INTERREG V A România – Bulgaria pentru proiectul “Joint Romanian – Bulgarian Cultural and Historical heritage – Miniature Park”, toți cei 19 consilieri prezenți la ședință, din 27 cât numără CLM, au votat „pentru“.

Înainte ca cele două proiecte de hotărâre să treacă de votul consilierilor, primarul Decebal Făgădău a ținut să răspundă contestatarilor acestui proiect de reamenajarea unei părți din Parcul Tăbăcărie.

„Vreau să prezint proiectul clar și concis pentru că s-au aruncat în spațiul public o mulțime de neadevăruri, o mulțime de minciuni, iar noi, reprezentanții urbei, indiferent de culoarea politică, suntem acuzați că distrugem spațiul verde, în condițiile în care acest proiect își propune tocmai opusul. Pentru mine este inacceptabil să văd că niște militanți, pe care îi încurajez să-și exprime opinia, mint. Obiectul acestui proiect este acela de a consfinți o suprafață importantă din Parcul Tăbăcărie (aproximativ 2 ha, n.r.) ca suprafață de spațiul verde. De îndată ce vom utiliza un euro din banii europeni, nimeni nu va putea schimba destinația acestui spațiu verde. Parcul de miniaturi își propune să crească spațiul verde prin desființarea aleilor betonate. Aducem pământ vegetal, schimbăm topometria locului, creând un mic heleșteu, introducem un sistem de irigații, sistem de iluminare, sistem de siguranță, profitând de acest prilej care se numește Parcul cu miniaturi. În prezent, zona respectivă (la ieșirea din Satul de Vacanță, n.r.) este una abandonată și orice am face acolo se va usca într-o săptămână pentru că nu avem irigații. Dacă vrem spații verzi trebuie să investim în irigații. Tocmai substanța acestui proiect stă în acest lucru, să aducem pământ vegetal, să punem rulouri de gazon, să amenajăm un sistem de irigații. Cred că nici un constănțean dacă ar avea aceste informații nu s-ar împotrivi ca două hectare să fie spațiul verde. Ce stricăm? Nimic! Facem niște fundații, niște păhărele de beton care însumate fac mai puțin de 50 metri pătrați, vor susține obiectele miniaturale pe care le vom amplasa. Îi rog pe constănțeni să nu țină cont de anumite voci doar pentru că sunt vocale, mulți își doresc acest proiect. Repet, utilizând 25.000 de euro din banii constănțenilor putem avea oază de verdeață. Nu ne-am propus distrugerea spațiului verde“, a spus edilul Constanței.

Ultimatum pentru cei din Satul de Vacanță!

Decebal Făgădău a mai spus că Parcul de miniaturi va fi la marginea Satului de Vacanță, care numai a… sat de vacanță nu arată.

„Acest proiect se constituie și într-un prilej de dialog cu asociația celor din Satul de Vacanță, pentru că noi avem două opțiuni, fie să îi atragem de partea comunității și să redăm Satului de Vacanță strălucirea de altă dată, fie putem izola această zonă de parc, închizând-o cu vegetație, astfel încât va fi opțiunea dânșilor dacă vor să preia elemente de parc și să le ducă spre proprietățile lor sau dacă nu ne separăm pentru că la modul în care se desfășoară lucrurile astăzi în mod cert nu putem coexista. Eu nu îmi doresc mașini în parc, îmi doresc copii, bunici și tineri“, a conchis Făgădău.

Gândit a se realiza cu fonduri europene, printr-un proiect transfrontalier, în parteneriat cu autoritățile din Bulgaria, în valoare de un milion de euro, modernizarea unei bucăți din Parcul Tăbăcărie presupune „crearea unui parc de miniaturi menit să ofere deopotrivă părții române și bulgare o platformă concretă de dialog, cooperare și inițiativă în domeniul turismului”. Concret, partea română ar trebui să amenajeze în Parcul Tăbăcărie, în afară de alei și spațiul verde, o serie de simboluri ale județului. Cei mai vehemenți împotriva realizării acestui proiect au fost cei de la USR. Amintim că, la începutul lunii mai, Organizația județeană a formațiunii de opoziție Uniunea Salvați România a organizat un protest la Constanța, spunând că parcul va fi distrus prin acest proiect.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *