Spread the love

Firme din 25 de țări au prezentat, luni, cele mai noi tehnologii în domeniul apei.

La ediția de anul acesta, organizată între 16-18 mai, la Palatul Parlamentului, se află peste 80 de expozanți din 25 de țări, din rândul celor mai renumite firme producătoare de echipamente și tehnologii de tratare a apei și apelor uzate.

Asociația Română a Apei și Patronatul Apei organizează, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, un complex de manifestări reunite în cadrul celei de-a 18-a ediții “EXPOAPA” – Forumul Regional al Apei Dunărea – Europa de Est.

La aceste reuniuni participă anual profesioniști din domeniul apei, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, dar și oameni de afaceri din România și străinătate, realizându-se premisele inițierii și dezvoltării unui forum de dezbateri în realizarea schimbului de experiență necesar asigurării sustenabilității dezvoltării sectorului de apă. În cadrul acestor manifestări, se desfășoară și o amplă expoziție – “Expoziția Internațională specializată de utilaje, echipamente și tehnologii de tratare a apei și apelor uzate”, care an de an, reunește peste 100 de participanți din rândul operatorilor, dar și producătorilor de echipamente și tehnologii de profil. Printre expozanți, se numără și SC RAJA SA, cu un stand dedicat investițiilor derulate prin Programul Operațional Sectorial de Mediu.
Departe de a fi o simplă expoziţie de profil, în cadrul seminariilor organizate, participanţii Expoapa au atras atenţia asupra unor probleme stringente cu care se confruntă sectorul de apă şi canalizare. De asemenea, problema fondurilor europene a fost susţinută chiar de ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea: „Avem un exemplu de stabilitate şi continuitate în România cu acest eveniment. Ministerul Fondurilor este de fapt ministerul dezvoltării României. Poate cea mai importantă şi cea mai consistentă sursă din România. Trei miliarde de euro se alocă pentru zona de apă. În România, administraţia nu ratează nicio şansă să coopereze. Mă bucur să văd că în sectorul apei oamenii cooperează.
Simona Negru – secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a atras atenţia asupra necesităţii rezolvării unor probleme deosebit de importante în domeniul apei: staţiile de epurare şi reutilizarea nămolului: „Ministerul Mediului coordonează politicile în domeniu. Acest domeniu de activitate este unul dintre cele mai importante, dar şi cel mai dificil. Este necesară amplificarea eforturilor pentru realizarea, extinderea şi modernizarea staţiilor de epurare. Reprezintă o prioritate pentru guvernul Romaniei”.
„În sectorul alimentării cu apă, unul dintre cele mai importante aspecte pentru dezvoltarea durabilă este asigurarea canalizării şi epurării apelor uzate, pentru care localităţile, dar şi companiile de apă fac eforturi. Creşterea cantităţii de apă epurată face ca şi cantitatea de nămol să crească. Conferinţa tehnico-ştiinţifică internaţională < Managementul Nămolului 2016> propune soluţii privind reutilizarea nămolului“, a precizat Președintele Asociației Române a Apei, Felix Stroe.

13263890_980919445360287_5143940646408220368_n

Expoapa este un bun prilej pentru toate părţile implicate în acest domeniu să se perfecţioneze în accesarea fondurilor structurale. Pe perioada expoziţiei, pe lângă seminarul dedicat managementului nămolului, se derulează alte trei manifestări de gen. Seminarele privind Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014- 2020 şi Evoluţia Reglementărilor în România, la nivel regional şi European sunt dedicate problemelor pe care le au companiile de apă în accesarea fondurilor UE, iar workshopul regional „Tarife pentru serviciile de apă şi Suportabilitatea” este specializat pe problemele economice şi de statistică din domeniu.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *