Rafila (Sănătate): „NU se pune problema de vaccinare obligatorie a copiilor”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că părinții din România trebuie să ia în calcul serios varianta de a-și vaccina copiii anticoronavirus. Rafila spune că accesul la educație nu va fi condiționat de vaccinare.

Broșurile de informare au fost făcute de medici specialiști care au îngrijit în acest timp copii infectați cu coronavirus. În niciun caz nu vom impune obligativitatea vaccinării și nu se pune problema restricționării accesului la educație. Circulă un fake de presă, nici măcar nu cred că e de presă cât e vorba de rețele sociale, care spune că vrem să impunem vaccinarea obligatorie la copii, dar nu se pune problema”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila (PSD), a vorbit, vineri, într-o conferinţă de presă, despre certificatul verde, el spunând că politicienii din coaliției nu şi-au asumat o astfel de decizie şi încearcă o pasare a responsabilităţii.

Suntem promotorii vaccinării pe orice cale, dar discuţia despre certificatul verde nu aş vrea să o mai reluăm încă o dată. Ministerul Sănătăţii a realizat un draft al unei legi care ar fi trebuit să fie, într-un fel sau altul, aprobată de Parlament, acel proiect de lege s-a blocat, ştiţi bine că şi colegii de la PNL au promovat un astfel de proiect în luna octombrie, cred, care din păcate era unilateral, se referea doar la personalul sanitar, nu se referea la sănătatea publică, aveam foarte multe amendamente şi a fost respins în Senat. Alexandru Rafila a precizat că „noi am făcut tot ce a ţinut de noi ca să aducem partea de legislaţie care ar fi trebuit să fie adoptată în Parlament”. Nu a existat această decizie politică, mie îmi pare rău că lucrul ăsta nu este discutat şi chiar asumat, pentru că se încearcă o pasare a responsabilităţii, care nu este corectă şi care până la urmă trebuie să ne-o asumă cu toţii, dacă vreţi. Eu mi-o asum în sensul că sunt parlamentar şi eu, sunt unul din cele câteva sute de parlamentari, dar trecerea acestei legi trebuie făcută cu acordul Parlamentului, pentru că punea în discuţie limitarea unor drepturi şi lucrul acesta trebuie făcut prin lege şi nu prin Ordonanţă”, a spus Rafila.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a explicat vineri noile reguli de funcționare a școlilor.

De ce 75 la sută? Pentru că a fost o evaluare a colegilor din zona de Sănătate publică și de asistență medicală, care consideră că atingerea acestui prag trebuie să-l ducă la luarea unei măsuri care să reducă transmisibilitate brusc și atunci vom solicita această decizie de închidere a școlii pentru un interval de timp care să ducă la scăderea până la 70 la sută. Este important să fie o diferență sensibilă atunci când redeschide școală să nu fie situația ca săptămâna viitoare s-au închis din nou. Este bine să fie continuitate pentru procesul de învățământ. De ce trei cazuri într-o clasă? Pentru că aceasta este definiția focarului epidemiologic pentru orice boală transmisibilă, și pentru pojar, rujeola, și pentru oreion și bineînțeles și pentru această boală folosind un etalon care este cunoscut de toți epidemiologii. De ce șapte zile? Pentru că aceasta este perioada de incubație, de exemplu un copil se îmbolnăvește în ziua unu și atunci perioada de incubație în care ar mai putea să apară cazuri să fie, în general este mai scurtă mai ales la tulpina Omicron este de șapte zile. Dacă se întâmplă suspendarea activității în jumătate din clasele dintr-o școală atunci toată școala intră online. Cam astea sunt elementele pe care le-am avut în vedere și care cred că vor face o posibile două lucruri: sustenabilitatea procesului de învățământ și cum spuneam nu este vorba doar de procesul de învățământ, ci de modul în care se vor dezvolta copiii acestor generații care au fost vitregit și afectați foarte serios în ultimii doi ani de ceea ce se întâmplă”, a spus Rafila.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.