RAJA se pregătește de investiții masive! Pași pentru atragerea a 600 de milioane de euro prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020

Cel mai mare operator de apă din România, SC RAJA SA, se pregătește de investiții masive. Concret, RAJA va cheltui, în anii ce vor veni, aproximativ 600 de milioane de euro în modernizarea și extinderea de rețele noi de apă. Banii vor veni prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), care a fost elaborat pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare ale României identificate în acordul de parteneriat 2014 -2020,  reprezentând o continuare a Programului Operațional Sectorial Mediu 2007-2013  (POS Mediu) și adresându-se cu preponderență dezvoltării localităților rurale și urbane cu populație de peste 2.000 de locuitori. Pentru această etapă, RAJA SA este pregătită cu proiecte care au în vedere extinderea și modernizarea rețelelor de apă și de canalizare, construirea și modernizarea stațiilor de tratare a apei potabile și a stațiilor de epurare, precum și creșterea calității serviciilor publice de apă și canalizare, RAJA urmând a derula investiții în 92 de localități din 7 județe – Constanța, Ialomița, Călărași, Dâmbovița, Brașov, Ilfov și Bacău.

Directorul RAJA SA, Felix Stroe, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a RAJA SA Constanța, în perioada  2014 – 2020, al cărui contract de  finanțare urmează să fie semnat în cursul lunii mai a anului curent, prevede investiții pe raza a 52 Unități Administrativ Teritoriale, respectiv 91 de localități din 6 județe (Constanța, Ialomița, Călărași, Dâmbovița, Brașov, Ilfov). Valoarea totală estimată  a investițiilor este de 499.443.061 Euro fără TVA, respectiv 594.337.243 TVA inclus, fiind concretizate în: Sistemul de alimentare cu apă: Extindere și reabilitare rețea de apă: aproximativ 728 km, Construcție și reabilitare stații de tratare a apei: 48 buc. Construcție și reabilitare stații de pompare a apei: 46 buc. Sistemul de canalizare: Extindere și reabilitare rețea de canalizare: aproximativ 577 km, construcție și reabilitare stații de pompare apă uzată: 138 buc, construcție și reabilitare stații de epurare apă uzată: 6 buc, construcție instalație de valorificare nămol: 1 buc.

„Sistemul Regional Constanța“ – un mega proiect care va aduce apă de cea mai bună calitate pentru locuitorii de pe litoral

Directorul RAJA a spus că una dintre cele mai importante investiții din cadrul Proiectului este reprezentată de Sistemul Regional Constanța.

„Așa ceva s-a mai făcut doar înainte de 1989, când s-a construit baza hotelieră de pe litoral. Suntem în pericol să nu mai avem apă suficientă pentru sudul județului, în special partea de litoral. Motivele sunt multiple, de la schimbarea climei și până la coborârea pânzei freatice. Noi luăm apa, în medie, de la 300 de metri, înainte luam de la 70 de metri. Atunci, noi am gândit un amplu proiect la care se muncește de trei ani. A suportat foarte multe evaluări, a fost completat și modificat de mai multe ori. Proiectul înseamnă realizarea a 145 km de conducte-magistrale de aducțiune, de la Medgidia până la Limanu. Investiția în valoare estimată de peste 60 milioane euro fără TVA și conduce la îmbunătățirea calității apei potabile din centrul și sudul județului Constanța. În subteranul Medgidiei se găsește cea mai mare resursă de apă potabilă din România. A dat Dumnezeu un sol arid, dar a dat apă pentru toată România. Practic, vom lua apă de ce mai bună calitate, am făcut analiză la Institutul Național de Sănătate Publică, și o vom duce la robinetele cetățenilor. Această apă plată va merge pe un traseu astfel încât să cupindă Constanța și toate localitățile de pe litoral. Traseul magistralei este: Medgidia – Castelu – Murfatlar – Valu lui Traian – Constanța (partea de sud) – Mangalia – Limanu. Oamenii vor avea apă de cea mai bună calitate într-un sistem nou, care va dura zeci de ani și va rezolva definitiv problema apei“, a declarat Stroe.

Primarul Medgidiei, Valentin Vrabie, piedică pentru mega-proiectul RAJA?

Întrebat de presă dacă are emoții că proiectul amintit mai sus va întâmpina piedici din partea adminsitrației de la Medgidia, directorul RAJA a răspuns:

„Ne luptăm cu administrația de la Medgidia să obținem avizele, dar vom parcurge toate etapele, pentru că avizele nu sunt pentru afacere personală, ci pentru interesele județului. Eu cred că este un interes strategic, e o problemă socială. Și nu e normal să adoptăm o atitudine cum a adoptat-o Medgidia în ultima perioadă. Practic, domnul primar din Medgidia (Valentin Vrabie, n.r.) nu vrea să introducă pe ordinea de zi a Consiliului Local Muncipal aceste probleme. Dar, noi am făcut o campanie foarte laborioasă pentru informarea cetățenilor și a consilierilor locali, cărora le-am și scris și le-am explicat riscurile la care se expun, pentru că nu poți să spui că nu sunt de acord. Nu este un proiect să faci o gogoșerie sau să mai faci o învârtită pe undeva. Nu poți să spui: „nu vreau eu“. Nu vrei tu, nu vrei la tine acasă. Dar, dacă nu vrei tu la tine acasă. Da că nu vrei tu trebuie să ai argumente legale și să explici de ce nu vrei. Sper să o rezolvăm pașnic“, a subliniat Stroe.

Întrebat ce înseamnă riscurile la care se expun aleșii locali din Medgidia dacă votează împotriva proiectului, directorul RAJA  a punctat:

„Dacă îți asumi să votezi împotriva acestui proiect, care înseamnă să refuzi bani europeni și să lași fără apă o jumătate de județ, ce riscuri ar putea să fie? Eu zic că ar putea să fie. Ceea ce nu facem cu bani europeni, suntem obligați să facem pe banii noștri. Asta pentru că Mediul este singurul capitol din tratatul de aderare la Uniunea Europeană care are condiții de conformare.“

91 de milioane de euro, doar pentru muncipiul Constanța

În ceea ce privește Municipiul Constanța, au fost prevăzute investiții în valoare totală de peste  77 milioane euro fără TVA, peste 91 milioane euro TVA inclus, concretizate în: Sistem de alimentare cu apă: aducțiune (reabilitată) – 13,49 km, magistrală de apă (reabilitată) – 11,79 km, stații pompare apă (reabilitate) – 2 buc, rețea de distribuție apa potabilă (nou) – 12,633 km, rețea de distribuție apa potabilă (reabilitată) – 46,514 km; Sistem de canalizare menajeră; rețea canalizare (nouă) – 18,821 km, rețea canalizare (reabilitată) – 16,257 km, conductă refulare (nou) – 8,03 km, conductă refulare (reabilitată) – 8,512 km, stații pompare ape uzate (noi) –  8 buc, stații pompare ape uzate (reabilitate) – 1 buc, dispecerate locale SCADA canal – 3 buc. O altă investiție preconizată de RAJA vizează reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în regiunea Constanța – Ialomița.

„În perioada  2010-2016, SC RAJA SA  a desfășurat activități de accesare a finanțării și de implementare a  Proiectului: Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa – Ialomiţa, cofinaţat prin POS MEDIU 2007 – 2013.  Proiectul a inclus un număr de 41 contracte de lucrări,  printre care și  CL25 ”Reabilitare și extindere colectoare Zona Centru (colectoare mari și retea menajeră)  localitatea Constanta” și CL 33 ”Staţie de tratare Palas – Reabilitare linie nouă staţie de tratare – localitatea Constanţa. Datorită complexității acestor două investiții și a unor probleme întâmpinate pe perioada derulării lor, lucrările nu au putut fi finalizate complet la sfârşitului  programului POS Mediu 2007-2013, respectiv  la data de 31.12.2015, finalizarea acestora fiind finanțată prin POIM 2014 -2020. În cadrul celor două contracte derulăm următoarele lucrări: reabilitarea a 686 m din colectorul unitar de pe Bulevardul Aurel Vlaicu; reabilitare linie noua stație de tratare Palas. Valoarea totală a noului Proiect este 3.316.338 euro fara TVA, respectiv 4.094.245 euro TVA inclus.  Investițiile descrise mai sus se află în derulare, termenul pentru terminarea lucrărilor fiind luna iulie 2018. La nivelul Municipiului Constanța, se derulează și un alt proiect care are ca obiect reducerea pierderilor de apă nefacturată și diminuarea la maximum a gradului de disconfort creat cetățenilor în cazul intervențiilor la avarii. Valoarea acestui Proiect este de 10 milioane euro, fiind acoperită integral din fonduri RAJA, asigurate cu sprijinul BERD. Cele cinci investiții pe care le vom derula în Municipiul Constanța au în vedere luarea tuturor măsurilor de operativitate și armonizare pentru asigurarea unui serviciu de o calitate deosebită și în același timp pentru diminuarea la maximum a disconfortului inerent generat de derularea lucrărilor“, precizează reprezentanții RAJA SA.

Fondurile pe care RAJA urmeză a le angaja în derularea investițiilor prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 însumează cca. 546 de milioane euro, fără TVA, respectiv cca. 650 milioane de euro TVA inclus, având capacitatea managerială și executivă necesară în acest sens. „Depunem eforturi maxime pentru a ne atinge obiectivele, fără sprijinul Unităților Administrativ Teritoriale Beneficiare neputând să ne încadrăm în strategia de dezvoltare a sistemului și de creștere a calității serviciului prestat. Nu putem construi dacă nu avem terenurile necesare pentru dezvoltarea investițiilor și nici dacă nu obținem autorizațiile necesare“, a subliniat Felix Stroe.

Contul meu RAJA – un nou serviciu online

Felix Stroe, a mai declarat că, ținând cont de faptul că timpul clienților instituției pe care o conduce este extrem de prețios, conducerea RAJA SA depune permanent eforturi pentru a veni în întâmpinarea nevoilor acestora cu servicii variate, actuale și de calitate. Astfel, începând din luna aprilie, RAJA SA a pus la dispoziția abonaților săi platforma on-line Contul meu RAJA. Este vorba despre un pachet Cont Client complet, sigur și ușor de utilizat, 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

„Prin contul de client, abonații, indiferent de calitatea juridică, au acces, direct şi rapid, la informții despre facturile emise, ultimele plăți procesate sau consumul de apă, toate gestionate dintr-un singur loc și numai la un clic distanță. Facilitățile pe care le aduce noul serviciu online sunt: achitarea, rapid și fără un comision suplimentar, a facturilor pentru serviciile de apă potabilă și de canalizare; accesul la istoricul de plăţi; vizualizarea facturilor imediat ce au fost emise, cu posibilitatea de descărcare și de imprimare a acestora; verificarea și transmiterea indexului contorului de apă on-line; informații asupra modalității și a perioadei de citire a consumului“, arată conducerea RAJA.

Plățile efectuate sunt actualizate pe platforma Contul meu RAJA în maximum 3 zile. Directorul RAJA a punctat că serviciul online este adresat tuturor titularilor de contract și reprezentanților legali ai societăților comerciale, instituțiilor publice și asociațiilor de locatari/proprietari care au încheiat un contract individual cu RAJA SA Constanța.

„Contul meu RAJA poate fi accesat de pe pagina principală a site-ului www.rajac.ro, apăsând butonul Cont Client. Aici, abonatul trebuie să introducă codul de client, numele si prenumele titularului/titularilor de contract, o adresă de e-mail validă, cu care abonatul se poate loga ulterior și la care va primi mesajele legate de contul de client, și o parolă ce va fi introdusă de două ori pentru ca sistemul să verifice securitatea ei. Totodată, abonatul trebuie să fie de acord cu termenii și condițiile pe baza cărora li se pune la dispozitie acest serviciu modern, rapid şi sigur. Odată înregistrat, clientul se poate autentifica doar prin introducerea adresei de e–mail sau a codului de client și a parolei. Totodată, prin crearea contului de client, abonații pot primi, pe adresa de e-mail înregistrată, informații referitor la întreruperile de apă potabilă, ca urmare a lucrărilor programate pe rețeaua centralizată de furnizare, notificări și alte informații de interes public referitoare la serviciile furnizate de RAJA SA. Folosirea platformei on-line aduce numeroase avantaje precum: acces permanent și din orice locație la contul de client, reducerea timpului alocat plăţii facturilor, transparenţă, comoditate și securitate în realizarea tranzacţiilor“, mai arată conducerea RAJA SA.

RAJA, în primele 500 de companii performante din România

Pentru a demonstra eficacitatea RAJA SA și performanțele acesteia, directorul Felix Stroe a punctat și faptul că, datorită managementului aplicat, RAJA SA ocupă locul 454 în topul companiilor active din România, dintr-un total de 485.613 de societăți. Topul a fost realizat de firma americană Deloitte (cea mai mare companie de audit financiar din lume) împreună cu Ziarul Financiar (la inițiativa acestuia) și cuprinde datele din 2016.

„Cele două au realizat un audit în baza bilanțurilor pe care toți agenții sunt obligați să le depună la ANAF la toate cele 485.613 de societăți. Niciun agent ecomic nu a știut de acest audit și nu a plătit niciun leu. S-a constatat că din cei 485.613 de agenți economici activi, primii 1.000 susțin jumătate din economia românească. RAJA se află în prima jumătate a celor 1.000 de companii. Practic, suntem al patrulea agent economic din județul Constanța. Poziționarea RAJA SA în acest calasament certifică o dată în plus recunoașterea profesionalismului la nivel național. Nu a fost ușor. Când am preluat această comapnie acționa doar în jumătate din județul Constanța, iar acum deservește opt județe“, a concluzionat Felix Stroe.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.