RĂZBOI pe… Holocaustul din România. Institutul „Elie Wiesel” vorbește de URA AUR, evreul Ciutacu este vehement: „E o TÂMPENIE GRANDIOASĂ! Deja mă IRITĂ veșnicul institut Elie Wiesel!”

Ambasada Israelului în România a condamnat atitudinea liderilor AUR cu privire la Holocaust. Instituția a distribuit un mesaj al ambasaborului David Saranga, care critică afirmațiile respective. Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a catalogat educaţia sexuală şi istoria Holocaustului ca „teme minore”, care nu ar trebui să fie ridicate la „rangul de materii”. Potrivit comunicatului transmis de liderii formațiunii politice, astfel de subiecte duc la „subminarea calităţii învăţământului din România”. Afirmațiile acestora au fost intens criticate. Ambasadorul Israelului în România a transmis un mesaj prin care critică spusele liderilor AUR.

„Condamn vehement atitudinea și afirmațiile jignitoare ale unor lideri politici care au considerat potrivit să califice genocidul din timpul Holocaustului drept o „temă minoră” de abordat în sistemul educațional din România. Am susținut constant că informarea justă și obiectivă asupra ororilor care s-au petrecut în timpul Holocaustului din România este necesară pentru a evita ca astfel de tragedii să se repete”, se arată pe pagina oficială a Ambasadei Israelului în România.

„Noua generație trebuie sa cunoască în profunzime aceasta pagină neagră din istoria omenirii, astfel încât să înțeleagă că antisemitismul, xenofobia și intoleranța nu își au locul în societatea de astăzi și că acestea contravin valorilor democratice și europene însușite de România. Legea privind introducerea disciplinei şcolare „Istoria Evreilor. Holocaustul”, adoptată de Parlamentul României și promulgată recent de Președintele Klaus Iohannis, oferă elevilor prilejul de a înțelege acest episod crunt, dar și importanța compasiunii,” a transmis David Saranga.

„Astfel de afirmații constituie o dovadă fățișă fie a lipsei de asumare, fie a ignoranței. Este important de menționat că acestea se încadrează în definiția negării Holocaustului emisă de Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA), aceeași instituție care a adoptat definiția antisemitismului în timpul președinției române. Reacțiile extremiste ne amintesc că ideologiile și manifestările radicale își fac simțită prezența și astăzi. Sunt convins că poporul român va alege adevărul istoric în defavoarea discursului antisemit,” a conchis oficialul.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a condamnat, luni, manifestările „negaţioniste” ale AUR.

Astăzi, un lider AUR, protejat de imunitatea parlamentară, a catalogat Holocaustul din România drept o ‘simplă lecţie’ sau o ‘temă minoră’ în sistemul educaţional. Genocidul, distrugerea unei comunităţi pe criterii etnice să fie oare un subiect minor ce poate fi expediat în cadrul unei lecţii în sistemul educaţional? (…) A nega Holocaustul, în spatele imunităţii parlamentare, nu face decât să întreţină ura antisemită, ale cărei consecinţe politice au dus la Holocaust. A nega Holocaustul este o expresie clară de a nega democraţia”, se arată într-un comunicat transmis luni.

Alianţa pentru Unirea Românilor a transmis, luni, un comunicat de presă, în care susţinea că, în ultimii ani, se constată o „acţiune sistematică de subminare” a calităţii învăţământului din România prin ridicarea la rangul de materii a unor „teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecţii în cadrul materiilor existente (ex. educaţie sexuală, istoria Holocaustului, etc.), în paralel cu reducerea importanţei acordate materiilor fundamentale pentru formarea noilor generaţii: ştiinţele exacte, Limba şi literatura română, Istoria naţională”.

ciutacu
Victor Ciutacu

Realizatorul România TV Victor Ciutacu atacă ideea introducerii materiei „Istoria evreilor. Holocaustul”, după disputa iscată luni cu comunicatul AUR, apreciind că este doar o încercare a unor factori politici, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis, de a atrage simpatia comunităţii evreieşti. Holocaustul este o pagină neagră importantă în istoria omenirii, aceasta se studiază deja la Istorie, deci introducerea unei noi materii nu îşi are rostul, în opinia sa.

Introducerea disciplinei şcolare „Istoria Evreilor. Holocaustul”, laolaltă cu dezbaterea publică pe tema asta, este o tâmpenie grandioasă. O nouă încercare penibilă a autorităților noastre, în frunte cu inadecvatul ăla înalt care gândește la fel lent precum vorbește, de a se pune bine cu evreimea mondială și punct. Da, Holocaustul e o perioadă neagră a istoriei universale (nu un episod minor, cum a gafat Claudiu Târziu) și trebuie studiat în școli. La Istorie, materie care există de când lumea în toate programele școlare. Nu trebuie inventată o materie suplimentară pentru asta. După logica asta strâmbă, mă întreb când o să apară ca materie de sine stătătoare și Istoria Egiptenilor. Sau a…completați voi pe linia punctată. Pe mine, băiat născut dintr-o mamă pe care înainte de căsătorie o chema Gurwitz, provenită dintr-o familie de rabini trecută prin progromuri, deci evreu după regulile acestei religii, deja mă irită la maxim băgarea-n seamă și victimizarea vârfurilor veșnicului institut „Elie Wiesel”. România, țară care (oricât ar nega naționaliștii de pripas evidența) a persecutat și a trimis la moarte evrei, și-a plătit după 1989 cu vârf și îndesat „amenda”. Sigur, n-ai cum să aduci înapoi morții de la groapă, iar durerea familiilor (câte mai trăiesc) nu poate fi ștearsă, dar autoculpabilizarea asta devenită politică de stat devine grețoasă. N-am văzut atâtea străbateri publice în marea Germanie, autoarea de facto a politicilor de decimare în masă a evreilor. Iar nemții zău că ar avea de ce să-și pună cenușă-n cap încă vreo câteva secole de-acum încolo… Îl apreciez pe David Saranga, mi se pare că-și face exemplar treaba ca ambasador, dar, dacă s-ar putea opri un pic din exercițiile de PR și autoadmirație, i-aș putea spune, în particular, unde greșesc ai lui. Și de ce, dacă își vor perpetua tipul ăsta de atitudine dominatoare, nu vor fi niciodată iubiți. Temuți, da, respectați, poate, îndrăgiți, din păcate, niciodată.”, a scris Victor Ciutacu pe Facebook.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.