RAPORT Fostul papă Benedict XVI ȘTIA de abuzurile preoților din subordinea sa asupra copiilor! Francisc, angajament ferm al Bisericii pentru a face dreptate victimelor

Papa Benedict XVI a știut despre abuzurile prelaților asupra copiilor în perioada când era arhiepiscop al Munchenului, între 1977 și 1981, arată datele unui raport asupra arhiepscopiei, contrazicând astfel repetatele dezmințiri ale fostului suveran pontif, scrie CNN.

A fost informat despre fapte”, a declarat avocatul Martin Pusch la Munchen, într-o intervenție care anunță concluziile raportului. „Considerăm că (fostul suveran pontif – n.r.) poate fi acuzat de abatere în patru cazuri. Două dintre acestea se referă la abuzuri comise în perioada în care conducea arhiepiscopia și sancționate de stat. În ambele cazuri, autorii au rămas în activitate pastorală”, a mai spus avocatul. 

Fostul papă Benedict continuă să nege acuzațiile, potrivit avocaților de la firma Westpfahl Spilker Wastl, care au dezvăluit joi concluziile unei anchete privind cazuri de abuzuri sexuale la Arhiepiscopia Munchenului pe parcursul mai multor decenii. În 2013, fostul papă scria într-un text: „Aflu, după cum știți, cu profundă consternare. Dar niciodată nu am încercat să acopăr aceste lucruri”.

Avocatul Martin Pusch a mai arătat joi că „au fost cazuri de abuz cât timp a condus arhiepiscopia. Preoții implicați în acele cazuri și-au continuat munca fără nicio sancțiune. Biserica nu a făcut nimic.”El (Benedict – n.r.) pretinde că nu a știut despre anumite fapte, dar noi credem că nu este așa, potrivit a ceea ce știm”, a mai precizat Pusch.

Papa Francisc susține un angajament ferm al Bisericii Catolice pentru a face dreptate victimelor abuzurilor săvârșite de membrii săi. „Numai acest lucru nu poate fi suficient pentru a opri fenomenul, dar este un pas necesar pentru a restabili justiția, a repara scandalul, a pedepsi infractorul”, a precizat Suveranul Pontif. Reacția vine după ce un raport prezentat în Germania a arătat că Papa Benedict XVI a știut despre abuzurile prelaților asupra copiilor în perioada când era arhiepiscop al Munchenului, între 1977 și 1981.

În lupta împotriva abuzurilor de orice fel, Biserica urmărește cu hotărâre fermă angajamentul de a face dreptate victimelor abuzurilor săvârșite de membrii săi, aplicând cu deosebită atenție și rigoare legislația canonică prescrisă”, spune Papa Francisc, conform ANSA.

În aceast context, am procedat recent la actualizarea normelor privind infracțiunile rezervate Congregației pentru Doctrina Credinței, din dorința de a face acțiunea judiciară mai incisivă. Numai acest lucru nu poate fi suficient pentru a opri fenomenul, dar este un pas necesar pentru a restabili justiția, a repara scandalul, a pedepsi infractorul”, a adăugat Suveranul Pontif.

Agenţiile de presă internaţionale anunțau că Papa emerit Benedict al XVI-lea a fost criticat, într-un raport prezentat în Germania, care viza agresiunile sexuale comise asupra unor minori în Arhidieceza de Munchen şi Freising, pe care a condus-o între 1977 şi 1982. Cardinalul Joseph Ratzinger nu ar fi întreprins nimic, înainte de a deveni papă, pentru a exclude 4 preoţi bănuiţi de violenţe sexuale. În vara anul trecut, Papa Francisc spunea despre criza abuzurilor sexuale că este o „catastrofă” la nivel mondial. De când a fost ales, în 2013, a adoptat o serie de măsuri pentru încetarea acestor practici ale clericilor.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.