Spread the love

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au stabilit, luni, definitiv, ca Radu Mazăre să rămână cu condamnarea de nouă ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării plajelor. Mai precis, instanța a respins calea extraordinară de atac întrodusă de acesta împotriva deciziei definitive a aceleiași instanțe.

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost adus, vineri, la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, care a luat în discuție contestația sa în anulare față de decizia definitivă din dosarul în care a fost condamnat pentru modul de retrocedare al unor plaje din municipiul pe care l-a condus.

Instanța a rămas în pronunțare până luni în dosarul în care fostul primar a contestat pe cale excepţională decizia definitivă de nouă ani de închisoare cu executare în dosarul privind fapte de corupţie legate de retrocedarea unor terenuri, între care şi plaje din Constanţa. Cei trei magistraţi au analizat o contestaţie în anulare, o cale extraordinară de atac prevăzută de legislaţia penală românească, ce poate fi făcută doar când pe parcursul judecăţii au existat vicii procedurale grave ce atrag cu sine nulitatea deciziei definitive date într-un dosar.

La termenul de vineri al procesului instanţa a discutat doar admisibilitatea de principiu a acestei contestaţii în anulare, mai precis doar dacă temeiurile invocate permit instanţei continuarea judecăţii pe fondul contestaţiei în anulare, respectiv analizarea pretinselor vicii produse de instanţele anterioare.

Dacă s-ar fi admis de principiu această contestaţie în anulare apărarea fostului edil trebuia să explice instanţei de judecată în ce fel au greşit judecătorii din completele anterioare.

Scopul urmărit de Mazăre a fost anularea sentinţei de condamnare defintivă în dosarul retrocedărilor context în care acesta ar fi eliberat de îndată din  penitenciar.

Radu Mazăre dar și alți inculpați din dosarul retrocedării plajelor din Constanța au făcut în luna martie contestații în anulare împotriva deciziei definitve prin care au fost condamnați la pedepse cu executare.

În 8 februarie un complet de trei judecători de la instanța supremă a stabilit, definitiv, condamnarea lui Radu Mazăre la nouă ani de închisoare cu executare pentru fapte de luare de mită și abuz în serviciu. În același dosar au fost condamnați mai mulți inculpați. Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, a primit o condamnare de cinci ani cu executare, iar fostul acționar la Dinamo, Dragoș Săvulescu, are o sentință definitivă de 5 ani și jumătate. O altă condamnare în dosarul plajelor retrocedate este cea a lui Cristian Borcea.

Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2015 pentru luare de mită, abuz în serviciu și conflict de interese. Mazăre a părăsit teritoriul României în decembrie 2017 și a anunțat că cere azil politic în Madagascar. A fost extrădat însă imediat după aflarea veștii condamnării sale în acest dosar.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *