Rafila (Sănătate): „Nu trebuie să fim ipocriți! Certificatul covid NU trebuie să OBLIGE oamenii să se vaccineze”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că nu trebuie introdus un tip de Certificat Covid care să forțeze, indirect, oamenii să se vaccineze. Rafila consideră că autoritățile ar trebui să fie deschise în discuția cu populația și „nu trebuie să fim ipocriți”.
„Eu cred că nu trebuie să fim ipocriți în primul rând. Certificatul Covid nu trebuie să fie un document în spatele căruia să se ascundă obligativitatea vaccinării. Eu cred că trebuie să fim sinceri cu populația, să explicăm și nu să obligăm. Mecanismul incluziv este foarte important. Nu trebuie să existe o parte de obligativitate a populației (…) Noi avem nevoie de colaborare și există studii foarte serioase care arată faptul că angajatorii și cultele religioase sunt foarte importante. Trebuie să ajungem la oameni”, a spus Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat joi, cu privire la incidența scăzută de COVID, că „nu trebuie să lăsăm garda jos”, criticând totodată „comportamentul lipsit de responsabilitate” al unor persoane care nu respectă regulile sanitare.
„Dvs vorbiți despre certificat, eu vorbesc despre comportamentul lipsit de responsabilitate al unor oameni. Am văzut concerte la care oamenii se înghesuiau, nu purtau mască. Am văzut manifestări în aer liber unde oamenii nu purtau mască și lucrul ăsta nu este în regulă. Faptul că scade incidența nu trebuie să ne facă să lăsăm garda jos, dimpotrivă, vrem să avem sărbători liniștite și pentru lucrul ăsta trebuie să lucrăm cu toții”, a spus ministrul Sănătății.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că accesul la serviciile religioase trebuie să se poată face fără certificat verde, fiind vorba despre servicii esențiale, la fel ca accesul în magazinele alimentare.
„Libertatea religioasă reprezintă un element de bază. Nu putem spune că există acces doar la magazinele de strică necesitate. Noi credem că accesul la serviciile religioase trebuie să țină cont de acest lucru”, a declarat Rafila, după discuțiile cu prezentanții cultelor religioase.
Ministrul Sănătății a mai precizat că scopul discuțiilor cu reprezentanții cultelor nu este doar de a le cere acestora să sprijine campania de vaccinare, ci acela de a promova responsabilitate personală în domeniul măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului.
„Vaccinarea este o parte a soluției. Dacă vom avea alături de noi și cultele religioase, societatea în ansamblul ei, atunci și cealaltă parte, legată de responsabilitatea individuală, cred că poate fi modificată în așa fel încât să limităm transmiterea”, a mai explicat Rafila.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că în rândul oamenilor repatriați din Africa de Sud, care au fost testați pozitiv la Covid-19, există o foarte mare probabilitate să fie infectați cu varianta Omicron.
„Debutul procedurii de secvențiere ne arată că este posibil să avem varianta Omicron. Probabilitatea este mare, tocmai pentru că este o tulpină care prezintă foarte multe mutații. Omicron a apărut în multe țări din Europa, datorită cătătoriilor pe continentul african. Pacienții români sunt care au fost testați pozitiv se simt bine, sunt asimptomatici”, a spus Alexandru Rafila.
PE ACELAȘI SUBIECT: