Rafila (Sănătate) a anunţat măsurile pentru valul 5 al pandemiei: „Vrem să evităm un LOCKDOWN”. A scăpat PORUMBELUL: „Mortalitatea a crescut din cauza LIPSEI DE ACCES în spitale!”

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a anunţat miercuri măsurile pentru valul 5 al pandemiei, printre care se numără aducerea în şară a medicaţiei care poate fi administrată în sistem ambulatoriu pentru pacienţii cu COVID, mărirea capacităţii de testare, elaborarea ghidului de recomandări pentru monitorizarea ambulatorie.

Am avut discuţii cu producătorii de medicamente inovative pentru a avea la dispoziţie cât mai repede medicaţia care se poate administra în sistem ambulatoriu şi care deja este disponibilă în unele ţări, în Israel am văzut. Şi noi am avut discuţii şi sperăm că într-un timp cât mai scurt să putem să le aducem înainte de operaţionalizarea mecanismului din cadrul UE. Am înfiinţat o structură de coordonare a asistenţei medicale la nivelul MS. (…) Acest grup de management a fost înfiinţat, avem datele în timp real. La nivel judeţean grupul operativ va colabora cu o structură formată din reprezentaţi ai DSP, Prefecturii şi CJ. În Bacău, spitalele din judeţ, colaborează pentru a asigura asistenţa medicală atât pentru pacienţii covid, cât şi non-covid. Punem la dispoziţie lista centrelor de testare şi evaluare din fiecare judeţ. Va fi pe siteul MS, şi la nivelul fiecărui DSP”, a declarat Rafila.

El a mai anunţat extinderea capacităţii de testare şi a asistenţei medicale ambulatorii, amintind de OUG care face posibilă extinderea testării la cabinetele de medicină de familie.

Accesul la testare este esenţial pentru a depista infecţia. Se testează oricine are simptomalogia sau care are contact cu o persoană infectată”, a afirmat Rafila. „Am realizat ghidul de recomandări pentru monitorizarea ambulatorie, care prevede cum se prescriu medicamentele antivirale. Va fi un parteneiat cu medicii de familie şi colegiul medicilor din România, să fie parte a acestui efort”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

El a anunţat şi creşterea capacităţii de răspuns la nivelul asistenţei medicale spitaliceşti.

Am făcut evaluări privind starea instalaţiilor electrice şi de oxigen pentru a creşte siguranţa pacienţilor. Contribuţia managerilor şi autorităţilor locale este esenţială pentru a reduce riscul la care au fost supuse câteva spitale din România. Am avut întâlnire cu DSP, avem 20 la sută de paturi alocate pentru pacienţii COVID, adica 25.000. Am crescut bugetul cu 65 la sută pentru secţiile ATI”, a precizat ministrul.

Sunt funcţionale 2805 paturi de ATI, paturi asigurate şi cu echipamente şi personal. Trebuie găsită o soluție pentru revitalizarea campaniei de vaccinare, declară ministrul Sănătății, care speră să fie adoptat totuși certificatul verde. Alexandru Rafila adaugă că autoritățile încearcă să evite un lockdown, închiderea școlilor și numărul mare de decese. Rafila a spus că România a avut, în valul 4, cea mai mare mortalitate în Uniunea Europeană: 3% din pacienții infectați în România au murit și „au fost afectate în bună măsură și persoanele cu alte patologii care au avut acces limitat la serviciile medicale”.

Ne dorim ca acest lucru să nu se mai întâmple și facem tot ce este posibil, dar nu putem să facem mai mult decât atât. În acest moment nu avem la îndemână decât măsurile de sănătate publică care se referă la distanțare, folosirea măștii, pe care le recomandăm. Insistăm foarte, foarte mult în ceea ce privește vaccinarea. Trebuie să găsim o soluție să revitalizăm această campanie de vaccinare, inclusiv prin implicarea profesioniștilor din sănătate în furnizarea de informații credibile și accesibile. Am adaptat actul normativ care permite extinderea rapidă a testării la nivelul cabinetelor de medicină de familie și sperăm să avem succes să putem depista cât mai repede persoanele bolnave”, a spus Rafila.

Ministrul și-a exprimat dezamăgirea că măsura care putea să încetinească transmiterea virusului – certificatul COVID – nu a fost adoptată.

Este o măsură pe care am fi vrut s-o luăm, chiar dacă temporar, ca să putem gestiona mai bine situația. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică care să poată duce la adoptarea unui astfel de document, astfel încât să evităm trei lucruri majore: un lockdown care a afectat deja foarte serios viața economică, închiderea școlilor și numărul mare de decese”, a adăugat Rafila.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a spus, miercuri, într-o conferință de presă, că se vor lua măsuri pentru ca pacienții, alții decât cei bolnavi de COVID, să aibă acces la serviciile medicale.

Am înființat o structură de coordonare a asistenței medicale în MS. Mortalitatea a crescut din cauza lipsei de acces în spitale. Vom pune la dispoziție lipta centrelor de testare și evaluare”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus, miercuri, că certificatul COVID trebuie adoptat pentru a se evita trei lucruri majore în lupta cu pandemia.

Certificates COVID nu a fast adoptat. Este o măsură ce trebuia luată. Vedem dacă va exista o decizie politică încât să evităm trei lucruri majore: să evităm un lockdown, închiderea școlilor și, bineînțlees, reducerea numărului de decese”, a spus Alexandru Rafila.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.