Spread the love

Comitetul Național pentru Situații de Urgență, condus de Ludovic Orban, a decis să interzică pelerinajele pentru credincioșii din alte localități, chiar în zilele în care, la Iași, are loc una dintre cele mai mari ceremonii religioase din România, pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a anunțat la rândul ei că sărbătoarea nu va mai avea loc așa cum se stabilise inițial. Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi scoasă din Catedrala Patriarhală, iar sărbătoarea se va limita doar la Sfânta Liturghie din ziua de 14 octombrie.

Patriarhul Daniel a vorbit vineri pentru prima dată, după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență, condus de Ludovic Orban, a decis să suspende pelerinajele pentru credincioșii din alte localități. Preafericitul Daniel le cere autorităților să revină asupra deciziei „disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română”. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române face un apel la „coresponsabilitate şi cooperare pentru a evita constrângeri excesive”.

„Patriarhia Română își exprimă deplina solidaritate cu toți credincioșii ortodocși care în aceste zile doresc să se roage ca pelerini Sfintei Cuvioase Parascheva, precum și cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, gazda profund responsabilă a pelerinajului anual de la Iași. Interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este o măsură disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română. Arhiepiscopia Iaşilor, în calitatea sa de organizator al acestui pelerinaj, s-a pregătit intens și foarte temeinic pentru întâmpinarea pelerinilor din acest an, ținând cont de toate măsurile sanitare aflate în vigoare. Această pregătire temeinică şi o strânsă cooperare cu autoritățile locale erau o garanție că pelerinajul de la Iași sau apropiatul pelerinaj de la București, prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, constituie, în acelaşi timp, un exerciţiu de protejare responsabilă a sănătăţii şi o manifestare a libertăţii religioase a unui popor eminamente religios. Măsurile restrictive ce se impun ca absolut necesare trebuie să aibă un solid temei legal, să fie justificate în mod transparent, argumentat şi nediscriminatoriu. Înţelegem că, în contextul epidemiologic de azi, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun atât în spațiile liturgice, cât şi în afara acestora, pentru toţi credincioşii care participă la pelerinajul organizat oficial. Ne exprimăm speranța că, pentru cinstirea demnă şi responsabilă a Sfintei Cuvioase Parascheva, se va reveni cât mai curând asupra măsurii excesive de interzicere a pelerinajului de la Iași, printr-o înţeleaptă modalitate de coresponsabilitate şi colaborare între Stat şi Biserică, astfel încât toți pelerinii să se poată ruga Sfintei Parascheva în mod liber în aceste zile, cu respectarea strictă a tuturor măsurilor sanitare dispuse de autorităţile competente”, este mesajul Patriarhului Daniel.

Decizia luată de ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, este criticată de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, condusă de Preasfințitul Iustin. Într-un comunicat de presă semnat de „Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului”, i se explică mitropolitului de la Iași cum să rezolve situația și îi cere, lucru nemaiîntâlnit la acest nivel, „revenirea asupra mesajului care a lăsat să se înțeleagă faptul că Mitropolia nu mai organizează sărbătoarea Sfintei în chip solemn, ca în fiecare an”.

De partea cealaltă, șeful DSU, Raed Arafat, a reacționat vineri seară, după mesajul Patriarhului.

Am evitat pe cât am putut să intru în acest subiect, pentru a nu spune unii că Arafat e de o anumită religie și înseamnă că face asta împotriva creștinilor. Nu iau deciziile singur, stăm mulți la masă când luăm aceste decizii. Vorbim de logică medicală. Nu s-a interzis nici un fel de sărbătoare să aibă loc sau o slujbă, s-a interzis deplasarea oamenilor în condiții extrem de riscante către aceste locuri și desfășurarea acestor manifestări în condiții de maximă aglomerație în care nu mai poți să controlezi ce se întâmplă și să creezi o situație în care oamenii se întorc acasă și produc focare”, a declarat Raed Arafat.

Între timp, sute de enoriași și preoți s-au adunat vineri pentru a scanda în fața Catedralei Mitropolitane din Iași. Oamenii au avut icoane și pancarte pe care scria „Dumnezeu este cu noi” sau „Fiţi curajoşi”. Unii dintre participanţi nu au purtat măşti de protecţie. „Pelerinaj zilnic la metrou permis, pelerinaj la sfinți, o dată pe an, interzis!”, s-a mai regăsit printre mesajele protestatarilor. Oamenii s-au rugat și au rostit cântări bisericești.

Protestatarii de la Iaşi invocă faptul că alegerile locale s-au putut organiza la data stabilită şi că nu au fost impuse restricţii, în timp ce pelerinajul de la Iaşi a fost anulat.

Tot la Iași, primarul orașului, Mihai Chirica, s-a infectat cu virusul SARS CoV-2. Primarul Iașului s-a izolat vineri și l-a desemnat pe unul dintre viceprimari să-i țină locul. Chirica a explicat pe rețeaua de socializare că nu are simptome și că a făcut testul după ce mai multe persoane din primărie, inclusiv unul dintre viceprimari, s-au îmbolnăvit de Covid 19. De asemenea, Chirica l-a desemnat pe viceprimarul Radu Botez să-i țină locul și a anunțat că va păstra legătura cu acesta prin intermediul telefonului.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *