Rafila (Sănătate) anunță o EXPLOZIE a cazurilor de covid, din ianuarie. NU exclude DEMISIA, dacă nu va fi adoptat certificatul verde: „Avem nevoie de instrumente!”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că specialiștii se așteaptă ca în România să avem o creștere a numărului de cazuri de la jumătatea lunii ianuarie sau chiar mai devreme.

În opinia multora, de la jumătatea lunii ianuarie vom avea o creștere a numărului de cazuri sau poate chiar mai rapid și este nevoie să avem un instrument. Este posibil ca într-o săptămână să vedem deja o schimbare de trend. Noi acum suntem pe scădere, avem un număr bazal sub unu și cât timp este așa nu vom avea probleme. Dacă vom ajunge la unu, începem să avem o problemă, pentru că am văzut și în alte țări că în cazul acestei variante Omicron este vorba despre o creștere explozivă.”, a spus Alexandru Rafila, la Digi 24.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că trebuie adoptat certificatul verde până la finalul acestui an, asta pentru că de la jumătatea lunii ianuarie ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri în România și este nevoie de instrumente pentru a lupta contra pandemiei. Rafila a precizat că nu este un șantaj, dar ca ministru al Sănătății are nevoie de pârghii pentru a lupta contra virusului.

Eu cred că este puțin interpretabilă declarația. Întrebarea a fost dacă îmi dau demisia în caz că acest certificat nu va trece, dar un ministru al Sănătății are nevoie de instrumente pentru a gestiona situația pandemică, iar dacă nu am aceste instrumente este posibilă și această variantă. Noi trebuie să avem un pachet de măsuri care să țină sub control pandemia și să putem asigura servicii de sănătate atât pacienților Covid, cât și pacienților cu alte patologii. Există discuții în coaliție privind modul în care va fi adoptat acest act. Sunt argumente pro și contra atât pentru asumare, cât și pentru vot în Parlament. Trebuie să fie adoptat până la finalul anului, pentru că dacă certificatul este adoptat mai târziu până se fac nomele de aplicare durează prea mult. Dacă avem lege adoptată în februarie este prea târziu. În opinia multora, de la jumătatea lunii ianuarie vom avea o creștere a numărului de cazuri sau poate chiar mai rapid și este nevoie să avem un instrument. Este posibil ca într-o săptămână să vedem deja o schimbare de trend. Noi acum suntem pe scădere, avem un număr bazal sub unu și cât timp este așa nu vom avea probleme. Dacă vom ajunge la unu, începem să avem o problemă, pentru că am văzut și în alte țări că în cazul acestei variante Omicron este vorba despre o creștere explozivă.”, a spus Alexandru Rafila, la Digi 24.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *