RĂZBOI în Parlament: Meleșcanu, șef al Senatului, ales după DOUĂ tururi; ALDE a susținut candidatul PNL!

Noul preşedinte al Senatului a fost ales marţi, după ce săptămâna trecută fostul preşedinte al forului Călin Popescu-Tăriceanu a demisionat ca urmare a retragerii ALDE de la guvernare.

Pentru funcţia de preşedinte al Senatului au fost anunţaţi trei candidaţi: Teodor Meleşcanu, susţinut de PSD; Ion Popa, de la ALDE – coordonatorul ALDE Constanța şi Alina Gorghiu – propusă de PNL. 

Potrivit regulamentului Senatului, preşedintele este ales prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi. 

„Și Tăriceanu a fost ales președinte al Senatului la propunerea PSD!”

Înainte de vot, Tăriceanu și-a exprimat din nou supărarea față de revolta din partid dusă de Meleșcanu, susținând că orice problemă se poate discuta, însă acest lucru trebuie făcut în forurile statutare ale formațiunii politice.

„Discuțiile care se fac la televizor mă fac să mă gândesc că există un alt plan, un plan alternativ care este în afara discuției din partid”, a spus Tăriceanu.

Ca replică la afirmațiile lui Tăriceanu, Meleșcanu a spus că nu se va afilia la grupul PSD din Senat.

„Domnul Tăriceanu a fost propus de către grupul PSD și ales președintele Senatului în 2016 și vă rog să vă aduceți de asemenea aminte că atunci când și-a dat demisia domnul Antonescu, domnul Tăriceanu a fost propus de către PSD, dânsul fiind la liberali și a ocupat postul de președinte al Senatului”, a spus Meleșcanu.

Ședință de plen cu circ. ALDE a susținut-o pe Gorghiu în turul doi!

Tensiunile în plenul Senatului au început încă în debutul ședinței. PSD a anunțat că îl propune pe Teodor Meleșcanu (ALDE) dar Tăriceanu a luat imediat cuvântul și a zis că ALDE are altă propunere – pe Ion Popa – iar Meleșcanu poate să candideze din partea PSD doar dacă… pleacă la PSD.

În urma votului exprimat de cei 134 de senatori prezenți (patru abțineri și un vot nul), Meleşcanu, propunerea PSD pentru preşedinţia Senatului, a obţinut cele mai multe voturi în plen, 67, însă i-a lipsit un singur vot pentru a obţine mandatul. Astfel, s-a organizat turul doi, în care au intrat Meleşcanu şi Gorghiu (PNL), aceasta din urmă obţinând 49 de voturi în primul tur.

Senatorul Ion Popa (ALDE)

Senatorul Ion Popa a obținut 13 voturi în primul tur și a luat cuvântul:

„Le mulțumesc colegilor care mi-au acordat votul astăzi și remarc faptul că din grupul ALDE, care numără astăzi 14 senatori, 13 mi-au acordat votul, asta arată că grupul ALDE este unul unit și respectă hotărârile pe care le-a luat partidul. Grupul ALDE susține în turul doi pe candidatul PNL, Alina Gorghiu”, a spus senatorul Ion Popa.

În urma desfășurării celui de-al doilea tur, în cadrul căruia cele patru abțineri și cel nul din primul tur au făcut diferența dintre cei doi contracandidați, rezultatele au fost următoarele:

Teodor Meleșcanu – 73 voturi

Alina Gorghiu – 59 voturi

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *