RĂZBOI Stelian Ion – PNL. „80% din reglementările pe Legile Justiției sunt din proiectul liberalilor!”

Marți, în ședința Biroului Executiv al Partidului Național Liberal (PNL), mai mulți lideri liberali, în frunte cu Ludovic Orban, l-au criticat pe USR-istul Stelian Ion, ministrul Justiției, pentru faptul că a adus modificări legilor justiției fără să informeze în prealabil coaliția de guvernare. Totodată, s-a pus în discuție soluția constituirii unui grup de lucru la nivelul coaliției de guvernare pentru a armoniza legile justiției în funcție de solicitările fiecărui partid. Printre cei care s-au arătat deranjați de activitatea lui Stelian Ion la Ministerul Justiției au fost Lucian Bode și Raluca Turcan, oameni apropiați lui Ludovic Orban, președintele partidului.

Ludovic Orban, președintele PNL, și-a exprimat public nemulțumirea. Acesta a declarat vineri că proiectul privind modificarea legilor justiţiei pe care ministrul Stelian Ion l-a trimis către CSM nu a fost discutat în coaliţia de guvernare şi nici nu a fost supus unor dezbateri publice ample.

Proiectele de modificare a legilor Justiţiei vor trebui să facă obiectul unor  ample dezbateri în societate. Proiectul care a fost trimis de ministrul Justiţiei către CSM este un proiect care a fost trimis de ministrul Justiţiei, nu este un proiect care să fi fost discutat în coaliţie şi care să fie supus unei dezbateri publice ample aşa cum de altfel a solicitat şi Comisia de la Veneţia atât în privinţa legilor Justiţiei, cât şi în privinţa Codurilor, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, acestea trebuie să se adopte printr-o amplă dezbatere în societate şi să reprezinte cu adevărat modificări ale legii care să pună bazele unui sistem de jusitiţie modern la standarde europene. Va fi supus dezbaterii, în coaliţie, în societate şi va fi supus dezbaterii organizaţiilor profesionale din domeniu, organizaţiilor care sunt active în acest domeniu”, a explicat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Solicitat să precizeze dacă ar fi trebuit să fie o consultare în coaliţie înainte ca acest proiect să fie trimis în procedura parlamentară, Orban a afirmat:

De regulă, aşa e firesc, pentru fiecare proiect important aşa cum există consultare proiectele care sunt iniţiate de alţi colegi din Guvern trebuie să existe o consultare şi mai ales o decizie comună a Coaliţiei pentru că dacă nu există o decizie comună a Coaliţiei nu se poate construi o majoritate parlamentară care să permită adoptarea acestor legi. Dar mesajul meu este că noi vom fi în continuare implicaţi în îmbunătăţirea şi în repararea acestor legi astfel încât ele să răspundă exigenţelor unei societăţi democratice şi conceptului de stat de drept care trebuie să fie la baza funcţionării României”.

Amintim că Stelian Ion a trimis, în urmă cu o săptămână, Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare, proiectele de modificare a legilor justiţiei. Potrivit proiectelor de modificare a legilor justiției, trimise de ministru către CSM, una dintre cele mai importante modificări se referă la procedura de numire a procurorilor șefi. Astfel, ministrul Justiției înaintează CSM propunerile pentru funcțiile de conducere de la parchetul general, DNA și DIICOT, iar în cazul unui aviz negativ, ministrul nu mai poate continua procedura de numire pentru funcția respectivă. Procedura de selecție se reia de la zero, iar ministrul nu mai poate propune aceeași persoană care a fost avizată negativ. Mandatele procurorilor șefi vor fi de patru ani, față de trei, iar revocarea din funcție va fi făcută la propunerea ministrului cu acordul secției de profil din CSM.

În replică, ministrul Justiției, Stelian Ion, spune marți că 80% dintre reglementările proiectului noilor legi ale Justiției provin din proiectul PNL, iar comentariile se vor atenua.

Sunt niște drafturi care sunt în consultare publică din septembrie anul trecut. Sunt cunoscute de toată lumea. Am ajuns la o variantă foarte bună, care e în proces de avizare. Procesul de avizare va continua. În această perioadă, cum era și firesc, vom purta în continuare discuții cu colegii din coaliție. Toate aceste comentarii, eu cred, vor fi atenuate pe parcurs”, spune Stelian Ion.

Ministrul Justiției menționează că nu este într-un conflict cu președintele PNL, Ludovic Orban:

Proiectul are la bază viziunea guvernării anterioare, deci provine de la colegii din PNL. Marea majoritate a reglementărilor, 80%, provine din proiectul inițial. (…) Vor exista discuții în coaliție, dar facem lucrurile din mers, pentru a ne respecta angajamentele din memorandum și pentru a găsi acea variantă care să treacă de votul din Parlament și va trece cu votul colegilor din USR PLUS, din PNL, UDMR și de la minorități naționale. Sper să voteze toate partidele care își doresc noi legi ale Justiției”, precizează Stelian Ion.

Ministrul Justiției mai spune că vor fi consultări pe marginea proiectului:

Am acționat foarte corect și se va vedea. În primul rând, ne respectăm angajamentul, respectăm programul de guvernare. Ne-am agajat la un calendar pe care trebuie să-l respectăm, chiar dacă, la un moment dat, sunt discuții care pot părea cîă încetinesc ritmul, dar mergem înainte cu toată forța cu schimbările legilor Justiției. Este o chestiune care ține de precauție. Sunt legi foarte importante care se vor bucura de sprijinul tuturor aliaților noștri”, conchide Stelian Ion.

Ministrul Justiţiei a mai declarat, marţi, că există discuţii în privinţa detaşării Poliţiei judiciare de la MAI la Parchete, menţionând că se va întâlni cu ministrul Lucian Bode pentru a lămuri situaţia, iar o soluţie de compromis ar fi ca acestea să nu se facă la toate unităţile de Parchet şi să fie excluse cele de pe lângă Judecătorii.

Eu am discutat foarte bine la telefon şi ne-am întâlnit de foarte multe ori cu domnul ministru Lucian Bode, purtăm această discuţie în continuare. Am spus că este în programul de guvernare şi, de asemenea, în funcţie de ce informaţii şi puncte de vedere vom primi de la Parchetul General, vom găsi o cale de mijloc astfel încât programul de guvernare să fie pus în aplicare, adică să existe o astfel de detaşare a poliţiştilor din Poliţia judiciară la Parchete, mai largă decât ce e acum în lege, dar astfel încât să nu fie afectată activitatea Poliţiei. Deci, e o discuţie care are loc în continuare”, a afirmat Stelian Ion, la Parlament.

El a adăugat că oricum nu există intenţia de înlăturare a posibilităţii ca ministrul de Interne să-şi dea avizul pe aceste detaşări.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.