RĂZBOI între premier și ministrul Justiției! Cîțu: „Sunt de ACORD cu TOATE propunerile USR”. Stelian Ion a plecat NERVOS din ședință: „Am vorbit a nu știu câta oară… NU au nici o soluție!”

stelian citu

Premierul Florin Cîțu a venit cu noi detalii despre proiectul privind desființarea SIIJ, despre PNDL 3 și vaccinarea bugetarilor, spunând, printre altele, că e de acord cu toate recomandările USR pe subiectele fierbinți din coaliție.

Am citit opinia Ministerului Justiției cu privire la SIIJ Pot fi transformate în soluțiii legislative. După coaliție, vom reveni cu o soluție. Sunt de acord cu toate recomandările de la USR, că avem o prioritizare. PNDL 3 este în avizare. Cred că este important, având în vedere numărul de persoane infectate, că singura soluție este vaccinarea. Ministerele trebuie să vină cu propuneri pentru vaccinarea bugetarilor. Vreau să iau experiența de anul trecut. Acel certificat nu este o restricție”, a spus Florin Cîțu.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, luni, înaintea şedinţei coaliţiei de guvernare, că va propune să se discute despre desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, având propuneri concrete în acest sens. „Dacă se ia în considerare în totalitate opinia Comisiei de la Veneţia avem soluţia pentru a ieşi din acest impas temporar”, a afirmat premierul.

Eu o să pun pe ordinea de zi desfiinţarea SIIJ, pentru că este foarte important pentru mine şi pentru funcţionalitatea eficientă a serviciului public de justiţie pentru cetăţeni desfiinţarea acestui serviciu public. O să fie cu mine doamna Iulia Scântei. Venim cu o propunere – ministrul Justiţiei a cerut opinia Comisiei de la Veneţia în primăvară, o opinie care este foarte bună, dar foarte multe aspecte din acea opinie nu au fost discutate în spaţiul pubic. Noi credem că, dacă se ia în considerare în totalitate opinia Comisiei de la Venţia, avem soluţia pentru a ieşi din acest impas temporar în care ne aflăm. Vom veni astăzi, împreună cu doamna Scântei cu soluţie pe masa coaliţiei”, a declarat, luni, premierul Florin Cîţu.

La rândul sâu, senatorul Iulia Scântei a explicat că propunerile pe care le vor prezenta coaliţiei vizează rezolvarea problemei, cu respectarea angajamentelor luate.

Rămânem consecvenţi proiectului adoptat de Guvern, sub conducerea prmierului, în ceea ce priveşte cele două obiective majore – desfiinţarea în această sesiune parlamentară a Secţiei speciale şi respectarea în mod neechivoc a competenţei materiale a parchetelor din România”, a declarat Scântei.

citu 8

Deși premierul Florin Cîţu a anunţat, luni, înaintea şedinţei coaliţiei de guvernare, că susține desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) în forma adoptată de Guvern, discuțiile din interiorul au luat din nou o turnură complicată. Potrivit unor surse participante la ședință, PNL i-a cerut ministrul Justiției să transpună toate recomandările Comisiei de la Veneția. Senatorul Iulia Scântei, președintele Comisiei juridice din Senat, nu a putut însă să precizeze clar care dintre recomandările Comisiei de la Veneția ar mai trebui transpuse, referindu-se doar la punctul 67 din opinia Comisiei. Reprezentanta PNL a solicitat și ca proiectul adoptat de Guvern să fie completat cu soluții la problema numărului mare de contestații și petiții făcute de cetățeni la adresa magistraților. Scântei i-a transmis ministrului Justiției că este responsabilitatea lui să găsească soluții în acest sens.

În schimb, USR susține că este vorba despre un drept al oricării cetățean de a petiționa, garantat de Constituție, care nu poate fi combătut prin soluții legale, chiar dacă este intens utilizat, din diverse motive. Astfel, potrivit surselor din cadrul ședinței, de unde liderii coaliției erau aproape de o soluție, situația rămâne în continuare blocată în privința desființării SIIJ. În aceste condiții, liderii PNL, USR PLUS și UDMR nici nu au mai discutat despre PNDL 3 în ședința de luni a coaliției.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat, luni, că a vorbit din nou în şedinţa de coaliţie despre desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), menţionând că nu s-a ajuns la niciun rezultat, întrucât „PNL nu a venit cu o anumită soluţie”, iar discuţiile vor fi reluate pe acest subiect săptămâna viitoare, până când se va debloca această „situaţie neplăcută”.

Am vorbit astăzi din nou despre SIIJ, a nu ştiu câta oară, vom vorbi şi săptămâna viitoare, până când vom debloca această situaţie neplăcută. Ideea este că astăzi colegii din PNL nu au venit cu o anumită soluţie. După doi ani de zile de la emiterea avizului Comisiei de la Veneţia, dumnealor, juriştii, au tras concluzia că proiectul Guvernului nu respectă întocmai avizul Comisiei de la Veneţia şi că ar trebui alte reglementări. Nu au spus ce anume reglementări şi trebuie să descoperim împreună care reglementări ar trebui propuse, ce alte garanţii ar trebui introduse în acest proiect. Concluzionând, după două luni de zile de la citirea prima oară a avizului Comisiei de la Veneţia, înţeleg de la colegii din PNL că există în viziunea lor anumite probleme cu proiectul Guvernului şi că ar trebui venit cu alte amendamente”, a precizat Stelian Ion.

El a adăugat că liberalii au venit la şedinţă cu o referire cu caracter general din partea Comisiei de la Veneţia:

Nu au venit cu ceva explicit, mai degrabă a fost o referire cu caracter general din partea Comisiei de la Veneţia, care vizează numărul mare de plângeri formulate în principal de justiţiabili împotriva unor magistraţi, număr mare care e cunoscut. Dar această problemă nu era o condiţionare pusă de Comisia de la Veneţia pentru desfiinţarea SIIJ. Nu a fost menţionată ca atare în proiect. E o temă de gândire, o temă de lucru, pe care oricum o aveam în vedere. E greu totuşi să stabileşti filtre pentru justiţiabili, să le impui să nu formuleze plângeri atunci când sunt nemulţumiţi (…). Ce este important este să înţelegem cu toţii refacerea competenţei DNA pe infracţiunile de corupţie”, a afirmat ministrul Justiţiei.

În opinia lui, coaliţia ar fi trebuit să meargă mai departe cu acest proiect, respectiv desfiinţarea SIIJ, pe care şi l-a asumat în programul de guvernare.

Orice alte modificări trebuie aduse în legile justiţiei, pe care le avem şi pe acestea în dezbatere, dar noi cu toţii în această coaliţie ne-am asumat că primul pas pe care îl facem în această reformă printr-un proiect separat de lege este desfiinţarea SIIJ. Alte chestiuni colaterale pot fi reglementate prin legile Justiţiei”, a încheiat ministrul.

CITEȘTE ȘI:

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *