Reacții din Rusia și China, despre violențele din SUA: „Democraţia americană şchioapătă de ambele picioare”

Democraţia americană „şchioapătă de ambele picioare„, a comentat joi preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Senatul rus, Konstantin Kosacev, după violenţele provocate de susţinătorii preşedintelui Donald Trump în Capitoliu la Washington, informează AFP.

Partea perdantă are motive mai mult decât suficiente ca să-i acuze pe câştigători de fraude, este evident că democraţia americană şchioapătă de ambele picioare. (…) Sărbătoarea democraţiei s-a încheiat. Acesta este, din păcate, cu adevărat sfârşitul, o spun fără pic de răutate. America şi-a pierdut busola şi prin urmare şi-a pierdut dreptul de a arăta şi altora drumul şi cu atât mai puţin de a-l impune„, a scris Kosacev. Potrivit senatorului rus, evenimentele care au avut loc în capitala americană arată că SUA nu au dreptul să le dea altor ţări lecţii de democraţie.

Moscova manifestă de multă vreme iritare faţă de criticile americane cu privire la starea democraţiei ruse în timpul preşedinţiei lui Vladimir Putin, acuzând Washingtonul de ipocrizie şi condescendenţă. În Rusia, oficiali de prim rang au scos în evidenţă refuzul lui Donald Trump de a recunoaşte rezultatele alegerilor din noiembrie, precum şi divizările în creştere din SUA, considerându-le semne evidente ale declinului acestei ţări. Kremlinul a fost acuzat că a alimentat aceste divizări. Washingtonul a adoptat numeroase sancţiuni împotriva Rusiei, în special în urma atacurilor informatice şi acuzaţiilor de ingerinţă în alegerile prezidenţiale din 2016.

Mass-media și internauții din China au profitat de haosul de miercuri din capitala SUA și au ironizat incidentele de la Capitoliu, definindu-le drept „karma” și „o răsplată” pentru susținerea pe care Washingtonul a oferit-o mișcărilor de protest globale, transmite Bloomberg. Totodată, pe rețelele sociale au apărut zeci comentarii în care internauții chinezi compară insurecția trumpiștilor de la Congresul SUA cu protestele pro-democrație din Hong Kong, din 2019, în timpul cărora manifestanții au luat cu asalt Consiliul legislativ al orașului.

SUA gustă karma propriilor standarde duble după ce o gloată pro-Trump a asaltat Capitoliul. (…) SUA își gustă propriile medicamente după ce a incitat la haos în întreaga lume sub pretextul libertății și democrației”, afirmă ziarul Global Times, susținut de Partidul Comunist, citând comentariile utilizatorilor de internet chinezi. Un cont de Weibo aparținând unui departament din cadrul ministerului de externe al Chinei a întrebat dacă „reperul a căzut”, subliniind o remarcă din iunie 2019 a președintelui Camerei, Nancy Pelosi, care a apreciat demonstrațiile din Hong Kong drept „o priveliște de admirat”. Postarea a inclusiv hashtagul „Pelosi experimentează ea însăși frumoasa priveliște”. Global Times a preluat, de asemenea, comparația, realizând un montaj din scenele de la protestele din Hong Kong și cele de la Congresul SUA:

Garda Națională acționează pentru a face față revoltelor, ceea ce reprezintă, de asemenea, o palmă pentru SUA și remarcile sale anterioare cu privire la incidente similare în alte țări și în Hong Kong”, a scris ziarul. Cotidianul de limbă engleză notează că manifestanţii din Hong Kong au fost calificaţi la acea dată drept „eroi” de către Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA:

Rămâne de văzut dacă ea va spune acelaşi lucru în legătură cu situaţia din Capitoliu„, comentează ironic cotidianul.

Subiectul este intens comentat şi a totalizat peste 230 de milioane de vizualizări. China a criticat ani la rând SUA pentru intervenția în afacerile sale interne și pentru că acționează cu standarde duble. Mass-media de stat a folosit în ultimele luni răspunsul forțelor de ordine americane la tulburările interne pentru a justifica acțiunile Beijingului împotriva demonstrațiilor anti-guvernamentale din Hong Kong: „Aceasta este probabil performanța finală a lui Trump în lume. Din fericire, chinezii pot urmări relaxați această dramă”, a scris bloggerul Buyidao într-un articol distribuit de ziar.

Situația rămâne încordată la Washington – Democrații cer demiterea lui Trump: Este un trădător al ţării şi al Constituţiei

Numeroşi politicieni din Partidul Democrat cer iniţierea unei noi proceduri pentru demiterea preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump, deşi, în contextul în care mandatul său se încheie pe 20 ianuarie, acţiunea politică este improbabilă, informează site-ul Politico.com. Demiterea lui Donald Trump este solicitată de mulţi membri democraţi ai Camerei Reprezentanţilor, dar şi de senatorul Ed Markey şi de guvernatorul statului Illinois, Jay R. Pritzker. De asemenea, un politician republican, Phil Scott, guvernatorul statului Vermont, cere iniţierea procedurii pentru demiterea lui Donald Trump.

În pofida tentativei conspiraţioniste de înlăturare a sistemului nostru democratic, noi, membrii Congresului, ne vom îndeplini obligaţia de a asigura că voinţa poporului şi integritatea democraţiei sunt susţinute. Dar următoarele zile şi săptămâni rămân periculoase. (…) Donald Trump este un trădător al ţării şi al Constituţiei. Trebuie înlăturat din funcţie şi oprit să mai pericliteze ţara şi poporul„, a declarat Katherine Clark, asistent al preşedintelui Camerei Reprezentanţilor.

În contextul în care mandatul lui Donald Trump se încheie pe 20 ianuarie, procedura de inculpare a preşedintelui în scopul demiterii este improbabilă, iar votul în Senat este aproape imposibil.

Este o problemă incredibil de gravă. Preşedintele a încurajat un atac violent asupra Capitoliului, pentru a opri Congresul să îşi exercite atribuţiile constituţionale„, afirmă congresmanul democrat Tom Malinowski.

Donald Trump a fost deja vizat de o procedură de inculpare în vederea demiterii în decembrie 2019, pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului. Senatul SUA a respins cererea Camerei Reprezentanţilor privind demiterea preşedintelui.

Congresul SUA a validat, joi dimineaţă, victoria politicianului democrat Joseph Biden în scrutinul prezidenţial. După actele de violenţă comise de simpatizanţi ai lui Donald Trump la Capitoliu, preşedintele în funcţie a dat asigurări că va permite transferul puterii pe 20 ianuarie:

Deşi sunt în dezacord total cu rezultatul scrutinului prezidenţial, iar datele îmi confirmă poziţia, totuşi va exista o tranziţie ordonată a puterii pe 20 ianuarie. Eu am spus mereu că vom continua lupta pentru a ne asigura că sunt numărate voturile exprimate legal. Deşi acesta este sfârşitul celui mai impresionant prim mandat prezidenţial din istorie, este doar începutul luptei noastre de a face America din nouă măreaţă!„, a transmis Donald Trump printr-un comunicat difuzat de Dan Scavino, membru al echipei de comunicare de la Casa Albă.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *