RCA 2022. Unde puteţi încheia poliţe anul acesta şi care sunt preţurile

Potrivit Codului rutier (OUG 195/2002), vehiculele înmatriculate sau înregistrate care circulă pe drumurile publice din România, trebuie să aibă asigurare RCA în caz de pagube produse altora prin accidente de circulație. Toate persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule îmatriculate în România au obligația de a avea o Asigurare de Răspundere Civilă Auto RCA, arată RomaniaTV.net.

Polița RCA acoperă eventualele pagube produse cu mașina altor persoane prin accidente de circulație. În cazul în care nu dețin o astfel de poliță, șoferii nu doar că sunt amendați, dar rămân și fără certificatul de înmatriculare a mașinii. Pentru vehiculele inmatriculate ori înregistrate în România, poliţa RCA se poate încheia pe o perioadî cuprinsă între 1 lună și 12 luni, ori multiplu de o lună. Preţurile asigurărilor RCA sunt influențate de vârsta şoferului, tipul şi marca autovehiculului, cilindrele. Unii asiguratori iau in consideratie si judetul sau localitatea in care locuieste soferul autovehiculului, existand statistici ale zonelor cu accidente frecvente, deci risc ridicat pentru asigurator.

Românii își mai pot încheia poliţe RCA 2022 la următoarele companii:
Allianz Țiriac
Asirom
Generali
Groupama
Euroins
Grawe
Omniasig

Firmele de asigurări RCA 2022 au, pe site-urile proprii, câte un calculator de preţuri pentru asigurări, prin care şoferii români pot afla, în principiu, cât sunt nevoiţi să plătească pentru o asigurare auto. De exemplu, avocatnet.ro a calculat preţul unei poliţe RCA o persoană în vârstă de 40 de ani, care are o mașină cu o capacitate cilindrică între 1.801 și 2.000. Pentru o poliţă RCA la Generali trebuie să plătească aproximativ 2.500 de lei, potrivit tarifelor publicate de asigurător. La aceeași capacitate cilindrică, un șofer de până la 30 de ani va trebui să plătească peste 3.600 de lei.

Conform legislatiei în vigoare, lipsa poliţei RCA constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei şi cu reţinerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării. Constatarea şi aplicarea acestora se fac de către personalul poliţiei.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *