Rachete de croazieră lansate asupra Universității de Construcții Navale din Nikolaev. Lupte grele ruso-ucrainene în estul țării
Trupele rusești au lansat un atac masiv asupra Universității de Construcții Navale din orașul Nikolaev. Conform surselor ucrainene, asupra universității au fost trase 10 rachete de croazieră, care au o capacitate de distrugere uriașă. Se pare că în clădirea universității s-ar fi aflat inclusiv soldați din Garda Națională a Ucrainei. De asemenea, pe timpul nopții au fost lansate mai multe rachete Iskander în zona Harkov.
Operațiunea rușilor vine, după ce, ieri, au bombardat orașul Vinița. Cel puţin 18 persoane au murit şi alte 30 au fost rănite, în urma unui atac cu rachete care a fost lansat, joi, de armata rusă asupra unei clădiri din zona centrală a oraşului Viniţa, informează autorităţile locale. Rachetele au vizat Casa Ofiţerilor, dar au lovit şi mai multe clădiri rezidenţiale. De asemenea, zeci de maşini parcate în zonă au fost cuprinse de flăcări.
Atac puternic la Kramatorsk
Rușii au efectuat un alt atac aerian asupra orașului Kramatorsk din Donețk. Anunțul a fost făcut pe Facebook de primarul din Kramatorsk, Oleksandr Honcharenko.
„Un alt atac aerian asupra Kramatorsk. Anterior, fără victime. Specialiștii serviciilor de explozivi, salvatorii lucrează la fața locului“, a scris primarul. El a publicat poze cu distrugerile de la fața locului.
Trupele ruse au efectuat în dimineața zilei de 14 iulie atacuri aeriene asupra zonei industriale din Kramatorsk. Rușii sunt în ofensivă în regiunea Donețk, pe care vor să o cucerească în întregime.
Încă un pas făcut pentru anexarea Luganskului
Şeful administraţiei militare ucrainene din regiunea Lugansk, Serhii Gaidai, a declarat vineri că trupele ruse nu reuşesc să ajungă la frontiera administrativă a regiunii Lugansk şi să spargă apărarea forţelor armate ucrainene, deşi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, anunţase încă în 3 iulie preluarea controlului asupra întregii regiuni de către armata rusă, potrivit EFE şi Unian.
„O mică porţiune din teritoriul Luganskului rezistă: trupele de ocupaţie nu pot ajunge la frontierele administrative ale regiunii. Ruşii nu reuşesc să spargă apărarea forţelor armate ucrainene în două aşezări’”, menţionează Gaidar într-un mesaj pe contul său din Telegram.
Asaltul ruşilor a fost încetinit pentru că trupele ucrainene au primit sisteme de artilerie cu rază lungă de acţiune şi au atacat mai multe depozite de muniţii ruseşti din zonă, a indicat responsabilul ucrainean, adăugând că, în acelaşi timp, invadatorii îi schimbă constant pe liderii locali pe care îi instalează în funcţie, întrucât populaţia din zonă nu doreşte să coopereze cu aceştia. Anterior, Gaidai declarase că forţele armate ucrainene ar putea lansa o contraofensivă şi ar putea elibera teritoriile ocupate dacă vor avea cantitatea necesară de arme. Pentru a preveni aceasta, Kremlinul intenţionează să anexeze regiunile Lugansk şi Doneţk şi să declare mobilizarea în Rusia, a mai spus el. Potrivit acestuia, preşedintele rus, Vladimir Putin, urmăreşte mai multe obiective în Donbas şi va trimite rezerve spre principalele direcţii, în special Sloviansk şi Bahmut în cadrul ofensivei asupra regiunii Doneţk, următoarea ţintă după cucerirea Lugansk, pentru a ocupa în întregime zona minieră Donbas.
Sediul pentru pregătirea referendumului privind intrarea Republicii Populare Lugansk în Rusia a fost creat în autoproclamata republică, a declarat vineri consilierul șefului republicii Marina Filippova.
„Astăzi, la prima ședință a Camerei Civice a celei de-a doua convocări, s-a luat o decizie foarte importantă, pe care, desigur, o vom saluta și o vom susține – crearea unui sediu public care să susțină și să organizeze un referendum privind intrarea LPR în Federația Rusă“, a declarat Filippova reporterilor, citează Interfax.
De asemenea, un referendum privind intrarea regiunii Zaporojie în Federația Rusă va avea loc la începutul toamnei, a declarat joi presei șeful administrației interimare a regiunii, Evgheni Balîțki.
La 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret de recunoaștere a independenței așa-ziselor Republici Populare Donețk și Lugansk. Pe 24 februarie, el a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale în Ucraina”. În prezent, regiunea Herson se află în totalitate sub controlul forțelor rusești, iar Zaporojie – parțial. La 1 iunie, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a declarat că deciziile legate de viitorul Republicilor Populare Lugansk și Donețk, precum și al regiunilor ucrainene Herson și Zaporojie, vor fi luate de locuitorii acestor state și regiuni. Ulterior, Peskov a explicat că decizia privind referendumurile nu ar trebui să fie luată la Kremlin, iar pentru aceasta „este necesar să se creeze condițiile adecvate”. În primul rând, este necesar să se asigure siguranța rezidenților, a subliniat el.