Reacții din Primăria Constanța pentru Asociația „Constanța Altfel”: „Ceea ce Chițac și Rezeanu au afirmat este inexact! Avem toate argumentele să fim pe primul loc cu numărul de biserici, dar nu suntem”

Președintele Asociației „Constanța Altfel”, Vergil Chițac, alături de consilierul local municipal Romeo Rezeanu, au organizat vineri o conferință de presă în cadrul căreia au atins mai multe subiecte. Printre altele, s-a discutat și despre situația unor biserici din municipiul Constanța, consilierul Rezeanu, membru în comisia de urbanism, a prezentat în detaliu situația a cinci dintre acestea, toate cu probleme mai vechi.

CITEȘTE ȘI:

Chițac, despre parcul cu miniaturi, către Primărie: „Ne-am născut din revoltă! Sper să nu fie inconștienți să pierdem un milion de euro!” Rezeanu: „Palaz a făcut exact ce a făcut Mazăre! PSD-iștii ne-au acuzat că am votat împotriva lui Dumnezeu!”

Chițac și Rezeanu au marșat pe ideea că legea trebuie aplicată pentru toți, inclusiv pentru culte și se impune reîncadrarea în limita legii, în contextul în care unele dintre aceste biserici ba nu au autorizație de construcție, ba bulversează aspectele sociale din cartiere orașului, ba… existența acestora nu este aprobată de majoritatea locuitorilor din zona de amplasament. Aceste puncte de vedere expuse de Rezeanu au primit o completare vehementă de la Chițac:

„Până a venit Teodosie în Constanța, erau 26 de biserici, de la greci, romani, Imperiul otoman, după 1878 iar românii… cu tot cu celelalte culte, acum sunt 60! Vă dați seama că în 2000 de ani s-au făcut 26 de biserici și în 15 ani s-au făcut încă 40?”, a spus președintele Asociației „Constanța Altfel”, Vergil Chițac.

Este afirmația care a iritat municipalitatea și, deși Primăria Constanța reacționează rar, numai când dorește și doar pe ce subiecte dorește, TOMIS NEWS a reușit să obțină un punct de vedere din cadrul instituției.

Astfel, potrivit surselor autorizate din cadrul Primăriei Constanța, informațiile oferite de Vergil Chițac sunt inexacte.

„Ceea ce a spus Chițac este inexact. S-au edificat 34 de biserici parohiale în 151 de ani! Dintre acestea, 11 au fost construite între 1865-1945. Evident, în perioada comunistă nu se putea construi mai nimic, așa că avem doar patru biserici ridicate între 1946 – 1989. După Revoluție, până în 2016, s-au ridicat încă 19. Doar 11 paraclise și capele s-au construit după 1990, care nu sunt biserici parohiale și unde încadrăm și cele din spitale, centrele de plasament ș.a.m.d. Să o scurtăm: ca număr de lăcașe suntem pe locul patru în țară, după Iași, Cluj și Galați, în contextul în care media spune așa: un lăcaș de cult la 4.000 de creștini ortodocși! Așadar, toate sunt 57, aproape de numărul avansat de Chițac, dar parohiale sunt numai 34! Paraclisele și capelele au alt regim… ”, ne-au precizat reprezentații Primăriei Constanța.

„Numărul de biserici raportat la numărul de ortodocși este subdimensionat!”

În altă ordine de idei, municipalitatea consideră că sunt… toate argumentele să fim pe primul loc în țară cu numărul de biserici raportat la nivel național.

„În Dobrogea, deci și județul Constanța, avem locul de unde a pornit, practic, creștinarea României și nu numai (conform tradiției, sfântul Apostol Andrei, propovăduiește Evanghelia la Tomis și în Sciția Minor – n.r.). Aici a fost întemeiată prima episcopie din România (Efrem, ucenic al Sf. Hermon al Ierusalimului (300-314) propovăduiește creștinismul la Gurile Dunării și în jurul Pontului Euxin; episcop de Tomis – n.r.) Așadar, avem toate argumentele să fim pe locul întâi cu numărul de biserici la nivel național. O biserică este arondată la aproximativ 4.000 de constănțeni, doar că nici una dintre acestea, inclusiv curțile, nu pot găzdui la o singură slujbă 4.000 de oameni! Așa că numărul de biserici raportat la numărul de ortodocși este subdimensionat! În ceea ce privește amplasamentele, la numărul de km pătrați este o biserică la peste doi km, doar în cazul în care le socotim pe toate 57, dar ne raportăm doar la cele 34, care sunt parohiale, deci distanța este în realitate mai mare. Problema, în definitiv, nu este cu numărul de biserici, ci cu amplasarea a două dintre ele și… cu anumiți preoți…”, a concluzionat reprezentantul Primăriei Constanța, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.