RĂZBOI în coaliția de guvernare pe Legea Offshore! PSD: „ANUL TRECUT, în martie, ni se zicea să avem PUȚINTICĂ răbdare…”

Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Radu Oprea a declarat, marţi, în emisiunea Talk News de la Profit TV, despre legea offshore, că încă nu e gata, deşi în martie anul trecut ministrul Virgil Popescu spunea să avem puţintică răbdare. Social-democratul a comentat şi afirmaţiile liderului PNL Florin Cîţu privind procentul de 60% care va reveni statului şi 40% investitorilor, din proiectul de lege, arătând că au fost aruncate „în spaţiul public” dar nu ştie dacă s-au discutat şi în coaliţie.

„Preşedintele Marcel Ciolacu s-a exprimat clar, când a spus că legea offshore este o prioritate pentru PSD şi va fi votată de Parlament foarte repede. Dacă ne întrebăm de ce nu s-au întâmplat lucrurile până acum, deşi ministrul Virgil Popescu a spus de la audierile pentru funcţia de ministru că va veni cu legea offshore, în martie anul trecut spunea, şi citez din dumnealui, să avem puţintică răbdare. Avem, se pare că nu este gata această lege offshore”, a afirmat Oprea.

Senatorul PSD a precizat că o lege offshore există în acest moment, în vigoare şi a fost promulgată de preşedintele Iohannis în 2018.

„În acea lege sunt nişte impozite destul de mari. În afară de partea de impozitare, investitorii au nevoie de predictibilitate, de siguranţă că 30 de ani nişte clauze, că nu se modifică prevederile din contract. Este un lucru firesc pentru investiţiile foarte mari, când vorbim de miliarde”, a spus Oprea.

Senatorul a precizat că, în bazele acestei legi în vigoare, o companie din SUA care a explotat în bazinul Mării Negre va livra în vară prima moleculă de gaz, un zăcământ care are în jur de 20 de miliarde de metri cubi de gaze, şi va livra un miliard de metri cubi de gaze „pe care îi aşteptăm pentru iarna anului viitor”.

Întrebat dacă PSD este de acord cu procentul de 60 pentru statul român şi 40 pentru investitori, prezentat de liderul PNL Florin Cîţu, Radu Oprea a spus că ”deocamdată nu au fost făcute publice, în sensul în care nu este o concluzie finală”.

„Am văzut nişte cifre aruncate pe piaţă, ca să spun aşa, de domnul preşedinte Cîţu. Nu ştiu care sunt cifrele, dacă au fost discutate în coaliţie, eu cred că aici e rolul Ministerului Energiei de a veni cu o propunere în faţa coaliţiei”, a afirmat Oprea, arătând că parlamentarii PSD din comisiile de energi s-au întâlnit cu investitorii şi cu patronatele din petrol şi gaze, pentru a înţekege care sunt nevoile investitorilor, şi pentru a putea da un vot în cunoştinţă de cauză.

„Timp să aşteptăm nu avem foarte mult. Nu e singurul lucru care trenează. (..) Populaţia este obosită, cetăţenii sunt obosiţi după pandemie, cu războiul la graniţă. Când vorbim de o economie de război, legea cererii şi a ofertei nu mai funcţionează, trebuie venit cu alte măsuri”, a mai spus Oprea.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a transmis, marţi, la Buzău, că Legea offshore este primul punct pe ordinea de zi a şedinţei Coaliţiei de miercuri, urmând a fi prezentate câteva clarificări de către ministrul Energiei. „Suntem foarte, foarte aproape de Legea offshore”, a transmis Cîţu.

Florin Cîţu a fost întrebat, marţi, la Buzău, despre Legea offshore şi a precizat: „Cred că mâine la Coaliţie este primul punct pe ordinea de zi. La şedinţa precedentă am cerut câteva clarificări de la ministrul Energiei. Mâine, la şedinţa de Coaliţie, dacă aceste clarificări sunt aprobate de toţi membrii Coaliţie, Legea offshore poate să fie aprobată în Guvern şi să meargă în Parlamentul României pentru aprobare”.

Preşedintele PNL a adăugat: „Suntem foarte, foarte aproape de legea offshore. Ea este importantă pentru că deja sunt câteva companii, care vor putea să extragă gaz imediat din Marea Neagră. Proiectul Romgaz mai durează, dar sunt alte companii care sunt gata şi ar ajuta producţia de gaz. Este foarte importantă aprobarea Legii offshore foarte rapid”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.