RAPORT: România pierde anual 862 de milioane de dolari din cauza companiilor care nu plătesc taxe

În timp ce Guvernul României a anunțat câteva măsuri de austeritate, bugetul statului român pierde anual aproape 862 de milioane de dolari din cauza unor companii care nu plătesc taxe și își ascund profitul în paradisuri fiscale din străinătate. O sumă uriașă care ne-ar ajuta an de an să construim sute de kilometri de autostradă sau cel puțin 2 spitale mari și ultramoderne. 

România pierde în fiecare an suma de 861.946.120 de milioane de dolari din cauza unor companii care nu plătesc impozite în țara noastră, deși fac afaceri aici. Este greu de realizat o comparație cu alte state, deoarece țări mai bogate decât noi pierd mai mulți bani. Spre exemplu, Germania pierde anual peste 24 de miliarde de dolari, Franța peste 14 miliarde de dolari, Italia 8 miliarde. Dacă privim la vecinii noștri, Ungaria pierde doar 350 de milioane, iar Bulgaria doar 25 de milioane. Putem spune că Bulgaria reușește chiar o performanță cu o sumă atât de mică. Dar pe măsură ce o țară e mai mică și are o putere economică mai mică, cu atât și suma pierdută e mai mică. În schimb, Polonia pierde anual peste 2 miliarde de dolari, potrivit raportului Tax Justice pe anul 2020. Pierderile fiscale înregistrate an de an ne afectează mai ales în perioade de criză, precum pandemia coronavirus, când statul român a avut încasări tot mai mici și probleme de lichidități, fiind constrâns să se împrumute. 

România pierde 862 de milioane de dolari deși are unele dintre cele mai mici taxe pentru companii, la nivel european. La taxa implicită globală pe capital, România este pe locul 3 în top, doar Cipru și Lituania au taxe mai mici decât țara noastră. Impozitul standard pe profit în România este de 16%, sub media europeană, dar dacă o companie își declară profitul în paradis fiscal, țara noastră pierde banii care i se cuvin. În ultimii ani, Uniunea Europeană a încercat să sancționeze mai multe multinaționale americane sau europene care evitau plata taxelor și impozitelor în țările în care își desfășurau afacerile. Unul dintre cele mai celebre cazuri este chiar Apple în Irlanda, care ar fi câștigat 13 miliarde de Euro, în 11 ani, din neplata taxelor. De asemenea, despre Amazon s-a scris că a reușit să-și dubleze profitul într-un an fără să plătească impozitul federal în SUA.

Chiar dacă în România nu se vorbește despre astfel de cazuri, cele 862 de milioane de dolari pe care le pierdem sunt dovadă că ele există, doar că nimeni nu e concentrat să oprească această pierdere. Florin Cîțu, pe vremea când conducea Ministerul Finanțelor, a vorbit de mai multe ori despre reformă la ANAF, dar s-a oprit doar la declarații. Schimbarea câtorva șefi la ANAF și instalarea unor calculatoarea nu vor duce la recuperarea banilor pe care România îi pierde din cauza paradisurilor fiscale sau a evaziunii fiscale.  Cât timp a condus Ministerul Finanțelor, Florin Cîțu nu a propus nicio măsură prin care să încurajeze colectarea banilor de la companii și persoane fizice. În 2021, este premier și trebuie să răspundă pentru economie, dar alege soluția cea mai ușoară – înghețarea salariilor și reducerea veniturilor bugetarilor, în loc să declanșeze lupta împotriva evaziunii fiscale și a companiilor care își scot banii din țară fără să plătească impozitele stabilite de lege. 

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.