RĂCEALĂ între România și SUA, de Ziua Independenței. Fără ambasador la București și vize impuse românilor, Iohannis nu a mai făcut referire la „lupta împotriva corupției”

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, David Muniz, a afirmat joi, la recepţia de Ziua Independenţei, că ţara sa este mândră că a ajutat România să promoveze statul de drept.

România a dat dovadă de putere şi voinţă de a lupta împotriva corupţiei; continuarea devotamentului faţă de statul de drept va contribui la eradicarea ultimelor rămăşiţe care bântuie sau mai afectează această naţiune. Suntem mândri că am ajutat România să promoveze statul de drept şi continuăm să vă fim alături în aceste eforturi”, a spus el.

El a arătat că „naţiunile, ca şi oamenii, se definesc prin valorile pe care le apără şi prin partenerii pe care îi au”. „Astăzi văd o naţiune pe care Statele Unite se mândresc să o numească aliată şi prietenă. (…) Vă mulţumesc că sunteţi alături de noi şi să ştiţi că vom sprijini România, pe măsură ce continuă să îşi ocupe locul binemeritat de lider european”, a mai spus oficialul.

Diplomatul a amintit că în urmă cu zece ani a fost semnată Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii. „Aceasta recunoştea angajamentul nostru reciproc faţă de valorile democratice, legăturile noastre de prietenie, securitatea noastră şi viziunea comună asupra necesităţii de pieţe şi schimburi libere”, a afirmat oficialul american.

Potrivit acestuia, Parteneriatul Strategic „a dat o viziune asupra viitorului României”. El a menţionat şi misiunea României în Afganistan.

În ultimii zece ani, naţiunile noastre au trecut prin multe schimbări, însă viziunile şi promisiunile încorporate Parteneriatului Strategic rămân. Ar fi o neglijenţă din partea mea să nu amintesc de îndată faptul că România a dus la îndeplinire, cu temeinicie şi curaj, garanţiile reciproce de securitate cuprinse în Declaraţia privind Parteneriatul. Ultimul contingent de trupe româneşti tocmai s-a întors din Afganistan şi le datorăm recunoştinţă, avem o datorie pe care nu o vom putea plăti integral niciodată”, a mărturisit Muniz, iar cei prezenţi i-au aplaudat pe militarii menţionaţi.

ambasada sua

Reprezentantul Ambasadei SUA a adăugat că „eforturile neobosite ale României de îmbunătăţire a interoperabilităţii şi cooperării cu aliaţii NATO, angajamentul de a-şi moderniza armata şi de a încorpora cele mai performante capabilităţi de apărare disponibile ne permit tuturor să răsuflăm uşuraţi”. Totodată, a spus că „România este într-o poziţie bună, pe cale să devină un jucător-cheie în sectoarele tehnologiei, inovării şi energiei paneuropene”.

Acest lucru nu ar fi fost posibil dacă cei aflaţi la conducerea României nu şi-ar fi onorat obligaţiile în ultimii ani şi nu ar fi creat un mediu propice afacerilor, în sectorul tehnologiei sau în alte domenii. Proiectul autostrăzii Craiova-Piteşti este numai unul dintre exemplele care ne arată cum pot aduce beneficii reale, rapid şi în mod tangibil, o bună supraveghere şi o administrare competentă a fondurilor publice la nivel ministerial”, a subliniat Muniz.

Totodată, a menţionat că Statele Unite cred cu sinceritate că, „pentru ca România să îşi preia locul de drept la masa liderilor europeni, progresele viitoare trebuie să fie dominate de respectarea transparenţei şi a statului de drept”. „În urmă cu numai o lună, preşedintele Biden a declarat că un element de bază al politicii de securitate naţională a Statelor Unite este combaterea corupţiei şi că aceasta aduce ameninţări nu numai la adresa securităţii noastre, ci şi a eforturilor noastre de dezvoltare şi chiar la adresa democraţiei”, a apreciat el.

În ceea ce priveşte drepturile omului, Muniz a afirmat că „poziţia fermă adoptată în acest domeniu face din România un lider”.

Poziţia adoptată de ţara voastră în ceea ce priveşte evenimentele din Belarus vorbeşte de la sine – este numai unul dintre cele mai recente exemple când România a apărat valorile lumii democratice. Ne-am săturat de actorii maligni constanţi şi de intimidările, corupţia şi propaganda lor. Vom continua să lucrăm împreună la conturarea viitorului naţiunilor şi popoarelor noastre, iar acele ţări care îşi tratează poporul şi vecinii ca pe o pradă şi caută numai să semene discordie aparţin trecutului”, a mai afirmat David Muniz.

Totodată, a mulţumit României „pentru perspectiva limpede şi pentru măsurile luate în vederea protejării infrastructurii emergente 5G de controlul străin care nu prezintă încredere” şi „pentru că a îngreunat semnificativ munca formatorilor de opinie maligni şi a propagandiştilor”. La începutul ceremoniei, la care au participat preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu, a fost un survol al aeronavelor româneşti şi britanice: cinci elicoptere Puma, trei cargo (C-130H si C-27J), un Eurofighter al Forţelor britanice.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu au participat, joi seara, la recepţia oferită de Ambasada Statelor Unite ale Americii cu ocazia celei de-a 245-a aniversări a Zilei Independenţei. Deși România este unul dintre mulții parteneri strategici ai SUA, românii nu pot merge în America fără vize, iar Casa Albă nu a mai trimis un ambasador la București. Președintele a ales să susțină o parte din discurs în limba engleză. Pentru prima dată de când participă la eveniment, președintele României nu a mai făcut referire la lupta împotriva corupției.

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

„Domnule Însărcinat cu afaceri Muniz,

Doamnă Președinte al Senatului,

Domnule Președinte al Camerei Deputaților,

Domnule Prim-ministru,

Excellencies,

Ladies and gentlemen,

It is my great pleasure to be here today, on the 245th anniversary of the Independence Day of the United States of America, and to extend to our American friends Romania’s heartfelt congratulations. On the 4th of July, 245 years ago, the American people enshrined in the Declaration of Independence essential principles which continue to be the core beliefs of the global community of democracies and an inspiration to all of us. They also form the foundation of the transatlantic link – values that we share on both sides of the Atlantic, bringing us ever closer.

Doamnelor și domnilor,

Sărbătorim în acest an Ziua Independenței într-un cadru plin de speranță și de suflu proaspăt în relația transatlantică, inspirat de Președintele Joe Biden și de Administrația pe care o conduce. Suntem într-un moment de inflexiune, care va acționa drept catalizator pentru unitatea transatlantică. La nivel bilateral, relația dintre România și Statele Unite ale Americii se bazează pe un parteneriat strategic solid și profund, pe apartenența comună la valorile democrației, statului de drept și drepturilor omului. Totodată, anul acesta marcăm trei momente speciale în relația noastră. Se împlinesc 10 ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite, 10 ani de la semnarea și intrarea în vigoare a Acordului între România și Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România și 5 ani de la atingerea Capacității Operaționale Depline a Facilității de Apărare împotriva Rachetelor Balistice de la Deveselu. Aprofundarea parteneriatului strategic are în vedere și încurajarea legăturilor mai puternice între oameni. Un sprijin solid al dialogului educațional și cultural transatlantic îl reprezintă Programul de burse Fulbright, care anul acesta împlinește 75 de ani de la lansare și peste 60 de ani de prezență în România, completând astfel seria momentelor aniversare importante în relația bilaterală.

Stimați invitați,

Turneul european recent al Președintelui Biden a fost un succes. Deciziile adoptate la Summitul NATO, la Summitul Uniunea Europeană – SUA și la reuniunea G7 de la Carbis Bay reprezintă o dovadă clară a angajamentului Statelor Unite pentru aliații și partenerii săi, precum și a reimplicării sale în dosare esențiale pentru arhitectura internațională. Discuțiile pe care le-am avut cu Președintele Biden în marja Summitului NATO au reprezentat, la rândul lor, un prilej de reconfirmare atât a solidității Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, cât și a angajamentului partenerilor americani pentru securitatea euroatlantică. Totodată, a fost remarcabilă participarea, în premieră, a unui Președinte al Statelor Unite la Summitul Formatului București 9, pe care l-am găzduit în luna mai. Mesajul Președintelui Joe Biden în cadrul reuniunii a fost puternic și foarte încurajator pentru Aliații de pe Flancul Estic, evidențiind că relația transatlantică nu înseamnă doar legătura dintre cele două maluri ale Atlanticului, ci se întinde peste Europa, până la Marea Baltică și Marea Neagră, iar parteneriatul dintre SUA și Europa reprezintă piatra de temelie a relațiilor internaționale.

Doamnelor și domnilor,

România este și va rămâne puternic ancorată în comunitatea de valori democratice, un promotor al unei relații transatlantice solide. Vom continua să susținem o Alianță Nord-Atlantică robustă și indivizibilă, precum și cooperarea sinergică și complementară dintre NATO și Uniunea Europeană. Am convingerea profundă că relațiile transatlantice oferă cele mai eficiente instrumente pentru a gestiona provocările actuale, inclusiv prin reafirmarea democrației, a statului de drept și a respectării drepturilor omului. Un parteneriat transatlantic revitalizat va influența pozitiv modul în care sistemul internațional se va adapta la contextul actual, prin raportare la valorile democratice împărtășite. De aceea, România susține și promovează conceptul de reziliență strategică transatlantică. Ceea ce vizăm este reducerea sau chiar eliminarea dependenței de actorii care nu împărtășesc aceleași valori ce reprezintă baza comunității transatlantice din care facem parte. Astfel trebuie interpretată și inițiativa României de a înființa la București Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, pe care l-am inaugurat recent și care este deschis partenerilor.

Doamnelor și domnilor,

În încheiere, doresc să subliniez din nou actualitatea valorilor exprimate în Declarația de Independență. După 245 de ani, ele continuă să ne ghideze în înțelegerea și gestionarea provocărilor de astăzi. Sunt convins că vom reuși, împreună, să fructificăm la potențialul maxim momentul în care ne aflăm, atât de propice pentru reafirmarea valorilor comune și urmărirea strategică a intereselor împărtășite de securitate.

Urez „La mulți ani!” Statelor Unite ale Americii și poporului american!

Happy 4th of July! Happy Independence Day!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.