Rafila schimbă „foaia” la Sănătate și îl avertizează pe Arafat: „NU vor mai exista decizii autoritare!”

Alexandru Rafila a oferit prima declarație oficială, în calitate de ministru al Sănătății în guvernul PSD – PNL – UDMR, în cadrul unei conferințe de presă. Deputatul a transmis că autoritățile își vor schimba abordarea și discursul, în contextul COVID-19.

Ceea ce voi face și sunt sigur că voi găsi deschidere din partea actorilor sociali: este important să ne implicăm în procesul de decizie. Nu vor mai fi decizii autoritare, ci care vor implica un proces participativ. Trebuie schimbat ce s-a întâmplat în ultimul an și jumătate, pentru că am avut un comportament autoritar, neexplicat. Pe de altă parte, deciziile politice au neglijat cele din sănătatea publică, iar acest lucru nu trebuie să se întâmple. Dacă se va întâmpla, trebuie explicat și asumat. Transparența, comunicarea sunt necesare pentru recâștigarea încrederii în autorități”, a declarat Alexandru Rafila, referindu-se la unele decizii luate inclusiv de șeful DSU, Raed Arafat.

Ministrul Sănătății a anunțat, sâmbătă, că va fi adoptată o hotărâre CNSU după apariția tulpinei africane COVID, care a produs panică în Europa.

Urmează să vedem dacă eficaitatea vaccinului se păstrează. Având în vedere aceste alerte, România s-a adaptat și, acum, a fost adoptată o hotărâre CNSU, care aliniează România la măsurile luate care limitează sau chiar interzic călătoriile. Călătorii vor fi carantinați și vor face teste. Trebuie să spunem foarte clar că măsurile de vaccinare sunt recomandate cu tărie și în continuare vaccinarea este soluția oportună. Nu știm cum va evolua această tulpină. Discuția s-a concentrat și asupra certificatului COVID. Vom încerca să găsim o soluție legislativă, iar introducerea lui să poată fi făcută o creștere susținută. Renunțarea la acest certificat verde să fie făcut atunci când există scădere mai multe săptămâni. Detaliile vor fi stabilite de INSP. Nu putem să excludem apariția de cazuri și în România”, a anunțat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că se vor face secvențieri pentru a vedea dacă noua tulpina Omicron a ajuns în România.

Cazurile grave din spitale vor fi subiectul unor secvențieri pentru a vedea dacă aceste tulpini au ajuns în România. Urmărim în prinicipal trei elemente: La transmisilibitate: avem date că această tulpină se transmite mai ușor. Forma de manifestare a bolii: trebuie să vedem forma de manifestare, dacă este mai ușoară sau mai grea decât variantele anterioare. Eficacitatea anticorpilor: în trei săptămâni vor apărea studii să vedem dacă această tulpină este imună în fața vaccinului.”, a spus Alexandru Rafila.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.