Spread the love

Asociația Pro Consumatori a avut o activitate intensă în cursul anului 2018, atât la nivel naţional, prin organizarea de acțiuni, evenimente, activități și studii în cadrul campaniilor de informare, educare și conștientizare a consumatorilor iniţiate de APC România (“Să învățăm să înțelegem eticheta!”, “Spune nu, risipei de apă!”, ”Sport şi hrană curată!”, “Cunoaşteţi drepturile de consumator online!”, “Spune NU practicilor comerciale incorecte!”,“SOS poluarea electromagnetică!”, “Fii un pacient activ!”, “Eficientizarea consumului de energie termică!”, “Să învăţăm să gândim în termeni chimici!”, “S.O.S – produsele cosmetice și de îngrijire personală!“, “Cumpără carne de porc din fermele românesti!”, “Opriți distrugerea țăranului roman!”,  „Tu ştii ce alegi?”, cât şi la nivel internaţional.

La nivel naţional

Asociaţia Pro Consumatori a realizat şi în anul 2018 studii privind calitatea produselor alimentare din marile structuri comerciale, astfel:

 • Studiu privind calitatea cârnaţilor – 22 ianuarie 2018;
 • Studiu privind calitatea gogoşilor – 13 iunie 2018;
 • Studiu privind calitatea sosurilor – 19 iulie 2018;
 • Studiu privind calitatea şuncii presate – 19 septembrie 2018;
 • Studiu privind calitatea gemurilor şi dulceţurilor – 10 octombrie 2018;
 • Studiu privind calitatea zacuştelor – 15 octombrie;
 • Studiu privind calitatea murăturilor – 19 octombrie;
 • Studiu privind calitatea somonului – 30 octombrie 2018;
 • Studiu privind calitatea aluatului congelat – 21 decembrie 2018.

Calitatea deosebită a studiilor realizate de către experții Asociației Pro Consumatori a dus la preluarea acestora de către posturile de radio şi televiziune, fapt ce s-a concretizat în 143 de apariții la jurnalele de știri.

De asemenea, experţii APC au participat la o serie de acţiuni organizate de instituţii ale statului :

 1. La sediul din România al Băncii Mondiale, a avut o întâlnire comună a reprezentanților asociațiilor de consumatori cu un expert al Băncii Mondiale (BM), domnul David Thomas, (consultant financiar în domeniul protecției consumatorilor). Din partea APC a participat dna. Calu Monica;
 1. Cu ocazia prezentării Raportului de activitate al Consiliului Concurenţei pe anul 2017, Asociaţia Pro Consumatori a fost invitată să susţină o prezentare la atelierul de lucru referitor la compararatoarele de preţuri existente pe internet. Dl. Emil Bojin a vorbit despre Principiile privind comparaţiile de bunuri prin internet.
 2. Consiliul Concurenţei a invitat Asociaţia Pro Consumatori să ia parte la conferinţa „Mediul concurenţial şi competitivitatea în sectoarele cheie ale economiei româneşti”. Din partea APC a participat dl. Emil Bojin.
 3. Delegaţia CE în România a organizat la Bucureşti o întâlnire cu o serie de reprezentanţi ai politicii europene privind protecţia consumatorilor. A luat cuvântul dna Vera Jourova, comisarul pentru problemele de protecţia consumatorilor. Din partea APC a participat dl. Emil Bojin.

La nivel internaţional

Experţii APC au participat la dezbateri, mese rotunde şi conferinţe organizate de Organizația Europeană a Consumatorilor, Consiliul Economic și Social European, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor Din Portugalia (DECO) şi de Autoritatea bancară europeană, astfel:

 1. Întâlnire a reprezentaţilor asociaţiilor de consumatori, la sediul BEUC din Bruxelles, pentru punerea în aplicare a proiectului ”ShareIT”;
 2. Masă rotundă cu tema “Better Regulation: Ombudsmen in the New Deal for Consumers” – „O mai bună reglementare: ombudsmanii în noua politică privind consumatorii”. Din partea APC a participat dl Emil Bojin;
 3. Sesiune de lucru în care s-a discutat strategia BEUC în ce priveşte campania electorală pentru alegerile europene de anul viitor. Din partea APC a participat dl. Emil Bojin.
 4. Adunarea generală a Biroului European al Uniunilor de Consumatori – BEUC, la Bruxelles, unde APC este membru. Din partea APC a participat dl. Emil Bojin.
 5. Conferinţă internaţională cu tema protecţia consumatorilor în cadrul unei societăţi care tratează în mod just problemele de mediu înconjurător organizată de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din Portugalia (DECO) împreună cu Biroul European al Uniunilor de Consumatori (BEUC). Din partea APC a participat dl. Emil Bojin.
 6. Workshop dedicat problemelor actuale  ale consumatorilor de servicii financiare organizat la European Banking Authority. Din partea APC a participat dna. Calu Monica.
 7. Întâlnire cu tema evoluţia politicii privind preocupările de mediu generate de automobile, la nivel atât european, cât şi national organizată de BEUC. Asociaţia Pro Consumatori a participat în calitate de membru al BEUC din partea României. Din partea APC a participat dl. Emil Bojin.
 8. Întâşnire privind  definirea priorităţilor BEUC pentru următorii ani, în perspectiva măsurilor propuse pentru realizarea unui consum sustenabil. Din partea APC a participat dl Emil Bojin.
 9. Dezbatere privind problema învechirii deliberate, programate, a produselor de consum organizată de Consiliul Economic şi Social la Bruxelles, împreună cu BEUC. Din partea APC a participat dl Emil Bojin.

„În concluzie, Asociația Pro Consumatori a contribuit activ la îmbunătățirea situației consumatorilor români din punct de vedere al respectării drepturilor conferite de legislația în vigoare, dar și al îmbunătățirii legislației privind protecția consumatorilor”, a precizat președintele asociației, conf. univ. dr. Costel Stanciu.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *