Spread the love

La mai bine de 150 de ani de când a fost construită, singura cişmea otomană din Constanţa a fost reabilitată şi pusă în valoare. Construită în 1864 şi deteriorată de-a lungul timpului, monumentul istoric este unul dintre ultimele mărturii ale administraţiei otomane din Dobrogea şi singurul de pe teritoriul judeţului Constanţa, din această categorie, renovat în întregime. De reabilitare s-a ocupat SC RAJA SA, iar lucrările au fost gata în două luni de la primirea avizelor.

Constănțenii și turiștii care vin în acest sezon estival la mare vor avea un nou punct de atracţie pe care îl vor putea vizita, la intrarea de nord a municipiului, la intersecția bulevardelor Aurel Vlaicu și Tomis, unde RAJA a reabilitat monumentul istoric aflat în curtea societăţii – vechea Cișmea Otomană.

„Prin restaurarea uneia dintre cele mai vechi construcții ale Constanței moderne, Compania de apă RAJA își arată respectul și aduce un omagiu istoriei și patrimoniului cultural al celui mai vechi oraș al României. Pentru noi, Cișmeaua Otomană reprezintă emblema apei în orașul nostru, iar restaurarea acestui monument istoric reprezintă un nou început simbolic în încercarea noastră continuă de a asigura, prin apă, o calitate a vieții cât mai ridicată”, a declarat, la festivitatea de inaugurare a monumentului restaurat, directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe.

Nu departe de malul lacului Siutghiol, în apropiere de insula Ovidiu, există un puternic izvor de apă dulce care a fost identificat și captat. În timplul domniei sultanului Abdul Aziz, autoritățile otomane ale Dobrogei au decis construirea a unei cișmele de mari dimensiuni. Astăzi, această cișmea este una dintre puținele moșteniri ale stăpânirii otomane în Dobrogea și printre cele mai vechi construcții ale Constanței moderne.

Potrivit lui Felix Stroe, în următoarea perioadă compania va prelua toate fântânile arteziene din municipiul Constața. Acestea vor fi reabilitate și vor fi funcționale într-un timp cât mai scurt.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *