Reacția USR, la alianța PSD-PNL: „Liberalii au ales să TRĂDEZE! Au ales HOȚIA! Flexibilitate la noi NU a însemnat contorsionarea coloanei vertebrale!”

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, susține că liberalii au „ales hoția” cu PSD, în dauna reformelor la guvernare cu cei de la USR. Moșteanu arată că USR va intra în opoziție, iar românii vor vedea cine sunt cei care i-au mințit.

În locul reformelor alături de USR, PNL a ales hoția alături de PSD. O mână de lideri PNL împinși de la spate de Klaus Iohannis au ales să trădeze votul primit acum un an. Pentru a-și păstra privilegiile lor, au ales să răpească șansa istorică la modernizare pe care România o avea printr-o guvernare de centru-dreapta. După ce am înghețat în stradă la OUG 13 cu sutele de mii, suntem aproape să vedem din nou justiția pe mâna PSD. USR s-a luptat 4 ani, din Parlament și din stradă, împotriva PSD. Din opoziție am reușit să-i blocăm. De la Guvernare am luptat pentru a pune România pe o direcție reformistă, în care profesioniștii își găsesc locul în administrație, iar înțelegerile pe sub masă nu își mai au locul. Nu am cedat și nu vom ceda presiunilor. Minciuna are picioare scurte și românii nu îi vor uita pe cei ce i-au mințit. Lupta USR merge mai departe.”, scrie Ionuț Moșteanu.

În locul reformelor alături de USR, PNL a ales hoția alături de PSD.” – Este reacția oficială a USR după ce Biroul Politic Național al PNL a decis, în ședința de luni seară, cu o largă majoritate, să continue negocierile cu PSD pentru formarea unui guvern.

Se instalează la putere o coaliție a hoției formată în jurul PNL și PSD care va bloca orice reformă a statului. Direcția de modernizare începută de USR va fi stopată. PNL și PSD au decis să-și păstreze privilegiile, pentru baroni clientela de partid, condus de lideri care au pierdut contactul cu România reală. PNL și PSD vin la putere împotriva voinței votanților care vor modernizarea României. În decembrie, PNL nu a fost votat pentru a guverna alături de PSD. Astăzi, PNL trădează votul primit. România avea o șansă la dezvoltare, șansa de a atrage 29 de miliarde de euro din PNRR, de a elimina pensiile speciale și a profesionaliza companiile statului, de a construi spitale și autostrăzi. În schimb, PNL a ales jaful din bani publici, alături de PSD. Să ne imaginăm ce va însemna justiția în mâinile PSD, partidul care a dat OUG 13 și a eliberat infractorii din închisoare. Ce vor însemna companiile statului în mâinile PSD, partidul care l-a promovat pe Dănuț Andrușcă la Economie. Lupta USR merge mai departe. Am rezistat împotriva PSD, rezistăm și împotriva alianței toxice dintre PNL și PSD”, se arată într-un comunicat al USR.

Dacian Cioloș, președintele USR, atacă dur PNL după decizia de a continua negocierile pentru formarea unui guvern alături de PSD. Cioloș îi acuză pe liberali că și-au mințit electoratul și îi anunță că USR va face o opoziție fermă viitorului guvern PNL-PSD.

Liderii PNL au ales, în seara asta, PSD pentru a negocia formarea unui nou guvern. Eu nu mai am de ceva vreme dezamăgiri în politică, dar mă revoltă să văd ușurința cu care acești oameni au ales, astfel, să trădeze și speranța celor care și-au dorit o guvernare pentru modernizarea statului român alături de USR. Au promis în campanie lucruri cu care e clar acum că nu rezonau deloc. Le-au spus doar ca să câștige voturi, însă inima lor politică a rămas alături de acel pe-se-de care a aruncat țara în aer și căruia i se alătură acum cu atâta ușurință și naturalețe. Am văzut în ultimele luni că vechile partide s-au simțit amenințate de suflul nou pe care USR l-a adus în politică. Am căutat să ne facem treaba cu cinste și corectitudine, să fim fermi atunci când a fost vorba de valori, chiar dacă, probabil, am mai avut și stângăcii. Dar nu ne-am trădat promisiunile, chiar dacă unii ne-au considerat, câteodată, rigizi. Flexibilitate la noi n-a însemnat contorsionarea coloanei vertebrale așa cum vedem că se practică cu nonșalanță la pe-ne-le (că liberali mi-e rușine să-i numesc). USR a intrat acum 11 luni la guvernare în coaliție cu PNL sperând că ceea ce liderii peneliști au spus oamenilor în ultimele campanii electorale sunt și lucrurile în care ei cred. Din păcate, ne-am înșelat. Multe dintre acțiunile acestor lideri ne-au arătat că aproape tot ce conta erau accesul la resurse și puterea de dragul perpetuării unui stil de administrație clientelar și desprins de la nevoile reale ale oamenilor. USR s-a opus în toată această perioadă, în Guvern și în Parlament, la cultivarea vechilor metehne ale politicii românești: păstrarea privilegiilor, piedicile puse modernizării, banii distribuiți fără criterii din pixul unui singur om. Din acest moment, pentru USR începe o nouă etapă. Trecem acum în opoziție la vechile partide și în luptă cu orice formă de extremism. Vom fi cel mai mare partid din opoziție și singurul care îmbrățișează valori democratice, autentic liberale și europene. Vom continua să muncim pentru implementarea reformelor din Planul Național de Redresare și Reziliență. Vom sancționa cu fermitate derapajele guvernării PNL-PSD. Și vom folosi această perioadă pentru a reface legăturile cu oamenii din stradă și pentru a construi viziunea noastră pentru o România modernă”, scrie Dacian Cioloș pe Facebook.

SCRISOAREA lui Cioloș pentru membrii USR

Președintele USR, Dacian Cioloș, a transmis o scrisoare către membrii și simpatizanții USR prin care anunță intrarea în opoziție a partidului și arată că deja s-a ajuns la o înțelegere între PNL și PSD.

„Salut,

Îți scriu aceste rânduri într-un moment dificil. După mai bine de două luni de criză politică, PNL a luat decizia de a forma un nou guvern alături de PSD.

Klaus Iohannis, Florin Cîțu și liderii PNL au ales compromisul cu PSD, deși aveau posibilitatea să continue guvernarea cu USR și UDMR. În săptămânile următoare, vom vedea și cât de scump îi va costa pe români pactul cu Ciolacu, Firea și Grindeanu.

USR nu va vota niciodată un guvern capturat de PSD.

În decembrie anul trecut, USR a intrat la guvernare cu un obiectiv clar: să facă reformele prin care România să devină o țară modernă, cu adevărat europeană. Și în cele opt luni de guvernare, am reușit să dăm României cel mai important program de reforme de după 1989, Planul Național de Redresare și Reziliență: un program de 30 de miliarde de euro care poate finanța construirea de spitale moderne, digitalizarea școlilor și extinderea rețelei de autostrăzi.

Am sperat că ceea ce liderii peneliști le-au spus oamenilor în ultimele campanii electorale sunt și lucrurile în care ei cred. Din păcate, ne-am înșelat. Multe dintre acțiunile acestor lideri ne-au arătat că aproape tot ce conta era accesul la resurse și puterea de dragul perpetuării unui stil de administrație clientelar și desprins de la nevoile reale ale oamenilor. USR s-a opus în toată această perioadă, în Guvern și în Parlament, la cultivarea vechilor metehne ale politicii românești: păstrarea privilegiilor, piedicile puse modernizării, banii distribuiți fără criterii din pixul unui singur om.

Guvernarea din care am făcut parte a trebuit să gestioneze cea mai gravă criză sanitară cu care s-a confruntat România în istoria contemporană. Nu am reușit să facem toate lucrurile pe care ni le-am propus la alegerile din 2020. Dar miniștrii și demnitarii noștri au acționat mereu cu onestitate și cu bună credință. Iar atunci când am refuzat să acceptăm că dezvoltarea României trebuie să treacă prin buzunarele baronilor locali, am fost înlăturați de la guvernare.

Din acest moment, pentru USR începe o nouă etapă. Trecem în opoziție la vechile partide și în luptă cu orice formă de extremism. Vom fi cel mai mare partid din opoziție și singurul care îmbrățișează valori democratice, autentic liberale și europene. Vom continua să muncim pentru implementarea reformelor din Planul Național de Redresare și Reziliență. Vom sancționa cu fermitate derapajele guvernării PNL-PSD. Și vom folosi această perioadă pentru a reface legăturile cu oamenii din stradă și pentru a construi viziunea noastră pentru o România modernă.”, scrie Dacian Cioloș.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Reacția USR, la alianța PSD-PNL: „Liberalii au ales să TRĂDEZE! Au ales HOȚIA! Flexibilitate la noi NU a însemnat contorsionarea coloanei vertebrale!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *