Rafila (Sănătate): „În primăvară cred că ajungem la NORMALITATE. S-ar putea să NU mai fie nevoie de certificatul covid până în 2023”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus, duminică seara, că, în primăvară, poate odată cu luna aprilie, în România „vom ajunge la normalitate în ceea ce privește activitatea socială și economică, implicit cea culturală”, ceea ce va însemna și „fără certificat în spațiile publice”.

Am uniformizat aceste cifre, astfel încât să nu mai existe diferențe când se iau măsuri. E normal să afie același tip de abordare – 30% când e incidența mai mare de 3 la mie, 50% când e mai mică. Opinia mea e că 50% prezență la spectacole sau la alte tipuri de evenimente o să fie posibil din luna martie. Odată cu luna aprilie probabil că o să ajungem într-o situație de normalitate în care participarea să fie similară cu cea din perioade de normalitate. Trebuie să păstrez măcar o rezervă, pentru că, deși pot face estimări, nu am certitudini. Prefer să fiu mai rezervat. Dar opinia mea este că în această primăvară vom ajunge la normalitate în ceea ce privește activitatea socială și economică, implicit cea culturală. Va însemna și fără certificat în spațiile publice. La nivel european trebuie să ne supunem reglementărilor UE”, a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3.

Ministrul Sănătăţii a afirmat, marţi, că este posibil ca la finalul lunii martie să revenim la normalitate și astfel să nu mai fie nevoie de prelungirea stării de alertă.

„Eu cred că vom reveni la normal până la sfârșitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată și nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viața economică și socială și trebuie să ne pregătim pentru acest lucru. Eu am avut foarte multe întâlniri cu reprezentanții diverselor industrii : turism, Horeca, marii retaileri, mari investitori din România. Toți își doresc predictibilitate, o discuție sinceră care să facă posibilă repornirea economiei și cred că spre sfârșitul lunii martie putem avea discuții foarte serioase, încât oamenii să știe ce au de făcut în lunile următoare”, a spus ministrul Sănătății.

Rafila a atras atenția că acestea sunt ipoteze de lucru, nu sunt angajamente. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, duminică seara, că propunerea Centrului European de Control al Bolilor este ca certificatul verde Covid-19 care arată vaccinarea cu trei doze să fie valabil până la 30 iunie 2023, dar că asta nu înseamnă că va fi și nevoie de document la nivelul UE sau în țară până atunci.

Nu va mai fi nevoie (să arătăm certificatul verde când mergem în UE – n.red.) atunci când va scădea foarte mult transmiterea acestei boli. Din păcate, măsura nu poate fi unitară, pentru că și nivelul de vaccinare este diferit între diversele țări în momentul de față. Atunci când o să existe o dovadă că această boală este o infecție banală care nu mai pune probleme sistemelor de sănătate și numărul cazurilor se reduce foarte mult, cu siguranță se va lua această măsură după o perioadă de tranziție care nu cred că o să fie foarte lungă. În țară, dacă v-ați uitat, în urma vaccinării, pe certificatul dumneavoastră este o dată de valabilitate stabilită tot la nivel european ca și durată, care este data de 30 iunie 2022. Dacă unii au a treia doză, valabilitatea propusă la nivelul Centrului European de Control al Bolilor este de 30 iunie 2023. Una este valabilitatea și altceva este aplicabilitatea. Este diferit. El este valid, dar să vedem dacă va mai fi nevoie să fie aplicat și la noi și la nivel european”, a afirmat, la Antena 3, Alexandru Rafila.

Oficialul din guvern a subliniat că nu este nevoie pe plan intern de un certificat Covid cu trei doze de vaccin, acesta fiind necesar doar pentru călătoriile în UE.

Să lămurim chestiunile cu certificatul. N-am schimbat absolut nimic în intern. Nu este nevoie de un certificat care să impună utilizarea celor 3 doze iar pentru călătorii în spațiul UE lucrurile într-un fel s-au ușurat. De ce? Pentru că ai una dintre cele 3 alternative la îndemână, indiferent unde călătorești în UE, și toate țările se aliniază la acest lucru: testare PCR, trecere prin boală sau vaccinare cu doza booster numai dacă au trecut 9 luni de la încheierea schemei de vaccinare pentru care fiecare a optat. Nu se aplică în România. Știu că au fost și niște proteste legate de un punct pe care nu știu cine l-a pus în discuție, sigur nu Ministerul Sănătății, referitor la adoptarea prin Hotărâre de Guvern a modului de utilizare a certificatului verde pe teritoriul național. Nu era decât o chestiune procedurală. În niciun caz n-a existat discuție sau intenție privind introducerea certificatului acesta electronic Covid în această perioadă pentru alte tipuri de activități decât cele care sunt reglementate în acest moment. Protecția este mai bună dacă faci doza a treia, pentru că s-a observat că imunitatea pe care o generează vaccinul – fie doză unică dacă discutăm de Johnson, fie două doze dacă discutăm de Pfizer sau Moderna sau AstraZeneca – este limitată în timp iar aceste 9 luni sunt un maxim în care imunitatea ar putea să fie suficientă, încât să nu faci o formă gravă de boală. Atunci s-a introdus doza booster ca să evite cazurile grave și decesele”, a afirmat Rafila.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că, după părerea sa, în România peste 10 milioane de oameni au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2, mai ales că acum este în circulaţie o tulpină extrem de transmisibilă. Întrebat, duminică seara, la Antena 3, câţi români au avut COVID-19, Alexandru Rafila a declarat că peste 10 milioane de români au trecut prin această boală.

Cu siguranţă au făcut 10 milioane de persoane COVID, eu cred că au făcut şi mai mult de 10 milioane, pentru că discutăm de o tulpină extrem de transmisibilă pe de-o parte şi la care simptomatologia pentru mulţi dintre cei care se îmbolnăvesc este foarte redusă”, a afirmat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a explicat că avem oficial peste două milioane de români cu COVID-19, iar factorul de multiplicare este cinci.

Noi avem peste 2 milioane de persoane care au fost diagnosticate. Cel mai mic factor de multiplicare este cinci. Deci cel puţin 10  milioane de persoane au trecut prin infecţie. Sigur, sunt unii vaccinaţi care au trecut prin boală, aşa cum se întâmplă acum, în valul Omicron, dar sigur, memoria imunitară este probabil la majoritatea cetăţenilor din România”, a declarat Rafila.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *