Rafila (Sănătate) vrea să ELIMINE discriminarea pacienților: „Trebuie să avem servicii medicale și pentru cei care nu sunt infectați”

rafila 1

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că este preocupat de găsirea unor soluţii pentru a asigura servicii medicale tuturor pacienţilor, fie că sunt sau nu infectaţi cu coronavirus. „Nu putem să considerăm că unii sunt mai importanţi decât alţii, toţi trebuie să beneficieze de servicii medicale, fie că sunt infectaţi, fie că au alte patologii”, a transmis ministrul. Alexandru Rafila a declarat, joi, la Videoconferinţa Profit Health.forum „Sistemul sanitar, între pandemie şi criza economică. Unde este pacientul?”, că trebuie dezvoltată capacitatea serviciilor medicale ambulatorii.

Trebuie să ne asigurăm de funcţionalitatea serviciilor medicale în această perioadă şi aici lucrăm pentru dezvoltarea capacităţii serviciilor medicale ambulatorii, de la diagnostic, evaluare, tratament şi monitorizarea pacienţilor COVID în regim ambulatoriu ca să putem să scădem puţin presiunea pe spitale şi pacienţii cu alte patologii să aibă acces la spitale şi să fim extrem de precauţi când limităm accesul pacienţilor în spitale datorită situaţiei epidemiologice pentru că aici nu putem să considerăm că unii sunt mai importanţi decât alţii, toţi trebuie să beneficieze de servicii medicale, fie că sunt infectaţi, fie că au alte patologii, asta e un lucru la care lucrăm acum în mod direct, să găsim o soluţie pentru medicaţia administrabilă în ambulatoriu pentru infecţia cu noul coronavirus”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a menţionat că trebuie găsite soluţii pentru finanţarea corespunzătoare a programelor de sănătate pentru pacienţii cu boli cronice.

„Ne preocupă să găsim soluţii pentru finanţarea corespunzătoare a programelor de sănătate care se adresează pacienţilor cu boli cronice. De asemenea, una dintre priorităţile mele cel puţin este să găsim împreună cu organizaţiile profesionale ale medicilor în general, ale medicilor de familie în special, acel cadru care să stimuleze acordarea de servicii medicale preventive, medicina omului sănătos, dar şi pachetul de alte tipuri de investigaţii, screening, samd, care pot să prevină agravarea unor boli cronice sau să depisteze alte boli care au nevoie de alte tipuri de intervenţii”, a explicat Alexandru Rafila.

Publicaţia online Profit.ro alături de Team Innovation Media organizează Videoconferinţa Profit Health.forum – Sistemul sanitar, între pandemie şi criza economică. Unde este pacientul?, aceasta fiind transmisă de Profit News TV.

În altă ordine de idei, venirea lui Alexandru Rafila la Ministerul Sănătății produce primele măsuri sanitare coerente bazate pe parteneriat real cu populația și programe ce includ farmaciile și medicii de familie pentru gestionarea pandemiei. Profesorul Rafila a  anunțat că relaxarea restricțiilor este firească în condițiile scăderii puternice a incidenței infectărilor spre pragul de 1 la mie, pe întreaga țară. În egală măsură, însă ministrul PSD precizează că noile măsuri vin la pachet cu toate pregătirile necesare pentru confruntarea cu un posibil val 5 al pandemiei și respectarea fermă a legislației în vigoare.

Pariul lui Alexandru Rafila are o miză uriașă: aplicarea strategiei de reconstruire a parteneriatului cu cetățenii, de recâștigarea a încrederii publice, astfel încât oamenii să fie convinși, nu constrânși, să se vaccineze. “Consecințele pandemiei nu pot să fie controlate mai bine și există numeroase exemple decât dacă există acest parteneriat și încredere”, afirmă Rafila care cere românilor ca restricțiile rămase în vigoare să fie respectate, fiind în interesul tuturor să nu existe o recrudescență a infectărilor după sărbători. De aceea, cu un ochi la situația din Europa, ministrul Sănătății face pregătiri intense pentru ca sistemul sanitar să facă față unui posibil val 5 al pandemiei. Se întărește capacitatea sistemului medical de a reacționa, sunt implicați și medicii de familie dar și farmaciile în efortul de testare combatere/tratament a infecției, se simplifică și se optimizează cadrul legislativ. „Dezvoltăm, împreună cu medicii de familie, un proiect care să permită testarea extinsă la nivelul medicilor de familie a tuturor persoanelor care sunt simptomatice sau care au fost contacţi ai unor persoane infectate. De asemenea, procedurile legate de tratamentul, de evaluarea, pe de o parte, şi de tratamentul ambulatoriu al acestor pacienţi, încât presiunea pe spitale, într-o eventuală intensificare a circulaţiei virusului, să fie mai mică”, a declarat Rafila la ultima şedinţă de guvern.

Ministrul PSD insistă că, doar astfel, guvernul din care face parte va putea apoi să convingă, nu să contrângă oamenii, să se vaccineze. Având un solid background medical și o experiență uriașă ca reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății, Rafila este tipul specialistului care arată determinarea să susțină măsurile necesare, dacă situația o va impune, pentru apărarea sănătății publice. Până acum, România  a fost departe de restricțiile impuse de alte țări europene precum Italia, Franța, Germania, Cehia sau Austria care au adoptat carantină națională sau lockdown pentru cei nevaccinați, dublate de începerea campaniei de vaccinare obligatorii anti-COVID.

CITEȘTE ȘI:

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *