Rafila (Sănătate): „Un posibil val 6, prin toamnă… Eu NU am dorit ridicarea restricțiilor, Guvernul a vrut!”

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila spune că un eventual val șase de Covid poate fi luat în calcul doar din toamnă. El spune că acesta ar presupune o altă tulpină care să se transmită susținut în comunitate:
„Un eventual val șase, după opinia noastră, poate fi luat în calcul sau se poate discuta doar din toamnă, mai puțin în această primăvară, credem noi, dar monitorizăm lucrurile îndeaproape, încât să vedem ce se întâmplă, dar nu putem discuta de un val șase, putem discuta cel mult de o stabilizare a numărului de cazuri din valul cinci, nu discutăm despre un val șase”.
Întrebat despre creșterea numărului de cazuri în Franța, Germania, Italia și Austria, dar și despre situația din China, ministrul Sănătății a spus că sunt situații cu totul diferite în China și Europa și că nu crede că e o comparație care stă în picioare.
„În China, acest val Omicron e posibil să înceapă sau să ne găsim la începutul valului Omicron în China, pentru că în Asia în general și în China în special varianta Omicron a circulat mai puțin, de asta nu aș face astfel de comparații. În mod evident și în Europa de Vest, pe măsură ce interacțiunile sociale au crescut și transmisibilitatea a crescut. Nu este îngrijorător, atât timp cât vedem doar o creștere a numărului de cazuri și nu vedem o creștere a numărului de cazuri în spitale (…). Rămâne să vedem și în Europa de Vest cum vor evolua lucrurile, pe măsură ce se apropie vara. Creșterea poate să devină preocupantă, în cazul în care numărul de cazuri mai mare se cuplează și cu un număr mai mare de spitalizări sau cazuri grave. Dacă însă creșterea numărului de cazuri este doar rezultatul unor forme ușoare de boală, atunci ea nu mai reprezintă o problemă de sănătate publică”, a spus Alexandru Rafila.
El a explicat pe de altă parte rațiunea pentru care starea de alertă nu a mai fost prelungită, ceea ce a dus la ridicarea bruscă a tuturor restricțiilor: „Eu am propus o renunțare etapizată la aceste restricții. S-a considerat că nu mai este cazul. Nu este nici un fel de problemă (…). Probabil s-a bazat pe o analiză, nu știu să vă spun mai multe detalii, dar asta este situația, ne-o asumăm cu toții”.
„Noi din punct de vedere profesional, medical, am continuat să recomandăm câteva lucruri pe care le considerăm esențiale în această perioadă, când există încă transmitere comunitară a infecției cu noul coronavirus, chiar dacă numărul de cazuri a scăzut, observăm că totuși câteva mii de cazuri înregistrate zilnic nu sunt puține și până această transmitere comunitară nu încetează, adică îmbolnăvirea poate să se întâmple oriunde, datorită prezenței de persoane care sunt infectate, atunci în mod evident, recomandările noastre sunt în continuare aceleași, respectiv utilizarea măștii în spațiile închise și mijloacele de transport în comun, evitarea aglomerațiilor, igiena individuală”, a mai spus Alexandru Rafila în interviul de la RFI.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, atenționează că ridicarea restricțiilor nu a fost decisă de medici, ci de premier. Rafila spune că restricțiile nu au fost eliminate pentru că virusul nu mai există, ci pentru că odată cu riricarea stării de alertă, acestea nu au mai putut fi extinse legal.
„În primul rând, trebuie să clarificăm că nu Ministerul Sănătății a decis acest lucru, a fost o decizie a Guvernului României de a nu mai prelungi starea de alertă, iar consecința încetării stării de alertă a fost și anularea acestor restricții, care au funcționat pe durata stării de alertă. Noi din punct de vedere profesional, medical, am continuat să recomandăm câteva lucruri pe care le considerăm esențiale în această perioadă, când există încă transmitere comunitară a infecției cu noul coronavirus, chiar dacă numărul de cazuri a scăzut, observăm că totuși câteva mii de cazuri înregistrate zilnic nu sunt puține și până această transmitere comunitară nu încetează, adică îmbolnăvirea poate să se întâmple oriunde, datorită prezenței de persoane care sunt infectate, atunci în mod evident, recomandările noastre sunt în continuare aceleași, respectiv utilizarea măștii în spațiile închise și mijloacele de transport în comun, evitarea aglomerațiilor, igiena individuală„, a spus Rafila.
Bilanț – S-a dublat numărul cazurilor de Covid-19, în ultimele 24 de ore
Autoritățile anunță că în ultima zi au fost înregistrate 4.854 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, cu aproape 3.000 mai multe decât în ziua precedentă. De asemenea, au fost raportate 69 de decese. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.854 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID– 19), cu 2.767 mai multe decât în ziua anterioară. 595 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare, anunță Ministerul Sănătății. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 427 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.


În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.587 cu 252 mai puțin decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 542 de persoane, cu nouă mai puțin decât în ziua anterioară. Dintre cei 542 de pacienți internați la ATI, 485 sunt nevaccinați. Din totalul pacienților internați, 226 sunt minori, 221 fiind internați în secții, cu 31 mai puțin decât în ziua anterioară și 5 la ATI, cu 3 mai mult decât în ziua anterioară.
În ultimele 24 de ore au fost raportate de către INSP 69 decese (37 bărbați și 32 femei), dintre care 9 anterioare intervalului de referință.
Dintre cele 69 decese, unul a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 2 la categoria de vârstă 40-49 de ani, 6 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 7 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 20 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 33 la categoria de vârstă peste 80 de ani. 68 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
Din totalul de 69 pacienți decedați, 60 au fost nevaccinați și 9 vaccinați. Pacienții vaccinați aveau vârsta cuprinsă între grupele de vârstă 40-49 ani, 60-69 ani, 70-79 ani și peste 80 ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.
Până marți, 64.450 de persoane diagnosticate cu infecție cu SarsCov-2 au decedat.
În ultimele 24 de ore au fost efectuate 14.828 teste RT-PCR (8.429 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 6.399 la cerere) și 29.231 de teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 12.621.306 teste RT-PCR și 8.985.747 teste rapide antigenice.
CITEȘTE ȘI: