Rafila (Sănătate): „Guvernul NU impune măștile FFP2 pentru populație”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), a anunțat miercuri, după ședința Guvernului de introducere a unor restricții în fața valului 5 al coronavirusului, că nu s-a introdus obligativitatea purtării de către populație a măștilor FFP2.

Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măști scumpe. Masca pe care o port eu este mască medicală cu 3 starturi, nu este deosebită. Cine dorește poate utiliza și alte tipuri de măști. Măștile FFP2 au grad mai mare de filtrare, dar nimeni nu impune acest tip de mască. Este vorba doar despre trecerea de la măștile textile, care sunt foarte puțin eficiente sau ineficiente, către utilizarea măștilor medicinale care nu sunt scumpe”, a spus Rafila.

Ministrul a adăugat despre măștile din cârpă sau plastic: „E ca și cum nu ai purta mască”. El a adăugat că Guvernul nu a introdus sancțiuni pentru cetățenii care nu poartă măști medicinale. Măștile FFP2 au o capacitate mai bună de filtrare, având cinci straturi.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că certificatul verde trebuie implementat cât mai repede cu putință, în caz contrar efiiența lui o să scadă dramatic.

Eu susțin orice proiect care are ca rezultat un instrument de stopare de răspândire. Domnul președinte Cîțu a depus la Parlament un proiect de lege, care nu are niciun impact asupra cadrelor medicale. Are importanță pentu ce categorie folosești certificatul! Dacă se aprobă acum și intră în vigoare peste 3 săptămâni probabil o să fim în vârful valului. Dacă nu e posibilă opeaționalizarea lui  și efectul certificatului verde scade”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, le-a atras atenția, miercuri, jurnaliștilor care îl întrebau de ce nu se adoptă în Parlament certificatul verde la locul de muncă, să nu îi ceară ministerului să-i convoace pe parlamentari în sesiune extraordinară. Întrebat cum comentează dorința liderului PNL Florin Cîțu ca impunerea certificatului verde să se refere nu doar la angajații din sistemul medical, ci și la angajații din sistemul de apărare și ordine publică: „Știți care e problema? Nu știu care e intenția, știu de proiectul depus și respins la Senat. Dacă discutăm de proiectul original, se referă strict la personalul medical. Dacă s-ar extinde, ca să treacă printr-o procedură parlamentară, Parlamentul poate funcționa în această perioadă”.

Bun, dar nu cereți Ministerului Sănătății să convoace Parlamentul, vă rog frumos. Vă mulțumesc”, a spus Rafila, întrebat de ce parlamentarii nu sunt chemați din vacanță să voteze certificatul verde.

Ministrul a adăugat că el nu se opune certificatului verde la locul de muncă. „De ce să mă opun? Eu nu mă opun la niciun proiect despre siguranța pacientului și sănătatea publică”.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *