Spread the love

După o serie de ședințe cu mai puțini nervi și mai puține înțepături politice, ședința de joi a Consiliului Local Municipal Constanța a început furtunos, startul fiind dat de liberala Cristina Văsîi. Consilierul a invocat faptul că memorandumul semnat recent de primarul Constanței Decebal Făgădău cu primarul general al Capitalei Gabriela Firea și primarul Brașovului George Scripcaru face parte dintr-o agendă personală, edilului orașului de la malul mării fiindu-i reproșată și lipsa dorinței de dialog și cooperare. De asemenea, liberala a reluat solicitarea privind introducerea pe ordinea de zi a ședințelor ordinare a unei rubrici cu diverse.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO Constanța, Brașov și București – fondatoarele unei asociații cu scopul de a dezvolta potențialul turistic

„Nu discutăm asupra faptului dacă sunt bune sau nu, însă normal ar fi fost ca înainte să declarați că ați semnat un memorandum și că inițiați acest proiect să vă consultați și cu noi. Aveți o atitudine izolată, nu doriți de nici un fel să comunicați cu noi. Vă interesează doar să aveți o agendă personală. În același timp, am constatat că nici măcar aparatul Primăriei nu corespunde cu normele interne. În acești doi ani s-a realizat ceva în acest oraș? Convocatoarele apar mai întâi în presă și apoi ne sunt nouă trimise pe mail… Mi se pare că nu este absolut deloc o atitudine de colaborare”, a spus Cristina Văsîi.

Frazele consilierul local liberal l-au iritat pe primarul Făgădău, care a răspuns printr-o o serie de rafale, plecând de la lipsa de experiență a liberalilor în administrație și continuând cu dorința redusă de muncă a acestora, nonsusținerea politică din partea constănțenilor ș.a.m.d.

„Ce să dezbatem, dacă la ultimele ședințe v-ați abținut? Ce să dezbatem când depuneți proiecte care nu au nici un fel de fundament și așteptați ca altcineva să vă facă treaba? Aveți idei și vreți ca noi să muncim! Ce să mă consult cu dumneavoastră, când nu înțelegeți administrație? Cei trei primari au plecat la drum din proprie inițiativă, după ce s-au consultat cu experții Băncii Mondiale. Acesta este traseul firesc: cineva are inițiativa, după care se propune Consiliului Local! Nu sunteți mai votată de constănțeni decât sunt eu! Nu urmez agenda mea proprie, urmez agenda Constanței! Nu am pe ce proiect să mă sfătuiesc cu dumneavoastră, pentru că până în momentul de față ați venit cu zero proiecte! Ați adus un proiect care cred că l-ar fi făcut invidios pe Ceaușescu și v-am spus să așteptați Registrul Spațiilor Verzi și regulamentele în care vă puteți exprima opinia, ca toți ceilalți constănțeni când se face transparență decizională! Să mă simt vinovat că toți constănțenii află de convocator în același timp cu consilierii locali? Să mă confrunt când îmi spuneți că nu ați avut timp să citiți prea multele proiecte pe care le facem? Dacă nu aveți timp să le citiți, când să avem timp să le dezbatem? Orașul nu poate să stea în loc, iar opinia politică o puteți exprima oricând, aveți la îndemână atâtea mijloace! Cred că aici trebuie să înțelegeți că trebuie să propuneți punctele diverse, nu eu! Eu convoc CLM conform Legii 215 să voteze proiectele pe care le inițiez. Pentru diverse aveți libertatea să o faceți! (…) Legat de proiectele pe care le aflați din presă, înseamnă că nu vă consultați cu colegii, pentru că toate proiectele trec prin comisiile de specialitate, ori dacă îmi aduc aminte bine v-am dat președinția a două comisii. Asta așa… cum spuneți că nu respect opoziția. Dacă sunteți nemulțumiți de activitate, putem cu colegii cu care avem majoritate să schimbăm componența comisiilor! Asupra mandatului meu se vor exprima prin vot constănțenii, în rest este părerea dumneavoastră de grup, nu îmi amintesc să aveți lider de grup, ca să am pe cine chema la discuții! Mai mult, dacă vorbesc cu cineva ceva, altcineva din grupul dumneavoastră are altă opinie! Ori, nu vreți să vorbiți întâi între voi și apoi să mă certați pe mine?”, a spus Decebal Făgădău.

CITEȘTE ȘI:

În absența consilierilor PMP, Făgădău a ajuns victimă în fața PNL și la mila lui Rezeanu. Proiecte RESPINSE pe bandă în Consiliul Local, liberalii s-au opus… locurilor de parcare și locurilor de veci!

Ședința a intrat pe un făgaș oarecum normal până la momentul în care s-a discutat despre aprobarea contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de administrare a domeniului public și privat din municipiu. A intervenit consilierul local Mihaela Andrei, care a solicitat paternitatea pentru o serie de inițiative din proiect.

„Atâta timp cât nu am văzut în acest proiect… aș fi vrut se știe că sunt mai multe proiecte depuse de mine: în 2017, în ceea ce privește Parcul Tăbăcăriei; în aprilie 2018 – recondiționarea treptelor care fac accesul către plaja Modern și în martie 2018 – marcajul la semafor. Propun adăugarea în dreptul inițiatorului „consilier local Mihaela Andrei”, mulțumesc!”, a spus Mihaela Andrei, susținută imediat și de consilierul local neafiliat Romeo Rezeanu, care a precizat că „așa ar fi corect”. Ba chiar și viceprimarul Dumitru Babu a intervenit, susținând că „eu nu am nici o problemă”.

Probabil iritați de discuțiile din debutul ședinței, social-democrații au respins propunerea Mihaelei Andrei și aceasta nu a mai fost acceptată ca inițiator. Probabil ca replică, liberalii nu au susținut, pentru a doua ședință la rând, proiectele privind acordarea locurilor de veci pentru revoluționari.

CITEȘTE ȘI:

Consilierul municipal al PNL Mihaela Andrei cere Primăriei recondiționarea treptelor care facilitează accesul la Plaja Modern

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *