Raluca Turcan, la Constanța: „Ne-am propus să recalculăm toate pensiile din România, în doi ani. Sporurile la stat NU se elimină, vor fi doar reevaluate”

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, vizitează joi județele Constanța și Tulcea pentru a monitoriza modul în care se implementează două proiecte ale ministerului: recalcularea pensiilor și reforma în asistența socială. Turcan a fost prima dată la Casa de Pensii a județului Constanța, ulterior la Agenția Județeană de Inspecții și Plăți, unde a precizat că recalcularea tuturor pensiilor din România este un proces unic și care va dura aproximativ doi ani.

„Am analizat procesul de evaluare a pensiilor pe care l-am demarat în perspectiva recalculării și astăzi am aflat și câteva informații încurajatoare: softul în baza căruia vom colecta aceste date este aproape gata, chiar am făcut o simulare și, săptămâna viitoare, vom lansa acest soft care va include toate datele necesare din cele 5 milioane pensii din România pentru a le duce la recalculare. Și partea de dosare ale agricultorilor, aici, în Constanța, are o componentă informatizată, ceea ce înseamnă că cele 250.000 de agricultori la nivel național for putea fi introduse în format electronic complet în termen rezonabil. Pot să spun că sunt încrezătoare în finalizarea cu succes a acestui proces unic în România. La AJPIS am verificat stadiul campaniei pentru calibrarea profilului persoanelor vulnerabile, beneficiare de ajutor social și să vedem care este situația celor care pot fi încurajați să intre în câmpul muncii și să treacă de la ajutorul social la salariu. Informațiile din teren îmi confirmă că această campanie este mai mult decât necesară și e păcat că nu s-a mai făcut de doi ani, pentru că profilul persoanelor vulnerabile este mult mai complex. (…) 142 de lei, cât ar primi pe un ajutor social, sunt absolut insuficienți pentru persoane vârstnice sau pentru persoane cu dizabilități sau familii monoparentale. Se confirmă că asistența socială în România trebuie să ajungem să fie integrată. De la educație pentru copii, care în timp să își ajute familiile, servicii sanitare, de îngrijire la domiciliu, call center pentru servicii sociale sau asistență sanitară, start-up-uri care au șansa să meargă la școală, să participe la programe – ei și părinții. Asta înseamnă asistență socială eficientă și europeană. (…) Procesul de recalculare are două etape: prima, de evaluare, în care săptămâna viitoare avem softul pentru introducerea dosarelor; în paralel pregătim inițiativa legislativă și când sunt gata și actul normativ și evaluarea se operează propriu-zis recalcularea. Fiind în format electronic, nu va dura mult timp. Acest proces unic în România îmi doresc să îl finalizăm în doi ani. Între 2005 – 2008 s-au recalculat un milion de pensii, iar noi ne propunem să recalculăm cinci milioane, în maxim doi ani. (…) Sper ca legea pensiilor să fie finalizată în maxim un an, iar legea salarizării este o lege extrem de delicată care vizează foarte mulți beneficiari, mulți lucrează în condiții dificile sau sectoare esențiale și sper ca într-un an să finalizăm și o lege a salarizării și care să fie susținută de toate ministerele de linie”, a spus Raluca Turcan.

Potrivit ministrului Muncii, nimeni nu și-a propus să elimine sporurile bugetare, ideea fiind ca veniturile să țină cont mai mult de partea de salarizare și mai puțin de sporuri:

„Vreau să demontez un fake news: nimeni nu și-a propus să elimine sporurile bugetare. Sporurile trebuie să aibă două principii de bază: pentru categorii de muncă speciale care necesită sporuri și principiul motivării. Ne dorim ca salariile în plată să țină cont mai mult de partea de salarizare decât de partea de sporuri și când cineva își negociază un venit să fie atras în primul rând de salariu și mai puțin de suplimentarea cu sporuri. Chiar dacă operăm modificări pe sporuri, nu scădem venituri, ci salariile să fie oarecum egalizate și să fie suplimentate doar pe bază de principii foarte clare cu sporurile. (…) Proiectul privind relația pensie – salariu la stat va fi prezentat săptămâna viitoare și atunci voi da toate detaliile. Pot să spun doar că am ajuns în punctul în care să lansăm acest proiect de a opta între pensie și salariul la stat. În România sunt foarte mulți pensionari care se reangajează la stat și am considerat că este o oportunitate să lucreze la stat, opțional, până la o vârstă înaintată, ne-am gândit la 70 de ani, dar să nu mai cumuleze și salariul și pensia. Proiectul are o fundamentare morală și, pe fond, aduce și o echitate în sistemul de salarizare bugetară”, a mai spus Raluca Turcan.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.