Rafila (Sănătate): „Omicron NU face ravagii printre copii. Decesele sunt de ZECE ori mai PUȚINE ca anul trecut!”

Alexandru Rafila dezminte relatările privind numărul mare de copii bolnavi de covid: Am văzut în spațiul public diverse afirmații legate de creșterea geometrică a numărului de copii infectați. Sunt informații neadevărate”. Testarea masivă va duce la controlul pandemiei. Alexandru Rafila spune că, în ciuda numărului mare de cazuri, proporția de persoane internate într-o zi anume este în continuare redusă. Creșterea zilnică a internărilor e de 2 – 3%, ceea ce „poate fi preluată fără problemă de sistemul de sănătate”.

Am văzut în spațiul public diverse afirmații legate de creșterea geometrică a numărului de copii infectați. Sunt informații neadevărate. La nivelul zilei de ieri erau 11 copii internați la secția de terapie intensivă, cu 10 mai puțin față de ziua precedentă, reprezentând circa 2% din totalul copiilor internați. Iar numărul de copii afectați și care erau internați în spital era de 338. În mod evident ne preocupă funcționarea sistemului de sănătate”, afirmă ministrul.

În opinia lui Rafila, abordarea legată de facilitarea testării va duce la controlul pandemiei pentru că un caz diagnosticat și izolat automat nu va mai transmite boala: „Cred că este un mare câștig. Pe de altă parte, o persoană care este diagnosticată de la începutul bolii poate să beneficieze așa cum trebuie de asistență de sănătate din timp și nu ajunge în stadiu greu controlabil care a dus la mortalitatea foarte mare anterior”. Acum, față de situația similară din luna octombrie, când era același număr de cazuri, mortalitatea este de circa 8 – 10 ori mai mică, adaugă Rafila.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că numărul infectărilor va crește în România. Acesta spune că situația e generată de creșterea numărului textelor făcute.

Situația este următoarea, apropo de diversele acte normative pe care le-am elaborat. Nu așteptăm pasivi ca oamenii să se îmbolnăvească să se interneze în spitale, ci am facilitat testarea în apropierea domiciliilor și trimiterea la spital doar a celor care au complicații. Peste 3.000 de cabinete de medici de familie au contracte de testare. Ieri am avut record de teste, 90.000. Vineri, și săptămâna viitoare vom avea record de teste și va crește numărul de persoane pozitive”, a declarat Rafila.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că la nivelul întregii țări a crescut capacitatea de testare, iar în centrele ambulatorii deja se prescriu persoanelor cu test pozitiv medicamentele antivirale. Rafila a precizat că identificarea timpurie a celor infectați va preveni transmiterea virusului și astfel vom stopa pandemia:

Din punct de vedere al situației epidemiologice, în ciuda numărului mare de cazuri, proporția numărului de internări este în continuare redusă, este o creștere cu 2-3%, un procent care poate fi absorbit de către sistemul de sănătate. În ceea ce privește copiii, nu există o creștere progresivă, pentru că am văzut informații aruncate în spațiul public. I-am pus la dispoziție domnului ministru Cîmpeanu toate datele, care arată faptul că în rândul copiilor nu există o creștere. Facilitarea testării va duce la stoparea pandemiei pentru că un caz identificat și izolat nu va mai transmite mai departe. De asemenea, identificarea în stare incipientă a infectărilor În ceea ce privește medicația virală inovativă sper că semnăm în aceste zile primul contract, iar până la finalul acestei luni, antiviralele să ajungă în România. Avem deja antivirale în centrele ambulatorii”, a conchis Rafila.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.