Războiul PSD – PNL, în faza pe… rectificare bugetară. „Lumea nu mai suportă gargara populistă!”

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis miercuri trimiterea ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind rectificarea bugetară pentru dezbatere şi raport Comisiilor de buget-finanţe. Termenul până la care deputaţii şi senatorii pot depune amendamente la acest act normativ este 9 septembrie, iar termenul până la care comisiile vor finaliza raportul este 10 septembrie.

Marţi, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat că scopul principal al parlamentarilor social-democraţi este acela de a elimina articolul din OUG prin care „pensiile au fost diminuate cu 26%”.

„Probabil că săptămâna viitoare vom avea rectificarea adoptată fără acel articol. Prin urmare, pensiile vor fi majorate cu 40%, conform legii în vigoare, iar Guvernul nu mai are niciun mecanism, niciun fel de tertip, prin care să încerce, oricât de mult şi-ar dori, să evite această majorare de care pensionarii României au foarte mare nevoie”, a spus Simonis.

Premierul Ludovic Orban a spus miercuri că va ataca la Curtea Constituțională, dacă PSD nu va adopta în Parlament rectificarea bugetară.

„Ne confruntăm cu o contracție economică de 3,9% pe primul semestru. Sigur, că este o contracție economică mai mică decât media UE, care este de 8,3%. Totuși, vorbim despre o contracție deci bani mai puțini la buget. PSD, într-un populism inexplicabil, ne-a provocat noi și noi cheltuieli, pe care efectiv bugetul nu le poate suporta. Cui foloșește dacă România va fi retrogradată de agențiile de rating? Cui folosește dacă România se va împrumuta mai scump? Vă dau o informație: o singură lună ne-am împrumutat mai scump decât guvernările PSD, luna februarie. Ei au mers pe ideea: după noi potopul! Cui folosește dacă, Doamne ferește, România nu va mai găsi finanțări? Cui folosește dacă investitorii o să privească cu mai multă reticiență România, din cauza acestei politici demagogice și găunoase. Cu siguranță, normal! De altfel, vă aduc aminte că am și câștigat în cazul anumitor legi, după ce am arătat că nu sunt bani pentru a acoperi toate cheltuielile angajate prin legi adoptate pe bandă rulantă”, a spus Orban.

Pe 17 august, premierul a susținut că ordonanța de urgență privind rectificarea bugetară a îndeplinit toate condițiile legale, inclusiv cele legate de avize, iar actul normativ este unul vital pentru ca România să facă față provocărilor din restul anului. Orban a spus că va ataca la CCR orice modificare a ordonanței de urgență în Parlament.

„PSD trăiește încă în anul 2016. Opiniile populației s-au schimat radical. Lumea nu mai suportă toată gargara populistă a PSD. Atunci când iei decizii trebuie să ai în spate analize economice, prognoze, studii de impact. Trebuie să stabilești orice cheltuială publică în funcție de obiective. În ultimele luni, majoritatea PSD a adoptat măsuri pentru care nu există bani. Orice venit poate să crească doar când există o reală dezvoltare ecnomică”, a declarat Orban, afirmând că va ataca „cu siguranță” la CCR eventuale modificări ale rectificării bugetare.

Premierul a explicat atunci din nou că majorarea de 14% a pensiilor, în locul majorării de 40% prevăzute de lege, este maximum posibil. Chiar și așa, decizia de majorare a fost una extrem de grea.

Declarațiile au venit pe fondul depunerii unor amendamente la proiectul de lege privind rectificarea bugetară, în baza căruia pensiile au fost majorate cu 14 procente de la 1 septembrie 2020. Fostul ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale Marius Budăi a spus că PSD va depune aceste amendamente, pentru ca punctul de pensie să fie majorat cu 40%.

Cu doar trei zile înainte, premierul Orban a anunțat că deficitul bugetar va fi în jur de 8,5-8,6, unul „din cele mai mici din Europa, chiar dacă el pare mare”.

Economia României ar putea scădea cu 3,8% în acest an, revizuită de la o scădere de 1,9% în scenariul precedent, în condiţiile în care starea de alertă s-a prelungit şi în prima jumătate a trimestrului III, ceea ce va conduce la o revenire mai lentă decât se estimase iniţial, arată nota de fundamentare a proiectului de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.