Rareș Bogdan nu dă doi bani pe… Putin: „Suntem cel mai puțin dependenți de gazul rusesc. Să-l OPREASCĂ!”

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a declarat luni, pentru B1 TV, că solicitarea Rusiei de a-i fi plătit în ruble gazul livrat în Europa e pur și simplu „o declarație în bătaie de joc” și o cerere care nu poate fi acceptată. Bogdan a precizat că România nu depinde de gazul rusesc și-l poate întrerupe oricând, problema fiind la alte state europene, care sunt într-o situație opusă. Liderii UE caută soluții. Liberalul a vorbit și despre ce poate face România pentru a-și diversifica sursele de energie.

Bogdan a început prin a spune că nu poate fi acceptată solicitarea Moscovei de a-i fi plătit în ruble gazul furnizat în Europa: „E o declarație de bătaie de joc făcută inițial de Putin, apoi de Lavrov”.

Situația trebuie privită prin ochii Europei, dar și prin ochii României. Situația României e specială și mai bună decât a multor altor state europene. Practic, România e în topul celor mai puțin dependente țări de gazul rusesc, de energie venită din afara țării. Media noastră e de 9%, în vârf am avut 22%. Am avut o singură zi în ianuarie. Practic, oricând România poate opri complet de a primi gaz prin cele două magistrale prin care primește azi gaz din Rusia. Pentru că poate folosi gazul înmagazinat în depozitele Romgaz. Nu aceeași situație e în cazul industriei germane, unde 48% e dependența, în cazul industriei din nordul Italiei, unde e de 42%, sau în cazul Ungariei, unde e de peste 80%. (…) Deci România stă mult mai bine, dar dacă ne uităm la economia europeană, ea va fi efectuată. Spre deosebire de Franța sau Olanda, unde dependența e extrem, extrem de redusă și la energie, și la gaz. Se caută soluții”, a declarat Rareș Bogdan, pentru B1 TV.

Acesta a mai precizat că România ar urma să se aprovizioneze, dacă e cazul, din Qatar și Azerbaidjan, și ar urma să furnizeze pe magistralele care o traversează gaz lichefiat pentru Europa Centrală.

„Pe platoul Mării Negre, Romgaz e în plină procedură de achiziție de la Exon a exploatărilor, unde s-a investit un miliard de euro, urmând ca Rmânia, Romgaz, să ia un împrumut de două miliarde, pentru a investi. Capacitatea va fi gata în doi ani jumate – trei. Avem șansa să continuăm exploatarea pe pungile de gaz existente în zona Buzău, pe falia Buzău până în Prahova și să continuăm exploatările de gaz din zona Isaccea – Tulcea. Suntem obligați să facem acest lucru. Și să mărim investițiile în energie verde”, a mai precizat liderul liberal Rareș Bogdan.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *