Raport SRI pe coronavirus, prezentat în Parlament. Deputatul Cucșa: „Nu vom scăpa de pătrunderea virusului. Riscul este la intrarea MARITIMĂ!”

Președintele interimar al comisiei parlamentare de control a activității Serviciului Român de Informații, deputatul Marian Cucșa, a declarat, marți, după ce reprezentanți au SRI au prezentat un raport cu datele pe care le au despre coronavirus, următoarele:

  1. Nu există până la această oră nici un caz confirmat de coronavirus în România;
  2. SRI a verificat 825 de persoane care au venit de pe teritoriul chinez;
  3. Cele mai mari riscuri de pătrundere a coronavirusului sunt la intrările terestre și maritime.

„Dacă ne uităm la evoluție, cred că trebuie să fim pregătiți și noi pentru această epidemie. Din păcate, nu cred că vom scăpa de pătrunderea (virusului, n.red) pe teritoriul României”, a transmis în conferință Marian Cucșa.

CITEȘTE ȘI:

TOMIS NEWS l-a contactat pe președintele comisiei de control a activității SRI, Marian Cucșa, pentru lămuriri privind riscul la intrarea maritimă.

CITEȘTE ȘI:

Deputatul Marian Cucșa ne-a precizat, printre altele, faptul că, per ansamblu, sistemul medical românesc nu este pregătit pentru ceea ce urmează și, totodată, a solicitat convocarea CSAT pe subiect, solicitare rămasă în… neant:

E vorba de măsuri concrete și punctuale ale autorităților, putem să ne dăm seama că vulnerabilitățile sunt în punctele terestre și navale și feroviare, dar și pe aeroporturi – aici nu la fel de mari ca în celelalte. Din păcate, autoritățile nu au acționat rapid și eficient pentru a preveni intrarea virusului pe teritoriul României. Nu pot să zic că sunt dezamăgit de raportul SRI (râde – n.r.), demersul meu și al colegilor are ca scop informarea și prevenirea unei epidemii și, bineînțeles, să vedem cum acționează autoritățile dacă se mai poate preveni și dacă sunt pregătite să avem centre de izolare, dezinfectanți, stocuri de medicamente, tot ceea ce presupune un tratament adecvat. Din păcate, nu au fost achiziționate rezerve de măști, de echipamente, de dezinfectanți, termoscannere, la trecerea frontierei… Așa cum am zis și acum două săptămâni: trebuie întrunit CSAT pentru a se lua măsuri directe, pentru a se constitui un comitet de urgență. Dincolo de chestiunea cu Ordonanța pe Sănătate trebuie să avem proceduri foarte clare și legislative. Totodată, ne trebuie și personal calificat și pregătit pentru gestionarea acestei situații”, a spus Marian Cucșa, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.