Rafila (Sănătate): „Vaccinarea NU va fi obligatorie. Trebuie să lucrăm mai mult la informare”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că vaccinarea nu va deveni obligatorie în România pentru că o astfel de măsură nu se potrivește specificului țării noastre ţi că autoritățile ar trebui să lucreze ceva mai mult la informarea cetățenilor.
„Din punctul meu de vedere, nu va fi obligatorie și nu cred că va fi un punct de vedere superior care să facă obligatorie vaccinarea în România. Vaccinarea eu o recomand cu tărie, dar obligativitatea nu cred că e potrivită cel puţin în ţara noastră. Cred că trebuie să lucrăm mai mult pentru informare şi veți vedea deja în săptămâna care vine pachete de informaţii legate de vaccinare, care vor răspunde întrebărilor pe care oamenii le au.”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.
Ministrul a precizat că vaccinarea anticoronavirus e recomandată pentru a evita cazurile grave şi decesele: “Pe de altă parte, nu exclud varianta în care vaccinarea anuală să fie recomandată, cu o doză de vaccin pe an, cu o condiţie, să existe un vaccin care e eficient pentru tulpina care circulă în momentul respectiv, iar vaccinul să fie administrat mai ales persoanele din categoriile la risc”.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că dacă certificatul verde ar fi aprobat săptămâna viitoare şi ar fi dat un termen de trei sau patru săptâmâni pentru introducerea acestuia, România se va apropia probabil de zona de descreştere a cazurilor.
Alexandru Rafila a fost întrebat, duminică, la Antena 3, dacă mai este folosit proiectul privind certificatul verde.
„Dacă el e aprobat să spunem săptămâna viitoare, dacă avem noi doi multă imaginaţie şi este aprobat săptămâna viitoare şi se dă un termen de introducere de două, trei, patru săptămâni, ne apropiem probabil de zona de descreştere”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
Întrebat dacă Florin Cîţu ştie acest lucru pentru că ar fi afirmat că doreşte să fie aprobat cât mai repede, Alexandru Rafila a răspuns: „Am fost întrebat dacă eu sprijin proiectul iniţial al domnului preşedinte Cîţu, care era extins nu numai la personalul medical, cred că mai era la câteva categorii”.
„Înţeleg că a vrut să-l extindă, nu ştiu detalii, că nu am avut acces la aceste informaţii, dar ştiu că vrea să-l extindă şi la alte categorii, era o discuţie dacă numai la stat sau numai la privat. Mi se pare o chestiune care nu are niciun sens pentru că virusul nu cred că ştie dacă cineva e angajat în sectorul public sau în sectorul privat”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
CITEȘTE ȘI: