Radiografia activității parlamentare: ce au făcut aleșii Constanței, în 2018?

Am pășit în 2019, an electoral prin excelență: alegerile europarlamentare vor avea loc în primăvară, iar în iarnă vom merge din nou la urne, cu prilejul alegerilor prezidențiale. Între timp, odată cu 2018 s-a încheiat și prima jumătate a mandatelor parlamentarilor.

Constanța a trimis acum doi ani 16 oameni în Parlament, cinci senatori și 11 deputați. Recomandați atunci de partide, unii dintre ei nu și-au mai regăsit locul în respectivele formațiuni și astăzi fie sunt neafiliați, fie reprezintă alte partide, după cum vom vedea.

La PSD, unul încarcă și doi descarcă

PSD a trimis trei senatori în Parlamentul României, pe Ștefan Mihu, Nicolae Moga și Liviu Tit Brăiloiu. Primul dintre ei, Mihu, având meseria de bază contabil, a acționat în această zonă și a bifat în 2018 o mare realizare: a primit undă verde să pună umărul la revenirea ANAF la structurile județene, actuala organizare regională arătându-și limitele. Ștefan Mihu este vicepreședintele comisiei pentru buget, finanțe și activitate bancară din 17 septembrie 2018, membru în comisia economică, industrii și servicii din 19 decembrie 2018 și membru al comisiei speciale pentru controlul execuției bugetelor anuale ale Curții de Conturi, din 4 iulie. Ștefan Mihu, la jumătatea mandatului, și-a pus semnătura pe 68 de inițiative legislative, 12 declarații politice, 14 interpelări, 31 de luări de cuvânt în plen și șapte întrebări adresate premierului.

CITEȘTE ȘI:

Ceilalți doi senatori ai PSD s-au făcut remarcați, din păcate, prin aspecte mai degrabă negative. Nicolae Moga, complet absent din peisajul constănțean, în afară de tăierile de panglici, este membru al comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională. În doi ani de activitate, are doar 20 de luări de cuvânt în plenul Senatului și nici o interpelare la premier. De asemenea, a încheiat anul 2018 printr-o ilegalitate de proporții, despre TOMIS NEWS a scris și va mai scrie: trecerea localității Băneasa de la statutul de oraș la cel de comună.

CITEȘTE ȘI:

Liviu Tit Brăiloiu s-a făcut remarcat în Parlament prin semne obscene la adresa… oricui, mai nou are și un scandal legat de pensia alimentară pentru un copil pe care nu îl recunoaște și lista continuă. Este președintele comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din 17 septembrie 2018 și membru al comisiei juridice. Nici o interpelare la premier, însă senatorul Brăiloiu excelează la… gălăgie: nu mai puțin de 51 de declarații politice.

CITEȘTE ȘI:

La primul test electoral serios la nivel național, USR Constanța a reușit performanța să trimită un senator în Parlament. Nicoleta Ramona Dinu este membru al comisiei pentru buget, finanțe și activitate bancară și, ca un reprezentant al opoziției, și-a pus semnătura de susținere pe 47 de inițiative legislative. De asemenea, a luat cuvântul în plen de nu mai puțin de 96 de ori și a inițiat 32 de interpelări, din care șase premierului.

CITEȘTE ȘI:

Senatorul Vergil Chițac a plecat cu mare tam-tam din PNL. Liberalii de la malul mării au preferat să se certe și cu prilejul alegerilor parlamentare și Chițac a considerat că problemele se încheie dacă el va pleca. A plecat, dar problemele din PNL au fost departe de a fi încheiate. Exclus din cauze de calcule politice din comisia de apărare, deși locul său era acolo, Chițac este din 11 septembrie 2018 membru în comisia pentru cercetarea abuzurilor. În 2017, a fost președintele Adunării Parlamentare a NATO, reunită la București și, la jumătatea mandatului, în dreptul său trecem 37 de luări de cuvânt în plenul Senatului, fiind neafiliat politic a avut o singură declarație politică, pe 9 mai 2018, referitoare la Parcul Arheologic din Constanța. De asemenea, Chițac și-a dat susținerea pentru 21 de inițiative legislative.

CITEȘTE ȘI:

Deputățimea lui Dragnea de la Constanța, demolată de Ponta

PSD Constanța a trimis cinci din cei 11 deputați în Parlament în 2016, însă, până acum, unul dintre ei a plecat la partidul recent înființat de Victor Ponta, iar singurul deputat ALDE, s-a dus tot acolo. Bâlbâielile de la guvernare, cărora li s-au adăugat și răfuieli mai vechi, au făcut ca Partidul PRO România să fie pe cai mari la Constanța, bifând doi deputați, dintr-un foc! Ca și cum nu ar fi de ajuns, alt deputat de Constanța nu are nici un fel de activitate pentru acest județ, ci pentru o lege care a produs mare tămbălău în spațiul public, după cum vom vedea.

Începem cu deputații cuminți ai PSD Constanța. George Vișan a înregistrat în vara anului 2018 o mare victorie, propunerea sa de modificare a legii societăților comerciale fiind adoptată, așa cum TOMIS NEWS a scris la momentul respectiv. De asemenea, tot Vișan este singurul parlamentar care, în timpul scandalului privind întreruperea apei calde la Constanța, a urlat la Ministerul Energiei. Vișan este secretarul comisiei pentru politică economică din Camera Deputaților și membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre. La jumătatea mandatului, se mândrește cu susținerea a 67 de inițiative legislative, din care 19 au fost promulgate legi.

CITEȘTE ȘI:

Deputatul Cristina Ileana Dumitrache s-a stins ca un boboc de floare. După ce a produs o revoltă de proporții, binevenită, într-un subiect sensibil, legat de vaccinare, la sfârșitul lui 2017, activitatea lui Dumitrache a fost destul de modestă în 2018, legată de… niște gluten și cam atât. Este membru al comisiei pentru politică externă și, la jumătatea mandatului, observăm că are trei luări de cuvânt în plenul Camerei și a susținut 48 de inițiative legislative, din care 12 promulgate legi.

CITEȘTE ȘI:

Despre deputatul Radu Babuș nu putem să spunem nici măcar că are o activitate ștearsă, pentru că este absolut inexistentă. Complet absent din spațiul public, Babuș este modest din cale afară. Are doar opt declarații politice depuse în scris la jumătatea mandatului și, în februarie 2018, a părăsit comisia comună permanentă pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI. În prezent, este membru al comisiei juridice și al comisiei pentru industrii.

Deputatul Iulian Iancu este președintele comisiei pentru industrii, calitate din care s-a făcut remarcat pentru promovarea legii offshore și, cu acest prilej, un… preinfarct. De asemenea, este și președintele comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

CITEȘTE ȘI:

Deputatul Mircea Titus Dobre a bifat în 2018 cea mai mare lovitură de imagine venită din zona social-democrată și nu ne referim la faptul că nu a mai fost ministru al renăscutului Turism, ci la… plecarea din PSD. Dobre nu a mai suportat atmosfera din respectivul partid și și-a reorientat prioritățile spre vechile fidelități: Victor Ponta. Dobre a plecat la partidul PRO România și se preconizează că va fi susținut în perioada următoare pentru o funcție serioasă. De asemenea, după evenimentele din 10 august, Dobre s-a năpustit pe ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, în cadrul audierilor din comisia pentru drepturile omului. În Parlament, Dobre este membru în comisia menționată și, la jumătatea mandatului, se mândrește cu susținerea a 40 de inițiative legislative, din care 12 promulgate legi.

CITEȘTE ȘI:

Coleg cu Dobre în PRO România, Banias a plecat, la rândul său, cu mare tam-tam din ALDE. Nu este un deputat devotat cauzei publice, activitatea sa fiind una discretă, dar experiența îl recomandă pentru o candidatură serioasă prin PRO România așa că… pune umărul la construcție.

CITEȘTE ȘI:

Liberalii sperau în decembrie 2016 la patru sau cinci deputați, numai că au primit doar… doi. Despre Robert Boroianu nu putem să spunem prea multe. După ce a ieșit parlamentar, prezența sa în Constanța este egală cu zero. Cu sacii în căruță, Boroianu mai are interese la Constanța doar dacă se lasă cu înțelegeri la… șpriț. Planuri multe, realizări zero, activitatea lui Boroianu în Cameră se rezumă la calitatea de membru al comisiei pentru agricultură, trei luări de cuvânt în… doi ani, nu mai puțin de 46 de declarații politice depuse în scris (!!!) și un efort inutil de a susține 31 de propuneri legislative, din care doar una a fost promulgată lege.

CITEȘTE ȘI:

Al doilea deputat liberal de Constanța este și, din fericire, unul mai serios: Bogdan Huțucă, de altfel președintele PNL Constanța, este și vicepreședintele comisiei pentru buget, finanțe și bănci, calitate din care tună și fulgeră la guvernanți din toate direcțiile. Are 17 luări de cuvânt în plen, în 15 ședințe și nu mai puțin de 74 de întrebări și interpelări.

CITEȘTE ȘI:

Spuneam la rubrica senatorilor că, la primul test serios, USR a reușit să scoată un senator. De asemenea, USR Constanța a primit și un deputat și unul… gălăgios din cale afară. Stelian Cristian Ion dă senzația că nu are dispoziție pentru vrăjeală și urlă din toți rărunchii. Avocat, membru al comisiei juridice, vicelider al grupului USR din Cameră, Stelian Ion nu iartă pe nimeni, fie că îi cheamă Iordache, Nicolicea, Dragnea ș.a.m.d. Urlă în comisie, explică în mass-media și, dacă nu se face auzit, pune… Mozzart și preia megafonul de la care urlă la tribună. Atitudinea i-a adus și funcția de vicepreședinte al comisiei speciale pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției. Despre activitatea lui Stelian Ion în 2018 se pot scrie romane, are 86 de luări de cuvânt în 54 de ședințe și și-a depus semnătura de susținere pe 79 de inițiative legislative.

CITEȘTE ȘI:

În 2018, deputatul PMP de Constanța, Robert Turcescu, a pierdut susținerea organizației de la malul mării. Din motive înțelese doar de acești politicieni, pentru Turcescu mesajul a fost clar și s-a distanțat, activitatea sa, în anul în care a trecut, axându-se pe încercarea de unificare a dreptei, de atacare a puterii și… pe timide vizite în județul Constanța. Turcescu este, însă, activ în Cameră, unde, la jumătatea mandatului, trecem în dreptul său, printre altele, 81 de luări de cuvânt în 63 de ședințe și 53 de interpelări. Deputatul Turcescu este vicelider al grupului PMP din Camera Deputaților, vicepreședinte al comisiei pentru regulament și secretar al comisiei pentru învățământ.

CITEȘTE ȘI:

Ultimul, dar nu cel de pe urmă, deputatul UDMR de Constanța, István-János Antal, a fost uitat în calitate de secretar al irelevantei și inutilei comisii speciale de anchetare a alegerilor din… 2009. De asemenea, este membru al comisiei pentru politică economică și al comisiei pentru cercetarea abuzurilor. A avut 14 luări de cuvânt în Plenul Camerei, în ultimii doi ani și a susținut 59 de inițiative legislative, din care zece promulgate legi.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *