Rafila: „În maxim o lună, numărul de infectări s-ar putea DUBLA! Mortalitatea s-ar TRIPLA, ca în Cehia”

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și candidat al PSD pentru Camera Deputaților, Alexandru Rafila a declarat joi, după ce numărul de noi infecții COVID a sărit la 6.481 de cazuri în ultimele 24 de ore, că s-ar putea ajunge la un număr dublu în mai puțin de o lună, iar mortalitatea ar fi de necontrolat.

Dacă se dublează numărul de cazuri capacitatea și calitatea intervenției scad foarte mult. În maxim o lună poate veni dublarea, poate în sși mai puțin timp. (…) Dacă se ajunge să nu mai fie locuri în spitale atunci mortalitatea se va dubla și se va tripla. (…) Uitați-vă în Cehia, a evoluat de la mortalitate de 3-4 la 12. De ce? Pentru că oamenii nemaiavând acces la asistență medicală nu pot fi îngrijiți. Dacă nu oprim creșterea, asistența medicală va fi limitată, nu ai personal să deservească unitățile medicale”, a declarat Alexandru Rafila.

Rafila a mai că vaccinul anti-COVID va necesita o logistică extraordinară, deoarece trebuie transportat și păstrat în condiții foarte stricte, în condițiile în care de la producere până la administrare nu pot trece mai mult de 17 zile.

Chiar dacă vaccinul va fi autorizat în decembrie, de la momentul autorizării până la vaccinarea efectivă a celor care sunt în prima linie – personalul medical, pacienții cu comorbidități – este un drum care trebuie urmat și o organizare logistică care trebuie făcută. Eu aș vrea să îl rog pe dl Tătaru, decât să anunțe aceste termene – nu știu de ce tocmai decembrie va fi luna când acest vaccin va fi disponibil în România – să se gândească la logistica extraordinară care trebuie pusă la punct. (…) Acest vaccin va necesita organizarea, împreună cu Ministerul Apărării și Departamentul pentru Situații de Urgență, a unor centre de vaccinare. Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradițional oamenii, pentru că acest vaccin, din momentul producerii până la vaccinare, rezistă doar 17 zile. El trebuie ținut la minus 80 de grade și în ambalajul cu gheață carbonică e păstrat doar 10 zile, iar în 7 zile trebuie administrat. Or, să vaccinezi milioane de oameni într-un timp scurt este o mare provocare. Dacă noi ar trebui să vaccinăm 7 milioane de persoane, vom avea nevoie de cel puțin 14 milioane de seringi, pentru că este un vaccin multidoză și asta necesită o logistică extrem de mare”, a spus Rafila.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *