Rafila (Sănătate) face apel la responsabilitate în contextul relaxării restricțiilor

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut apel la responsabilitatea populației în contextul relaxării restricțiilor anti-covid.

„Nu înseamnă că trebuie să tranformăm aceste manifestări publice în vectori de propagare a infecției. De asta sunt practic posibile organizarea în spații deschise, fără niciun fel de probleme, cu o condiție: participanții, populația, și aici avem mare nevoie de ajutorul dumneavoastră, ajutorul mass media, să promovăm un comportament responsabil, o să facem o campanie la nivelul guvernului împreună cu autoritățile locale dar și cu instituții din cadrul guvernului încât acest comportament preventiv să fie regula. Nu ne dorim sancționarea, nu sancționarea este cheia succesului dar sigur că acolo unde se impune, aceste lucruri vor fi puse în aplicare. Important este parteneriatul, încrederea și comportamentul preventiv. Eu cred că principalii avocați ai respectării măsurilor trebuie să fie operatorii economici”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat miercuri, în ședința de guvern, cu privire la prelungirea stării de alertă, că măsurile „ușor relaxate și aduse la un numitor comun” trebuie respectate cu strictețe. „Trebuie să fie foarte clar că nu putem avea niciun fel de toleranță la încălcarea regulilor”, a spus Rafila.

Sunt reglementate noi prevederi care prelungesc cu o oră programul diferitelor instituții care organizează evenimente, pe de o parte, și s-a ridicat limita de circulație pe timpul nopții pentru anumite categorii de persoane. Ar trebui să fie un factor încurajator și pentru respectarea strictă a măsurilor. Asta cred că este lucrul cel mai important pe care ar trebui să-l discutăm în comunicarea publică, pentru că înlesnirea unor restricții trebuie să vină la pachet cu respectarea strictă a tuturor acestor prevederi și cred că ne uităm și asupra cadrului legal. Suntem de acord ca în această perioadă să ne putem desfășura activitatea cu măsuri ușor relaxate și aduse la un numitor comun (…), dar foarte clar pentru toți operatorii economici care trebuie să respecte legislația în ceea ce privește măsurile de protecție, în ceea ce privește gradul de ocupare al acestor instituții trebuie să fie foarte clar că nu putem avea niciun fel de toleranță la încălcarea regulilor. Trebuie să ținem lucrurile sub control și să nu avem un următor val care să ne pună probleme greu surmontabile”, a spus Rafila, în cadrul ședinței de Guvern.

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri un proiect de hotărâre privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 decembrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID- 19. Pe acest subiect, premierul Nicolae Ciucă a precizat că sunt luate în calcul o serie de măsuri spre aprobare în Guvern, atât privind propunerile adoptate prin Hotărârea CNSU nr.111/2021, care stabilesc noi reguli în privinţa instituirii carantinei pentru persoanele care sosesc în România în perioada 10 decembrie 2021 – 8 ianuarie 2022, cât şi altele necesare pentru a fi evitate aglomerările de sărbători, iar populaţia să aibă timpul necesar pentru a-şi face cumpărăturile în condiţii de siguranţă.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a anunţat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că există deja în lucru un draft de proiect de lege privind certificatul covid, la care au lucrat specialişti din INSP şi parlamentari, el afirmând că speră ca legea să fie adoptată în Parlament în această lună.

În scurt timp va fi înaintat Parlamentului ( proiectul de lege privind certificatul covid, nr) Avem deja un draft, la care lucrează colegi de la INSP şi din Parlament, şi încercăm să venim în Parlament cu un proiect care să necesite mai puţine ajustări decât cel iniţial, care era limitat din punctul de vedere al accesibilităţii”, a spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii a fost întrebat când ar putea intra în vigoare această lege a certificatului verde. „Noi sperăm să îl avem aprobat în această lună”, a spus Rafila.

În Camera Deputaţilor există, în prezent, proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, semnat de Florin Cîţu şi de alţi foşti ministri din Cabinetul său. Proiectul PNL a fost respins la Senat, ajungând în dezbaterea Camerei Deputaţilor în forma iniţiatorului. În Cameră, acesta urmează să primească raport din partea mai multor comisii, existând, potrivit purtătorului de cuvânt al PNL, peste 40 de pagini de amendamente depuse deja. PSD nu susţine proiectul PNL şi a anunţat că este nevoie de un alt proiect de lege.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că cele trei spitale regionale din România (Cluj, Iași, Craiova) intră pe făgașul normal. Contractul pentru proiectare a fost semnat deja pentru Iași, iar în lunile următoare urmează să fie semnate și cele pentru Craiova și Cluj.

Sunt 3 spitale regionale, e vorba de Iași, Craiova și Cluj. Pentru Iași a fost semnat contractul pentru proiectare. Urmează pentru această lună să se semneze și pentru Cluj și Craiova. Renunțăm sau nu știm să folosim resurse pe care le avem la îndemână, pe care nu le avem la îndemână”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.