Războiul… serviciilor secrete: La Kiev se pregătește o LOVITURĂ DE STAT din partea Moscovei. EVACUĂRI masive în Ucraina, din calea armatei ruse

Locuitorii din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, spun că speră la ce-i mai bine, dar se pregătesc pentru ce-i mai rău, cu gândul la zecile de mii de soldați ruși masați în apropiere de granița situată la numai câteva zeci de kilometri de oraș, în condițiile în care negocierile diplomatice nu au produs efecte până acum, scrie Reuters. Harkov, oraș industrial din estul Ucrainei, care găzduiește mai multe fabrici de tancuri, avioane și tractoare, se află la circa 40 de kilometri de granița cu Rusia. Președintele Ucrainei a spus că orașul poate deveni o țintă a atacului din partea Rusiei. 

Rusia a negat că ar avea planuri să atace Ucraina, dar face presiuni asupra Occidentului pentru a obține garanții de securitate, inclusiv promisiunea că Ucraina nu va fi primită în NATO. Primarul Igor Terekov a declarat că orașul cu 1,4 milioane de locuitori își păstrează „calmul și sângele rece” și nu va permite nimănui să-l ocupe. Intervievați în cursul acestei săptămâni, unii locuitori au spus că vor rămâne pe poziții și vor lupta, iar alții că vor pleca, mai relatează Reuters.

Rusia ar putea încerca să ocupe orașul industrial Harkov dacă va întreprinde acțiuni militare în Ucraina, iar acesta ar fi începutul unui „război la scară largă”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru Washington Post, relatează Reuters. Rusia are zeci de mii de militari lângă granița cu Ucraina. Harkiv, în estul Ucrainei, este al doilea oraș ca mărime al fostei republici sovietice și se află la 42 km de graniță.

Voi spune în mod realist, dacă Rusia decide să-și intensifice escaladarea, desigur că va face acest lucru pe acele teritorii în care din punct de vedere istoric există oameni care au avut legături de familie cu Rusia”, a spus Zelenski: „Harkovul, care se află sub controlul guvernului ucrainean, ar putea fi ocupat. Rusia are nevoie de un pretext: vor spune că protejează populația vorbitoare de limbă rusă”. El a spus că crede că acest scenariu este „fezabil” după anexarea Crimeei de Ucraina de către Rusia în 2014. „Nu va fi doar o ocupație; va fi începutul unui război la scară largă”, a spus el.

Rusia, care are zeci de mii de militari în apropierea graniței, a negat că intenționează să atace Ucraina. Harkiv sau Harkov are o populație de aproximativ 1,4 milioane de locuitori. A fost capitala Ucrainei din 1919 până în 1933, când făcea parte din Uniunea Sovietică, și găzduiește fabrici de tancuri și tractoare, precum și producători de electronice.

Vreau să îi asigur pe toți locuitorii Harkivului că orașul este gata să respingă cu fermitate un potențial invadator, avem toate forțele pentru a-l apăra”, a declarat primarul orașului, Ihor Terekhov, pe Facebook.

Diplomații americani și ruși nu au făcut niciun progres major în discuțiile privind Ucraina vineri, la Geneva, în urma cărora secretarul de stat al SUA Antony Blinken a avertizat cu privire la un răspuns „rapid și sever” în cazul în care Rusia invadează Ucraina. La rândul său, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că Moscova încă așteaptă un răspuns scris la cererile sale priving garanțiile de securitate, printre care și retragerea trupelor și a echipamentelor NATO din România și Bulgaria.

Situația din estul Ucrainei, discutată la Paris de reprezentanții Moscovei și Kievului

Consilieri politici din Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania vor avea marți, 25 ianuarie, la Paris, discuţii în „formatul Normandia” cu privire la situaţia din estul Ucrainei, a declarat sâmbătă o sursă de la Kremlin, citată de Reuters. Moscova va fi reprezentată la aceste discuţii de negociatorul-şef Dmitri Kozak, cel care, cu ani în urmă, propunea un plan de federalizare a Republicii Moldova pentru a rezolva conflictul din Transnistria.

Mihailo Podoliak, consilier al negociatorului-şef ucrainean Andrii Iermak, a confirmat că a fost planificată o reuniune la Paris, dar a precizat că data preliminară a fost stabilită pentru 26 ianuarie.

Consultările în „format Normandia” sunt menite să contribuie la încetarea conflictului din estul Ucrainei dintre forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii pro-ruşi. Acest format diplomatic implică patru țări, Germania, Rusia, Ucraina și Franța, ai căror reprezentanți s-au întâlnit pentru prima dată, în mod informal, în 2014, în Normandia, Franța, în încercarea de a rezolva conflictul din Donbas, izbucnit după ce Rusia a anexat în mod ilegal Crimeea. Discuțiile în acest format, chiar dacă nu au adus progrese semnificative, au fost privite ca o șansă în plus dată diplomației. Grupul de contact „Normandia” a funcționat mai mult prin intermediul convorbirilor telefonice între liderii și miniștrii de externe din respectivele țări. Când și când, formatul Normandia a fost extins incluzând Belarus, Italia și Regatul Unit. Negocierile și discuțiile au fost blocate însă din 2016  și până în toamna anului 2019.

Aceste noi discuții față în față, în formatul „Normandia”, au loc la Paris în condițiile în care forţe şi echipamente militare ruse au început să sosească în Belarus în această săptămână pentru a participa la exerciţiile „Allied Resolve”, care se vor desfăşura în apropierea frontierei fostei republici sovietice cu Polonia şi Lituania, state membre ale NATO. În acest context, ţările occidentale se tem că Rusia, care a concentrat zeci de mii de soldaţi lângă graniţa sa cu Ucraina, plănuieşte un nou asalt asupra unei ţări pe care a invadat-o deja în 2014. Rusia neagă că are o asemenea intenţie şi argumentează că îşi poate deplasa forţele armate oriunde în interiorul frontierelor sale, dar solicită în același timp garanţii că NATO nu se va extinde către est şi nu va include foste republici sovietice.

Marea Britanie: La Kiev se pregătește o Lovitură de stat cu ajutorul serviciilor speciale rusești

Marea Britanie a acuzat sâmbătă Rusia că urmăreşte să instaleze un lider pro-rus la Kiev şi să ocupe Ucraina, la o zi după ce discuţiile dintre SUA şi Rusia păreau să fi schiţat o anumită detensionare a situaţie, informează AFP.

Într-un comunicat dur, ministrul britanic de externe Liz Truss a denunţat „amploarea activităţii ruse ce vizează subminarea Ucrainei„.„Conform informaţiilor noastre, guvernul rus încearcă să instaleze un lider pro-rus la Kiev, în timp ce intenţionează să invadeze şi să ocupe Ucraina„, a adăugat ea potrivit agerpres.

Ministerul britanic de externe afirmă că „fostul deputat ucrainean Evgheni Muraev este văzut ca un potenţial candidat„, dar acesta nu este singurul. Serviciile ruse de informaţii „au legături cu mulţi foşti politicieni ucraineni”. Diplomaţia britanică menţionează astfel numele lui Serghei Arbuzov (viceprim-ministru în perioada 2012 – 2014, apoi prim-ministru interimar), Andrii Kluev (care a condus administraţia prezidenţială sub Viktor Ianukovici), Volodimir Sivkovici (fostul secretar adjunct al Consiliului naţional de securitate şi apărare al Ucrainei) sau chiar Mikola Azarov (prim-ministrul Ucrainei în perioada 2010 – 2014).

„Unii dintre ei sunt în contact cu agenţi ai serviciilor ruseşti de informaţii implicaţi în prezent în planificarea unui atac împotriva Ucrainei”, acuză Londra.

În pofida unor poziţii ireconciliabile pentru moment, în timpul discuţiilor de vineri de la Geneva între şefii diplomaţiilor rusă şi americană, Serghei Lavrov şi Antony Blinken, a început o relaxare între Occident şi Rusia după mai multe săptămâni de escaladare verbală. Cei doi au convenit să continue negocierile săptămâna viitoare. Joi, Statele Unite au impus sancţiuni împotriva a patru ucraineni, inclusiv doi parlamentari în exerciţiu, acuzaţi pentru colaborare cu serviciile secrete ruse (FSB), invocând „activităţile lor destabilizatoare” în Ucraina. Este vorba de parlamentarii Taras Kozak şi Oleg Voloşin, acuzaţi mai ales că au fost instruiţi de FSB să „recruteze foşti şi actuali oficiali guvernamentali pentru a se pregăti să preia controlul asupra guvernului ucrainean” dar şi de Volodimir Sivkovici, citat în comunicatul diplomaţiei britanice.

SUA reacționează la acuzațiile venite dinspre Marea Britanie către Rusia

Statele Unite consideră că acuzaţiile britanice conform cărora Moscova încearcă să instaleze un lider pro-rus în Ucraina sunt „profund îngrijorătoare”, a declarat Casa Albă sâmbătă ca răspuns la o declaraţie a ministerului de externe de la Londra, transmite duminică AFP.

„Acest tip de complot este profund îngrijorător. Poporul ucrainean are dreptul suveran de a-şi hotărî propriul viitor şi suntem alături de partenerii noştri aleşi democratic în Ucraina”, a declarat Emily Horne, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate.

Americanii acuză că rușii au racolat oficiali guvernamentali și parlamentari ucrainieni pentru a prelua conducerea guvernului de la Kiev

Statele Unite au acuzat Rusia de recrutarea unor actuali şi foşti oficiali guvernamentali ucraineni, inclusiv doi parlamentari ai unui partid pro-Rusia, al doilea ca mărime din Ucraina, cu scopul de a prelua controlul asupra guvernului de la Kiev, informează CNN.

Rusia cerut serviciilor sale de informaţii să recruteze foşti şi actuali oficiali guvernamentali ucraineni care să se pregătească preluarea controlului asupra guvernului ucrainean şi controla infrastructura critică a Ucrainei împreună cu o forţă de ocupaţie a Rusiei”, a informat Trezoreria SUA, într-un comunicat în care au fost anunţate sancţiuni împotriva respectivilor oficiali ucraineni. Mai exact, autorităţile americane au sancţionat patru oficiali ucraineni, din care doi sunt în prezent parlamentari. Cei patru acţionau sub îndrumarea unui serviciu de informaţii al Rusiei „implicat în campania globală care urmăreşte obiectivele politice ale Kremlinului de destabilizare a statelor suverane”.

În comunicatul Trezoreriei SUA, cei doi parlamentari sunt Taras Kozak şi Oleg Voloşin, ambii membri ai partidului pro-rus condus de Victor Medvedciuk, aflat în prezent în arest la domiciliu. Cei doi parlamentari pro-ruşi au fost recrutaţi de serviciul secret rus FSB. Medvedciuk, al cărui partid politic este al doilea ca mărime în parlament, este cetăţean ucrainean, dar are legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a spus că liderul de la Moscova este naşul fiicei sale. Conform SUA, Rusia recrutează înalţi demnitari ucraineni pentru a avea acces la informaţii sensibile care pun în pericol suveranitatea Ucrainei. Demnitarii recrutaţi de Moscova sunt folosiţi pentru a instiga la revolte sociale în cazul unei potenţiale invazii ruseşti în Ucraina.

Rusia răspunde Marii Britanii

Rusia a respins duminică, calificându-le drept absurde, acuzaţiile Londrei la adresa sa, conform cărora încearcă să instaleze un lider pro-rus în Ucraina, transmite AFP.

Solicităm Foreign Office-ului (ministerul britanic de externe) să înceteze să mai răspândească absurdităţi”, a reacţionat ministerul rus de externe pe Twitter.

Marea Britanie a acuzat sâmbătă Rusia că urmăreşte să instaleze un lider pro-rus la Kiev şi să ocupe Ucraina, la o zi după ce discuţiile dintre SUA şi Rusia păreau să fi schiţat o anumită detensionare a situaţie, informează AFP.

Cine este Evgheni Muraev, indicat de Marea Britanie ca favorit al Rusiei pentru a prelua puterea în Ucraina

Marea Britanie a acuzat Kremlinul că vrea să instaleze un lider pro-rus la conducerea Ucrainei, spunând că serviciile de informații rusești au contactat politicieni ucraineni ca parte a planului pentru o ofensivă militară. Potrivit Londrei, unul dintre numele luate în considerare de Rusia este Evgheni Muraev, lucru negat de Moscova. Reuters a întocmit un portret al politicianului ucrainean.

Născut în 1976 în orașul Harkov, lângă granița cu Rusia, Evgheni Muraev este unul dintre politicienii care fac opoziție conducerii pro-occidentale care a preluat puterea după protestele Euromaidan din 2014. El și-a început cariera politică în Harkov, ca aliat al fostului președinte Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia după Euromaidan. Între 2014 și 2019 a fost parlamentar. Mai întâi în formațiunea Blocul Opoziției, partid format din rămășițele Partidului Regiunilor al lui Ianukovici, susținut de Moscova. În iunie 2016 s-a distanțat însă de Blocul Opoziției și și-a format propriul său partid Pentru Viață, cu o ideologie similară. În 2018 a lansat un nou partid, Nashi (Al Nostru – n.r.). Muraev s-a înscris la alegerile prezidențiale din 2019, dar s-a retras din cursă înainte de vot. Muraev promovează idei apropiate de discursul Rusiei în privința Ucrainei, scrie Reuters. El consideră că protestele Euromaidan au fost o lovitură de stat sprijinită de Occident. Anul trecut, s-a referit la războiul din Donbas, din estul Ucrainei, ca la un conflict intern între guvern și rebeli, spre deosebire de Ucraina și Occident, care îl văd ca un conflict între Ucraina și forțe sprijinite de Rusia. Tot anul trecut, Muraev a declarat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este controlat de Occident și a sugerat, le fel ca Rusia, că Ucraina ar putea încerca să recucerească prin forță teritoriile ocupate de separatiștii sprijiniți de Rusia. Kievul a respins un asemenea plan.

Zelenski este ținut ostatic și este șantajat de MI6, CIA, oricine. Mâine l-ar putea obliga să lanseze o ofensivă în Donbas, ceea ce ar duce la un război pe scară largă”, a declarat Muraev. Atragerea Rusiei într-un conflict „ar însemna moartea amii de ucraineni de o parte și de alta a liniei de demarcație.”

Evgheni Muraev este o figură mai puțin proeminentă decât Viktor Medveciuc, afacerist și parlamentar pro-Moscova, care spune că Vladimir Putin este nașul fiicei sale și care a fost pus sub arest la domiciliu anul trecut într-un dosar de trădare. Totuși, Muraev deține controlul canalului său tv, Nash, care a început să emită în noiembrie 2018 și care este deținut oficial de tatăl său, Volodimir.

Potrivit unui sondaj realizat în decembrie 2021 de centrul de reflecție Razumkov, el s-ar clasa pe locul al șaptelea în rândul potențialilor candidați la alegerile prezidențiale din 2024, cu o susținere de 6,3%. Un alt sondaj făcut de institutul Rating îl plasează pe locul cinci.

În 2017, în declarația de avere depusă ca parlamentar, Muraev a declarat că deține 2 milioane de dolari, 1 milion de euro și 1 milion de hrivne (moneda ucraineană), care valorează circa 460.000 de dolari. Muraev a respins afirmațiile ministrului britanic de externe, care a spus că Rusia încearcă să-l impună ca posibil viitor conducător al Ucrainei. Muraev susține că acuzațiile Marii Britanii „nu au logică”. Ulterior, el a scris într-o postare pe Facebook că ţara sa are nevoie de lideri noi și a chemat la încetarea divizării Ucrainei în pro-Occident și pro-Rusia. Și Rusia a respins acuzațiile Marii Britanii, calificându-le drept absurde. Guvernul de la Kiev nu a făcut deocamdată niciun comentariu.

Volodimir Fesenko, analist politic din Ucraina, îl consideră pe Muraev drept un candidat ciudat. „Pentru cât de pro-rus este, Muraev nu este foarte apropiat de Kremlin, mai ales în comparație cu Medveciuc”, a notat Fesenko.

De altfel, Evgheni Muraev a solicitat duminică Ministerului de Externe britanic să-și ceară scuze pentru că l-a descris drept un lider pro-rus pe care Moscova ar dori să-l instaleze la conducerea Ucrainei, transmite agenţia EFE.

Este o prostie. De patru ani nu mi se permite nici măcar să intru în Rusia”, a argumentat Muraev într-un interviu acordat cotidianului Ukrainskaia Pravda. „Este greu de imaginat că aş putea comunica în vreun fel cu ruşii. Aşa că nu prea este o informaţie profesionistă”, a încercat el să convingă, adăugând că doreşte o Ucraină „puternică şi suverană”, ceea ce, mai spune Muraev, este contrar viziunii Moscovei.

Ambasada Rusia la Londra a descris drept „comice” declaraţiile MAE britanic despre o încercare de a instala la putere în Ucraina o persoană care „este sub sancţiuni în Rusia”, iar MAE de la Moscova a acuzat provocări din partea Londrei. „Dezinformarea răspândită de Foreign Office este o altă dovadă că acestea sunt statele NATO, conduse de anglo-saxoni, care escaladează tensiunile din jurul Ucrainei. Solicităm Foreign Office să înceteze activităţile provocatoare, să oprească răspândirea de nonsensuri”, a afirmat MAE rus într-un comunicat citat de agenţia TASS.

Admiţând că Muraev nu este un politician de anvergură, Ministerul de Externe britanic a atras totuşi atenţia că Moscova a mai apelat în trecut la persoane cu profil aparent îndoielnic pentru a-şi atinge scopurile, aşadar informaţia trebuie luată în serios. Foreign Office a menţionat că deţine informaţii conform cărora serviciile secrete ruse menţin legături cu numeroşi politicieni ucraineni, numind, pe lângă Muraev, încă patru dintre aceştia, printre care şi Mikola Azarov, vicepremier al fostului preşedinte pro-rus Viktor Ianukovici.

Favoritul Moscovei minimizează zvonurile despre o lovitură de stat 

Fostul parlamentar ucrainean Evgheni Muraev, despre care Marea Britanie a spus sâmbătă că este un potenţial candidat ales de Kremlin să conducă Ucraina după o ofensivă militară (lovitură de stat), a scris într-o postare pe Facebook că ţara sa are nevoie de noi lideri, potrivit Reuters. Anterior, Muraev a minimalizat afirmaţia Marea Britanii conform căreia Rusia vrea să îl instaleze la conducerea Ucrainei. În postarea sa de pe Facebook, el a făcut apel ca Ucraina să nu mai fie împărţită în politicieni pro-occidetali şi politicieni pro-ruşi.

Vremea politicienilor pro-occidentali şi pro-ruşi a dispărut pentru totdeauna în Ucraina”, a spus el. „Ucraina are nevoie de noi politicieni ale căror politici să se bazeze doar pe principiile intereselor naţionale ale Ucrainei şi poporului ucrainean”, a adăugat Muraev.

Duminică, vicepremierul britanic Dominic Raab a declarat pentru Sky News că „vor exista consecinţe dure dacă Rusia va încerca să invadeze Ucraina şi să instaleze un regim marionetă”.

Ambasada SUA la Kiev cere evacuarea cetățenilor americani din Ucraina

Ambasada SUA la Kiev a cerut Departamentului de Stat să autorizeze plecarea întregului personal neesențial și a familiilor acestora, potrivit mai multor surse familiare cu această chestiune citate de CNN. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că nu este „nimic de anunțat în acest moment”, adăugând: „Facem planuri de urgență riguroase, așa cum facem întotdeauna, în cazul în care situația de securitate se deteriorează”. Un purtător de cuvânt al ambasadei a refuzat să confirme.

O sursă apropiată guvernului ucrainean a declarat pentru CNN că SUA au informat Ucraina că este „probabil să înceapă evacuarea, încă de săptămâna viitoare”, a familiilor diplomaților de la ambasada din Kiev. Sursa a declarat că președintele Volodymyr Zelensky a vorbit cu secretarul de stat american Antony Blinken despre această chestiune și i-a spus că, dacă Statele Unite ar lua o măsură atât de dramatică, ar fi o „reacție exagerată”.

SUA nu au în vedere organizarea unei evacuări a cetăţenilor americani din Ucraina, lăsând la latitudinea lor posibilitatea de a părăsi cu zboruri comerciale această ţară care se teme de o invazie rusă, a anunţat sâmbătă Departamentul de Stat, potrivit AFP. Guvernul american le-a recomandat deja cetăţenilor SUA să evite deplasările în Ucraina şi i-a „avertizat că există informaţii conform cărora Rusia pregăteşte o operaţiune militară importantă contra Ucrainei”, a declarat o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei americane.

Dacă luăm decizia de a ne modifica poziţia privind prezenţa diplomaţilor americani şi a familiilor lor, americanii nu trebuie să ia în calcul evacuări organizate de guvern. În prezent există zboruri comerciale care pot permite plecările”, a adăugat ea.

Purtătoarea de cuvânt nu a confirmat, astfel, informaţia difuzată de postul de televiziune Fox News conform căreia Departamentul de Stat le-a ordonat familiilor diplomaţilor americani aflaţi la post la Kiev să înceapă evacuarea din Ucraina în 24 ianuarie. Solicitarea ambasadei marchează o escaladare față de raportul CNN de luna trecută, potrivit căruia SUA lucrează la un plan de urgență pentru evacuarea americanilor din Ucraina, în condițiile în care Rusia a continuat să adune trupe în apropierea graniței și să stârnească temeri privind o nouă invazie. Cea mai recentă evaluare a Ministerului ucrainean al Apărării, împărtășită cu CNN în această săptămână, a apreciat că Rusia a desfășurat în prezent peste 127.000 de soldați în regiune.

Departamentul de Stat a emis deja o avertizare de călătorie pentru Ucraina, spunându-le americanilor să nu călătorească în această țară și să fie atenți la rapoartele potrivit cărora Rusia plănuiește o acțiune militară semnificativă împotriva Ucrainei.

Bursele din Europa se prăbușesc, în așteptarea războiului care stă să izbucnească în Ucraina

Bursele europene au încheiat tranzacţiile de vineri în scădere puternică, urmând tendinţa globală a investitorilor de renunţare la activele riscante, transmite Reuters. Indicele paneuropean Stoxx 600 a scăzut cu 1,9%, iar cel mai mare declin a fost înregistrat de sectorul resurselor naturale, de 3,2%. Indicele DAX al bursei din Frankfurt a coborât cu 2%, CAC 40 al bursei din Paris cu 1,75%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 1,20%.

Între companii, acţiunile producătorului de turbine Siemens Gamesa au scăzut cu peste 13%, în urma reducerii estimărilor de venituri pentru 2022, iar titlurile companiei părinte Siemens Energy au pierdut aproape 16%. Pe Wall Street, acţiunile au evoluat negativ, trase în jos de pierderile accentuale ale Netflix, care au dus indicele Nasdaq Composite în zona corecţiei.

În Europa, unul dintre factorii negativi este tensiunile de la graniţa Rusiei cu Ucraina. Secretarul de Stat al SUA Antony Blinken i-a spus vineri omologului rus că Kremlinul poate detensiona situaţia prin retragerea soldaţilor şi echipamentelor militare de la frontieră. Serviciile secrete americane au indicat că Rusia ar putea ataca Ucraina în decurs de o lună. În Marea Britanie, indicele GfK privind încrederea consumatorilor în economie a scăzut de la -15 în  decembrie la -19, cel mai redus nivel atins din februarie 2021, pe fondul inflaţiei ridicate şi al perspectivelui de majorare a dobînzilor. Vânzările cu amănuntul din Marea Britanie au scăzut cu 3,7% în decembrie, comparativ cu luna precedentă, potrivit Biroului Naţional de Statistică, în timp ce analiştii anticipau un declin de numai 0,6%.

În sectorul corporativ, acţiunile Rio Tinto au fost afectate de revocarea de către Serbia a licenţelor sale de explorare a litiului, din motive legate de impactul asupra mediului. Unilever a exclus o a patra majorare a ofertei sale de preluare a diviziei de produse de consum pentru îngrijirea sănătăţii a GlaxoSmithKline.

NATO a răspuns rapid Rusiei la cererea de a-și retrage trupele din România

NATO a respins vineri cererea Rusiei privind o retragere a trupelor străine ale Alianţei Nord-Atlantice prezente în Bulgaria şi România şi a denunţat ideea sferelor de influenţă în Europa, a transmis purtătoarea sa de cuvânt, Oana Lungescu, potrivit AFP.

NATO rămâne vigilentă şi va continua să evalueze necesitatea de a întări flancul estic al Alianţei noastre”, a avertizat ea. „Cererile Rusiei ar crea membri ai NATO de prima clasă şi clasa a doua, lucru pe care nu îl putem accepta”, a explicat purtătoarea de cuvânt. NATO „nu va renunţa la capacitatea sa de a ne proteja şi de a ne apăra reciproc, inclusiv prin prezenţa de trupe pe flancul estic al Alianţei„, a adăugat Oana Lungescu. „Vom răspunde mereu la orice înrăutăţire a mediului nostru de securitate, în special prin întărirea apărării noastre colective”, a încheiat ea.

Rusia a cerut SUA şi NATO garanţii că Alianţa nu se va mai extinde către Est şi retragerea trupele şi echipamentelor militare desfăşurate în statele care au aderat la NATO după 1997. Răspunzând vineri unei întrebări despre ce ar însemna acest lucru pentru România şi Bulgaria, care au aderat la NATO după 1997, MAE rus a transmis că Moscova doreşte ca toate trupele străine, armamentul şi alte echipamente militare grele să fie retrase din cele două ţări.

Unul dintre elementele de bază ale iniţiativelor noastre este formulat în mod special foarte clar şi nu permite alte interpretări. Este vorba de retragerea forţelor străine, tehnicii şi armamentelor, precum şi de alţi paşi în scopul revenirii la configuraţia care era în 1997 pe teritoriul ţărilor care nu erau membre NATO la acea dată. Printre acestea se numără şi Bulgaria şi România”, a menţionat MAE rus, în ziua când la Geneva a avut loc o întâlnire între şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, şi secretarul american de stat, Antony Blinken.

AFP reaminteşte că aproximativ 1.000 de soldaţi americani, 140 de militari italieni şi 250 de soldaţi polonezi sunt staţionaţi în România. Franţa a anunţat că este dispusă să trimită militari în România în cadrul unei eventuale sporiri a prezenţei NATO. Bulgaria are la rândul său un acord cu SUA pentru a primi într-o bază de antrenament 2.500 de soldaţi, cu un maxim de 5.000 în perioadele de rotaţie a personalului.

Ambasada SUA din România: „Regimul Putin este agresiv şi se bazează pe ameninţări”

Reprezentanţii Ambasadei Statelor Unite în România susţin că agresivitatea, ameninţările şi intimidările la care recurge regimul Putin au drept consecinţă faptul statele se gândesc la opţiuni de se apăra. Printr-un mesaj publicat pe Facebook, Ambasada SUA în România a mai precizat că statele au dreptul de a-şi alege liber angajamentele de securitate, acest principiu aplicându-se inclusiv Ucrainei.

„Faptul că regimul Putin este agresiv şi se bazează pe ameninţări şi intimidare are o consecinţă firească, anume că statele se gândesc la opţiuni pentru a se apăra. Conform principiilor de bază ale securităţii europene, susţinem dreptul statelor de a alege liber ce aranjamente de securitate fac, inclusiv în ce alianţe devin membre. Acest lucru se aplică Ucrainei şi oricărui alt stat. Stop propagandei false!”, este mesajul postat de Ambasada SUA pe pagina de Facebook.

Reacţia vine în contextul în care Rusia a cerut retragerea forţelor NATO din România şi Bulgaria. Ministerul român al Afacerilor Externe a respins solicitările ca fiind inoportune şi lipsite de orice fundament. Săptămâna trecută, ambasada SUA la Bucureşti a avut, pe pagina de Facebook, o postare critică la adresa Rusiei, despre care afirma că a invadat R. Moldova, Georgia, Ucraina şi nu a mai plecat. „Vedeţi un tipar aici? Cine este agresorul?”, era întrebarea de pe pagina reprezentanţei diplomatice.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.