RĂZBOIUL Virgil Popescu – Claudiu Năsui pentru „zestrea” companiilor de stat

În ultima vreme, asistăm la un război între ministrul Economiei, Claudiu Năsui și fostul ministru Virgil Popescu, în prezent ministru al Energiei. Disputa dintre cei doi se duce, dincolo de originile politice diferite ale lor, pe… companiile de stat. Mai multe dintre acestea încă nu au trecut de la Economie la recent înființatul minister al Energiei. În această perioadă în care Claudiu Năsui susține că este preocupat de strategii de relansare economică și de bugetul ministerului pe care, cel puțin teoretic, îl conduce, PNL-istul Virgil Popescu securizează pozițiile ocupate de animalele politice promovate în funcții de conducere. De altfel, PNL este cunoscut în această perioadă ca promotor de animale politice, desele cazuri de la Apele Române fiind de notorietate.

Pentru a ține ocupată agenda ministrului USR, noul ministru al Energiei, după ce a pus stăpânire pe fabricile de bani, TransGaz și RomGaz, emite pretenții și la alte companii deținute de statul român, printre ele regăsindu-se ISCIR, CNCIR, Agenția Nucleară, Societatea Radioactiv Mineral Măgurele și Conversmin. Practic, cele două ministere își blochează una alteia proiectele de hotărâri privind organizarea și înființarea ministerelor. Proiectele de hotărâri se află pe circuitul de avizare, însă nu pot ajunge pe masa Guvernului câtă vreme sunt disputate cele cinci unități. Mai mult, în acest moment, din cauza blocajului, Ministerul Energiei nu are personal propriu, nu are secretari de stat, nu are direcții, nu are atribuții. Este doar ministrul cu cabinetul său. Pentru inițierea unor acte normative trebuie implicată structura Ministerului Economiei.

Exact acum o săptămână, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a spus că motivul pentru care își dorește anumite companii în subordine este acela că dorește revenirea la vechea organizare, de dinainte de fuziunea ministerelor Economiei și Energiei.

Înțelegerea noastră a fost în momentul formării guvernului că fiecare minister vine cu ce-a avut înainte să fie fuzionat. Vă puteți uita în Hotărârile de Guvern care organizau ministerele înainte, ce era, unde și o să vedeți că alele companii, dacă sunt cele le care mă gândesc eu, erau ale Economiei”, a spus Claudiu Năsui. El a mai spus că „este o schimbare a unei înțelegeri și ca orice schimbare a unei înțelegeri trebuie luată de comun acord cu toți membrii Coaliției”.

Năsui și Popescu nu au reușit nici după o lună și jumătate să despartă, legal, ministerul Economiei de ministerul Energiei. USR și PNL nu se înțeleg pe împărțirea unor companii, deși OUG 212/2020 este clară în ceea ce privește domeniile de care trebuie să se ocupe noile ministere. Așa au ajuns în dezbatere publică proiecte de înființare și organizare a celor două instituții, în anexe fiind trecute, și la un minister, și la celălalt, aceleași cinci entități. Printre altele, Ministerul Energiei are atribuții în domeniul nuclear civil al gestionării deșeurilor radioactive și al managementului apei grele și în domeniul întreținerii și verificărilor tehnice periodice ale echipamentelor energetice.

În conformitate cu prevederile OUG 212/2020, în care sunt consemnate foarte clar competențele celor două ministere, este evident că PNL-istul Virgil Popescu nu poate emite nici un fel de pretenții la preluarea SC Conversmin SA, de exemplu, în subordinea ministerului său, această încercare având ca scop doar concentrarea atenției publice într-o direcție greșită. În timp ce capetele luminate din Guvernul României încearcă să găsească soluții care să împace cele două ministere, Virgil Popescu, folosind o metodă deja consacrată a PNL-ului, își numește prietenii prin conducerea companiilor de stat.

Câtă treabă a făcut Virgil Popescu la Economie

În perioada în care conducea Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu a recurs la serviciile firmei de recrutări – Arc Consulting SRL Cluj Napoca, oferindu-i acesteia mai multe contracte de recrutare a membrilor consiliilor de administrație și a directorilor generali ai firmelor aflate în portofoliul ministerului pe care îl conducea. De exemplu, la sfârșitul lunii ianuarie, la Salina Turda s-a produs ditamai scandalul, după ce filiala locală a PMP dezvăluit că firma de experți angajată de Virgil Popescu nici măcar nu a verificat CV-urile celor propuși pentru ocuparea funcțiilor de conducere, fiind propus un adevărat… formator de talente și expert în patiserie:

oltean1
oltean2

Pe acest fond, un alt scandal se pregătește la sediul Societății Naționale a Apelor Minerale SA, societate cu o mulțime de probleme și despre care TOMIS NEWS a relatat în nenumărate rânduri.

După ce Virgil Popescu a recomandat firma sa de casă, SC Arc Consulting SRL a primit mai multe contracte de la directorul general al SNAM SA, Alin Udriște, printre care cel referitor la elaborarea noii organigrame a SNAM SA, precum și cel referitor la selecția membrilor CA și a directorului general. Aceștia și-au demonstrat „profesionalismul”, elaborând noua organigramă astfel încât departamentele incomode fostului urmărit penal pentru înșelăciune Alin Udriște, ajuns director general la stat, să fie înglobate unor departamente conduse de animale politice loiale PNL. Astfel, reprezentanții SC Arc Consulting SRL au făcut selecția membrilor CA al SNAM SA, astfel încât Constantin Zorilă, un turnător dovedit la Securitate, Mihaela Parmena Țibrea (consiliera lui Gheorghe Falcă și feblețea lui Marcel Vela) și Doru Corneliu Vladu (un agent de asigurări din Mehedinți) au devenit angajați ai statului român pentru patru ani, fără posibilitatea legală de a fi destituiți! Imposibilitatea destituirii legale a acestora este generată de faptul că nu există procedura legală de a concedia un individ numit într-o funcție prin OUG 109…

Deși am publicat un articol în care făceam referire la modul defectuos în care a fost efectuată selecția membrilor CA, prin blocarea intenționată a site-ului SNAM.RO, pe care trebuia să fie postat anunțul începerii procedurii de selecție, reprezentanții Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri au preferat să mușamalizeze infracțiunea, permițându-i fostului brutar Alin Udriște să antedateze câteva documente, prin care să justifice închiderea site-ului menționat. Aceste ilegalități au fost comise de conducerea SNAM SA cu sprijinul unor membri ai CA, dar și al reprezentanților firmei care se ocupă de mentenanța IT, în schimbul promisiunii că li se va prelungi contractul din luna martie 2021.

Numirea noilor membri ai CA al SNAM SA a reprezentat încă o dovadă a mârlăniei lui Virgil Popescu, documentul fiind elaborat în data de 24.12.2020, dar fiind antedatat pe data de 23.12.2020, pentru a permite înregistrarea unui alt document în ultima zi de mandat a ministrului PNL-ist – o prelungire cu încă două luni a mandatului lui Alin Udriște în funcția de director general al SNAM SA! Totodată, pentru a putea iniția numirea directorului general, CA-ul SNAM SA a fost completat cu Victor Andrei Dimitriu, un ilustru necunoscut, remarcat doar ca amantul tânăr al Anei-Maria Pătru, fost preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente.

Pentru a fi sigur că Alin Udriște, protejatul lui Virgil Popescu, va fi numit în funcția de director general al SNAM SA prin OUG 109, adică pentru patru ani, fără posibilitatea de a fi destituit, s-au întreprins următoarele demersuri, prin intermediul SC Arc Consulting SRL:

  • Anunțul privind începerea procedurilor de selecție pentru postul de director general al SNAM SA nu au fost publicate, conform legii, cu 30 de zile înainte, pe site-ul instituției sau în ziare naționale;
  • În procesul de selecție au fost implicați doar membrii comitetului de nominalizare si remunerare, respectiv Constantin Zorilă, Mihaela Parmena Țibrea și Doru Corneliu Vladu, fiind asigurată majoritatea care permite numirea lui Alin Udriște în funcția visată.

Directorașul lui Popescu nu dă doi bani pe lupta Guvernului cu pandemia

De un an de zile românii trec prin stări de urgență și de alertă. Concomitent, numeroase măsuri de protecție, distanțare, recomandarea apropiindu-se vertiginos de obligații și amenzi, multe amenzi, pentru nerespectarea normelor sanitare. În toată această perioadă, directorașul Alin Udriște nu a dat doi bani pe regulile impuse de propriul guvern. Potrivit unui audit intern de la mijlocul lunii trecute, Alin Udriște pune constant în pericol sănătatea Societății:

audit

VA URMA!

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *