Raport: Coreea de Nord dispune de zeci de focoase nucleare care pot pune în pericol stabilitatea regională

Coreea de Nord dispune probabil de până la 60 de focoase nucleare care pot pune în pericol stabilitatea regională, conform unei recente estimări realizate de Institutul de studii strategice naţionale (INSS) din SUA, citată miercuri de Yonhap. Potrivit evaluării strategice anuale a INSS, care ţine de National Defense University, academia militară a SUA, Coreea de Nord ar avea între 15 şi 60 de focoase nucleare şi aproximativ 650 de rachete balistice capabile să ameninţe oraşe din Coreea de Sud, dar şi din Japonia şi din estul Chinei.

Prin dezvoltarea de arme de distrugere în masă, folosirea de arme chimice şi desfăşurarea agresivă a forţelor sale convenţionale, Republica Populară Democrată Coreeană (numele oficial al Coreei de Nord) ameninţă stabilitatea regională şi normele globale„, se arată în raport. Coreea de Nord „a testat de asemenea rachete balistice intercontinentale care ar fi capabile să atingă SUA„, se menţionează în document.

INSS mai estimează că un număr de 1,2 milioane de soldaţi nord-coreeni sunt „desfăşuraţi operativ în direcţia Zonei demilitarizate, într-o poziţie ofensivă”, reprezentând o ameninţare convenţională la adresa Coreei de Sud şi a Japoniei. În acelaşi timp, Phenianul s-a angajat în vânzări şi transfer de tehnologie militară către Iran, contribuind la progresul programelor de rachete balistice ale acestuia, au consemnat autorii raportului.

INSS mai notează că „falsificarea de bani şi traficul de narcotice au ajutat regimul nord-coreean să genereze fonduri şi să contracareze efectul sancţiunilor”.

O sumă estimată între 1,25 milioane şi 250 de milioane de USD anual, în bani americani falşi, a fost pusă în circulaţie de Phenian, deşi în ce priveşte valoarea acestor activităţi există un ridicat nivel de incertitudine, scriu autorii raportului, potrivit căruia Coreea de Nord operează „mai curând ca o întreprindere cvasi-infracţională decât ca un stat legitim”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *